Cele zece predicţii scandaloase pentru 2015 de la Saxo Bank
Saxo Bank, bancă globală de investiţii, specializată în tranzacţionări online şi investiţii pe pieţele financiare internaţionale, a lansat cele zece predicţii scandaloase pentru anul viitor, evenimente cu probabilitate de producere destul de redusă, dar cu un impact mai mult decât semnificativ pe pieţele globale în cazul în care se vor adeveri.
“2015 va fi un an dur, dar s-ar putea să fie şi anul la care o să ne uităm în urmă ca fiind cel mai prost posibil. Inflaţia a scăzut până la cele mai joase niveluri din ultimele decenii, dobânzile au luat acelaşi curs, iar preţurile energiei sunt semnificativ mai scăzute. Lipsa volatilităţii în date şi în pieţele de asseturi a oferit investitorilor un sentiment fals de siguranţă care ar putea duce la o… supărare uriaşă în 2015. Am văzut cum ar arăta un preambul la un an rău în octombrie 2014, când am trecut printr-o săptămâna dezastruoasă.
Dacă ne luăm acest reper, ne aşteaptă un 2015 care o să ne cam zdruncine", spune Steen Jakobsen, economist şef la Saxo Bank. “Predicţiile şocante Saxo Bank rămân un exerciţiu de a găsi cele mai controversate şi independente zece idei care ar putea să vă întoarcă universul tranzacţional cu susul în jos. Imaginându-şi cele mai negre scenarii, de la un default în Rusia, la vulcani care răspândesc haos (şi cenuşă), sau un Armageddon al internetului, investitorii au o şansă de a testa ideile lor despre viitor şi ceea ce pot aduce aceste evenimente în raport cu investiţiile lor. Trebuie să ne amintim că, în timp ce predicţiile rămân nişte scenarii extreme ale pieţei, peste ani, o parte dintre ele au devenit, din păcate, realitate”.
Cele zece predicţii sunt:
1. Sectorul imobiliar din Marea Britanie se prăbuşeşte: Studiile arată deja că e momentul să părăsim rapid piaţa imobiliară din Marea Britanie, în special în Londra. Dobânda Băncii Angliei stă să crească, lucru care va face să sufere preţurile de pe piaţa imobiliară, preţuri care vor scădea cu până la 25% în 2015.
2. Inflaţia în Japonia va atinge 5%: Banii emişi fără încetare de Banca Japoniei vor distruge încrederea în yen, în timp ce Kuroda-san îşi vede politicile de a controla inflaţia bucurându-se de… prea mult succes – un simptom care arată că Japonia pierde controlul monedei proprii.
3. China devalorizează yuanul cu 20%: China va încerca cu orice preţ să scape de presiunile deflaţioniste care sunt efectul negativ al boomului de creditare. Riscurile deflaţioniste sunt prezente, aşadar, iar China copiază, parcă, pagină cu pagină politica Băncii Japoniei şi încearcă să devalorizeze yuanul cu 20%, alăturându-se Japoniei în lupta de a importa inflaţie şi cerere.
4. Draghi pleacă de la BCE: Pentru a aduce germanii în control deplin la BCE pentru a pune în practică o nouă emisiune monetară, Draghi se va da la o parte pentru a permite Băncii să implementeze proiectul, sub conducerea lui Jens Weidmann, de la Bundesbank. Draghi vede o nouă oportunitate pentru calităţile sale în Italia, unde preşedintele Napolitano cere să-i fie succesor.
5. Rusia intră din nou în default: Preţurile în scădere ale ţiţeiului şi obrazul rece arătat Rusiei de antagoniştii geopolitici vor determina companiile ruseşti şi chiar guvernul de la Moscova să caute alinare într-un default pe datorii străine. Un default ca în 1998 este ceea ce ar trebui naţiunii pentru a-şi asigura viitorul, odată cu o soluţie diplomatică la problema Ucrainei.
6. Hackerii distrug comerţul online: În 2015, noile atacuri la adresa celor mai mari jucători e-commerce vor fi mai agresive şi mai extinse, afectând furnizorii de servicii web şi cloud. Amazon.com, cel mai mare comerciant online retail şi jucător dominant în industria de servicii web-based, ar putea suferi o cădere de 50% din cauza atacurilor de amploare pe internet dar şi din cauza propriei supraevaluări.
7. Erupţia vulcanului anulează vara europeană: La fel ca vulcanul Laki în 1783, deja activul vulcan Bardarbunga erupe în 2015, degajând un nor uriaş, toxic, de dioxid de sulf şi alte gaze deasupra Europei. Erupţia va schimba şabloanele meteo şi va ameninţa culturile agricole, cu preţurile posibil dublându-se la grâne, chiar dacă erupţia nu va fi atât de serioasă.
8. Poziţiile futures pe cacao ating un preţ record de USD 5,000/tonă: Cererea de ciocolată este în plină creştere pe măsură ce preferinţele occidentalilor se îndreaptă spre ciocolată neagră, iar apetitul celor din Asia e tot mai mare. Stocurile sunt afectate de răspândirea Ebola în Africa şi de lipsa investiţiilor în zone cheie de producţie din Africa de Vest. Acum, globul consumă mai multă cacao decât produce. Asta va duce la un preţ record pe tona de cacao: peste 5,000 de dolari în 2015.
9. Marea Britanie înclină să iasă din UE în 2017 după victoria UKIP la alegeri: Partidul Independenţei britanic (UKIP) va câştiga 25% din voturile general exprimate la alegerile naţionale din Marea Britanie pe 7 mai 2015, devenind cel de-al treilea mare partid din Parlament. UKIP se alătură conservatorilor lui David Cameron pentru a forma guvernul şi a organiza un referendum în 2017, pentru dezbaterea membershipului Marii Britanii la UE. Datoriile suverane britanice vor înregistra creşteri sensibile.
10. Veniturile pe bonduri corporate se înjumătăţesc: După o schimbare de opinie privind profiturile mari pe titluri, investitorii care vor decide un exit în 2015 vor descoperi lichidităţi puţine şi căderi abrupte de preţuri. Undele de şoc vor zgudui din nou fragila economie a Europei. Indicele Market iTraxx Europe Crossover se va dubla, până la 700 de puncte de bază în 2015.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro