Decizia controversată legată de Transalpina. Ce se va întâmpla cu cea mai înaltă şosea din România în acest an

Autor: Razvan Muresan Postat la 30 iunie 2014 20280 afişări

Decizia controversată legată de Transalpina. Ce se va întâmpla cu cea mai înaltă şosea din România în acest an

Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, care leagă Oltenia de Ardeal, va fi închisă traficului rutier în 2014, ca urmare a lipsei elementelor de siguranţă.

Compania Romstrade a lucrat la reabilitarea acestui drum timp de cinci ani, iar şoseaua a fost redată circulaţiei în urmă cu doi ani, însă autorităţile au decis să închidă Transalpina până la finalul anului pentru că pe majoritatea porţiunilor parapeţii lipsesc, în cazul ieşirii de pe partea carosabilă maşinile putând cădea în prăpastie.

CNADNR a reziliat la finele lunii octombrie 2013 contractul cu firma Romstrade. În prezent, constructorul nu a executat decât 80% din lucrările menite a fi realizate pe drumul Transalpina, elementele ce conferă siguranţă traficului rutier lipsind. Romstrade, unul din cei mai mari constructori români în ultimii ani, deţinut de omul de afaceri Nelu Iordache, are în prezent sub 100 de salariaţi, în condiţiile în care în decembrie 2012, momentul intrării în insolvenţă, compania avea 930 de angajaţi direcţi şi indirecţi.Romstrade este în insolvenţă din 10 decembrie 2012.

Potrivit autorităţilor, drumul reprezintă un pericol pentru şoferi, iar cei care aleg să circule pe acest tronson riscă amenzi.

Mii de şoferi români şi străini circulau anual pe cea mai înaltă şosea din România.

Segmentele Obârşia Lotrului-Sebeş şi Rânca-Novaci vor rămâne funcţionale.

Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România cât şi din întregul lanţ al Munţilor Carpaţi, atât din ţară cât şi din afara ei, atingând altitudinea maximă (2145 metri) în Pasul Urdele. Transalpina traversează Munţii Parâng de la nord la sud fiind paralelă cu Valea Oltului şi Valea Jiului, între care se află, şi leagă Sebeş de Novaci. Drumul şi-a luat numele de la latinescul "Transalpina" (ţara de dincolo de munţi), cum era numită în vechile texte şi hărţi latineşti Ţara Românească, şi e supranumit “Drumul Regelui”, pentru că Regele Carol al II-lea, după ce l-a reconstruit în anul 1938, l-a inaugurat parcurgându-l el însuşi, împreună cu familia regală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
transalpina,
sosea,
inchdiere,
risc
/actualitate/decizia-controversata-legata-de-transalpina-ce-se-va-intampla-cu-cea-mai-inalta-sosea-din-romania-in-acest-an-12858989
12858989
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.