Congresul românilor de pretutindeni, blocat de metodologie. Stanoevici: Nu fac estimări privind data

Autor: Catalina Mihai Postat la 24 septembrie 2014 49 afişări

Deputaţii Comisiei pentru românii din diaspora şi ministrul delegat Bogdan Stanoevici au avut, miercuri, discuţii presărate cu ironii şi acuzaţii reciproce privind organizarea Congresului românilor de pretutindeni, în final stabilindu-se trimiterea de către MAE a unei noi metodologii.

După ce la 10 septembrie, parlamentari din comisiile pentru românii de pretutindeni au cerut demisia lui Bogdan Stanoevici pentru modul de organizare a Congresului românilor de pretutindeni în 30 noiembrie, miercuri Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor l-a chemat pe ministrul delegat la o nouă rundă de discuţii pe această temă.

Deputaţii au criticat metodologia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni privind organizarea Congresului, susţinând că multe prevederi nu sunt legale.

Stanoevici a explicat că metodologia trimisă la Parlament este doar o propunere, o variantă de lucru, care nu va putea fi utilizată dacă nu este aprobată de cele Camere, care, potrivit legii, organizează şi finanţează Congresul românilor de pretutindeni.

Ministrul a mai spus că există un acord de principiu al Camerei Deputaţilor şi al Senatului pentru acest Congres, iar premierul Victor Pona a promis că fondurile necesare vor fi deblocate.

El le-a reproşat deputaţilor faptul că acest Congres ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu mult timp, dar în 7 ani nu s-a făcut nimic. "Şi acum, când s-a trezit Stanoevici să aplice legea, dintr-o dată nu e bine. Nu prea mai ştiu ce să fac", s-a plâns el.

Pe de altă parte, Stanoevici i-a creionat deputatului PNL Mircea Dolha relaţia pe care o are cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, asigurându-l pe parlamentar că nu este în conflict cu şeful diplomaţiei. "Nu ştiu de unde aţi scos-o. Lucrăm împreună şi comunicăm la telefon, chiar şi acum când dânsul este în SUA şi eu sunt aici în România. L-am sculat de dimineaţă şi dânsul mi-a răspuns fără nicio problemă pentru că e o relaţie pe care o avem de la început", a explicat Stanoevici relaţia sa cu Titus Corlăţean.

Preşedintele Comisiei, democrat-liberalul Mircea Lubanovici a opinat că metodologia ar fi trebuit trimisă celor două Camere, iar acestea să aibă un răgaz de 30 de zile pentru analize şi pentru amendamente, după care să fie pusă în dezbatere publică pentru alte 30 de zile.

În ceea ce priveşte delegaţii la Congres, deputatul PDL a propus ca organizarea unor congrese pe regiuni în urma cărora să fie desemnaţi participanţii din partea comunităţilor române din diaspora.

Ministrul delegat a precizat că deja s-au făcut schimbări la prima propunere de metodologie, în urma unor sugestii de la românii din străinătate.

Totodată, el a spus că procesul de numire a delegaţilor nu a început, în replică la acuzaţiile deputaţilor care susţin că la mai multe consulate şi ambasade s-au depus plicuri cu propuneri în acest sens.

Maria Grecea (PNL) s-a întrebat dacă acest Congres nu are un scop electoral, deoarece membrii Comisiei au făcut, în trecut, multe intervenţii, privind organizarea sa, dar de fiecare dată li se spunea că nu sunt bani. Şi l-a provocat pe ministru să spună dacă este "de partea băieţilor buni sau răi".

Deputaţii au criticat şi faptul că a fost aleasă data de 30 noiembrie pentru organizarea evenimentului, suspectând tot scopuri electorale. "Nimeni nu a stabilit, s-a propus (...) Noi ne-am gândit poate în mod stupid că data de 30 noiembrie e potrivită", pentru că atunci e ziua românilor de pretutindeni şi pentru că e după alegeri, a explicat Stanoevici.

Vicepreşedintele Comisiei, Mircea Dolha, a dorit să ştie cine este acest "noi" şi a întrebat, din nou, de ce s-a ales 30 noiembrie.

"Domnule Dolha, e obositor la un moment dat, dar sunteţi simpatic (...) Nimeni nu a stabilit data Congresului, s-a propus această dată din motivele pe care vi le-am enumerat", a replicat Bogdan Stanoevici.

"Nu a fost stabilită de nişte noi oculţi din spatele uşilor închise. A fost propusă. De câte ori să vă spun chestia asta?", a mai spus ministrul delegat.

Deşi au stabilit că e bine să lucreze împreună pentru a face "lucruri minunate", după discuţie Mircea Dolha a declarat, într-o conferinţă de presă, că îşi menţine cererea de demitere a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni.

Senatorul PNL a spus că, de la precedenta întâlnire, ministrul "a dat înapoi" şi şi-a revizuit demersul "ilegal şi arbitrar" de a organiza primul Congres al românilor de pretutindeni "în mod discreţionar", cu scopul de a-i folosi pe participanţi drept "agenţi electorali".

"Am stopat acest derapaj grav al ministrului Stanoevici", a spus Dolha.

El a spus însă că îşi menţine "doleanţa" ca ministrul care face "doar un ritual de actorie" să fie demis, deoarece "aduce grave deservicii întregii comunităţi de români". În plus, va adresa o întrebare şi o interpelare, săptămâna viitoare, premierului Victor Ponta pe acest subiect, susţinând că nici unii colegi din arcul guvernamental nu sunt de acord cu acest ministru.

De cealaltă parte, Bogdan Stanoevici a declarat presei că aşteaptă ca noua propunere de metodologie să primească acordul celor două Camere.

Referitor la data organizării, ministrul delegat a fost rezervat. "Nu mai fac niciun fel de estimare, nu pot să spun decât că noi, în continuare, lucrăm la pregătirea acestui Congres şi în măsura în care cele 2 Camere îl vor aproba şi vor semna organizarea acestui Congres la data de 30 noiembrie, acest Congres se va organiza. Dacă se va decide altfel, Camerele hotărăsc", a spus Stanoevici.

Ministrul a respins şi acuzaţiile de încercare fraudării alegerilor, prin convingerea participanţilor la Congres să aducă voturi PSD. "E absurd. Conform unor procente de reprezentativitate, tot la nivel de propunere, s-a ajuns la o sumă de 200 şi ceva de membri care să reprezinte diferitele comunităţi (...) Credeţi că cei 200 şi ceva pot să schimbe ceva în alegerile prezidenţiale? E absurd (...) Logic, 200 şi ceva de oameni nu pot schimba votul unui popor", a punctat Stanoevici.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CONGRES,
DIASPORA,
COMISIE
/actualitate/congresul-romanilor-de-pretutindeni-blocat-de-metodologie-stanoevici-nu-fac-estimari-privind-data-13341811
13341811
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.