Cea mai nouă criză care ameninţă toată lumea: Banca Mondială pune în joc 30 de miliarde de dolari pentru ao combate
Banca Mondială a anunţat miercuri că va pune la dispoziţie 30 de miliarde de dolari pentru a contribui la atenuarea unei crize de securitate alimentară ameninţată de războiul Rusiei în Ucraina, care a întrerupt majoritatea exporturilor de cereale din cele două ţări, scrie Reuters.
Suma totală va include 12 miliarde de dolari în proiecte noi şi peste 18 miliarde de dolari fonduri din proiecte existente legate de alimentaţie şi nutriţie care au fost aprobate, dar care nu au fost încă plătite, a precizat banca.
"Creşterea preţurilor la alimente are efecte devastatoare asupra celor mai săraci şi mai vulnerabili", a declarat preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, într-un comunicat. "Pentru a informa şi a stabiliza pieţele, este esenţial ca ţările să facă acum declaraţii clare cu privire la viitoarele creşteri ale producţiei ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina."
Banca a precizat că se aşteaptă ca noile proiecte să sprijine agricultura, protecţia socială pentru a atenua efectele creşterii preţurilor la alimente asupra celor săraci, precum şi proiecte de apă şi irigaţii. Majoritatea resurselor merg către Africa şi Orientul Mijlociu, Europa de Est şi Asia Centrală şi Asia de Sud.
Aceste zone sunt printre cele mai afectate de impactul războiului din Ucraina asupra aprovizionării cu cereale. Ţări precum Egiptul depind în mare măsură de grâul ucrainean şi rusesc şi se luptă pentru aprovizionare, deoarece Rusia a blocat exporturile agricole ale Ucrainei din porturile de la Marea Neagră şi a impus restricţii la exporturile interne.
Planurile Băncii Mondiale au fost cea mai mare componentă a unui raport al Departamentului Trezoreriei SUA care rezumă planurile de acţiune pentru securitatea alimentară ale instituţiilor financiare internaţionale, publicat miercuri.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare intenţionează să pună la dispoziţie 500 de milioane de euro (523,50 milioane de dolari) pentru securitatea alimentară şi finanţarea comerţului cu produse agricole şi alimentare, dintr-un pachet de 2 miliarde de euro pentru Ucraina şi ţările vecine afectate de război, se arată în raportul Trezoreriei. Ucraina ar urma să primească 200 de milioane de euro, iar ţările învecinate ar urma să primească 300 de milioane de euro.
Fondul Monetar Internaţional va oferi sprijin financiar prin canalele sale obişnuite, care sunt limitate de participaţiile ţărilor şi de faptul că datoria lor este considerată sustenabilă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro