Cum îşi face loc pe o piaţă de un miliard de euro Căşăria Dunar, un brand de brânzeturi din câmpia Bărăganului pornit în 2018
Emanuel Tudose şi-a propus în 2018 să transforme laptele vacilor care pasc pe păşunile din câmpia Bărăganului în brânzeturi cu un gust aparte. Aşa a luat naştere Căşăria Dunar din Vâlcele, judeţul Călăraşi, care astăzi livrează telemea, chefir şi cremă de brânză în unele dintre cele mai cunoscute băcănii din Bucureşti, precum Băcănia Gramador, Băcănia Fermierului, Băcănia Urbană şi Băcănia Veche.
♦ „Vânzările cresc încet, băcăniile se deschid în număr mai mare, am început să avem cereri şi de la magazine alimentare. Nu este foarte greu să ajungi pe un raft“.
Emanuel Tudose şi-a propus în 2018 să transforme laptele vacilor care pasc pe păşunile din câmpia Bărăganului în brânzeturi cu un gust aparte. Aşa a luat naştere Căşăria Dunar din Vâlcele, judeţul Călăraşi, care astăzi livrează telemea, chefir şi cremă de brânză în unele dintre cele mai cunoscute băcănii din Bucureşti, precum Băcănia Gramador, Băcănia Fermierului, Băcănia Urbană şi Băcănia Veche.
„Povestea a început simplu, fără prea multă tevatură sau speranţe. O primă brânză care a ajuns pe tavan, o vană de 100 de litri, o crintă, un răcitor, foarte multă răbdare şi perseverenţă. Apoi, o brânză a reuşit să rămână în crintă, altă brânză a devenit o tentativă de telemea, o telemea mai moale mai târziu şi tot aşa până la prima telemea cum trebuie. Ulterior, au venit reţetele pentru crema de brânză, un chefir şi tot aşa până am ajuns unde suntem azi“, spune Emanuel Tudose, fondatorul Căşăriei Dunar, brand deţinut de compania Agrovit Solis.
Acum, produce telemea, chefir, cremă de brânză, iaurt scurs şi unt, ca fiecare client să găsească ceva pe placul lui. Cine preferă un gust mai înţepător, cumpără chefirul, cine doreşte un produs mai fin, cumpără iaurtul scurs, iar pentru copii este crema de brânză, explică antreprenorul.
Acesta spune că se diferenţiază pe piaţa puternic concurenţială a brânzeturilor şi lactatelor, dominată de multinaţionale, prin produse naturale, minim procesate, fără conservanţi chimici, grăsimi vegetale, proteine adăugate sau lapte praf. El foloseşte doar lapte românesc, iar produsele sunt realizate în cantităţi mici şi dese, ceea ce asigură prospeţimea specifică unui produs artizanal. În plus, a ales să evite supermarketurile, să nu lupte pentru acelaşi raft cu marile branduri, preferând băcăniile.
„Acolo sunt clienţii noştri, clienţi care vor produse de calitate şi care înţeleg ce înseamnă un procesator local şi care sunt beneficiile unui produs curat. Observăm o creştere a interesului pentru produse artizanale, iar asta ne dă putere să perseverăm chiar dacă drumul este dificil. Vânzările cresc încet şi sigur, băcăniile se deschid în număr mai mare, am început să avem cereri şi de la magazine alimentare. Putem spune că suntem optimişti“, a menţionat Tudose.
Produsele se găsesc în Băcănia Gramador, Băcănia Fermierului, Băcănia Urbană, Băcănia Veche, Real Foods şi Yama.
Antreprenorul a explicat că a lucra natural înseamnă un profit mai mic dacă vrei să fii cât de cât competitiv pe piaţă, iar marketingul este costisitor. Nu este foarte greu să ajungi pe un raft, însă este dificil să rămâi acolo. Pentru asta, este nevoie de publicitate în toate formele, de la cea tradiţională la cea modernă. De asemenea, educarea clienţilor este importantă, pentru a înţelege modul de funcţionare al pieţei, sacrificiile necesare pentru a obţine preţuri mici de producţie, scurtăturile utilizate şi efectele acestora pe termen lung.
Tudose a mai spus că, în prezent, lucrează la o reţetă de caşcaval, de iaurt şi încă un produs surpriză. „În 2025 ne dorim să ajungem la cât mai mulţi oameni. Anul acesta ne vom concentra pe extinderea în mai multe magazine şi pe promovare. Vrem să avem mai mulţi colaboratori – atât băcănii şi magazine alimentare, cât şi fermieri şi surse de materie primă de calitate. Pe scurt, să creştem împreună.“
Compania Agrovit Solis a avut o cifră de afaceri de circa 250.000 de lei în 2023, dar cel mai bun an a fost 2022 cu venituri de 330.000 lei, potrivit datelor publice.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro