Dezvăluire de răsunet: Fostul şef al contabilităţii Wirecard a recunoscut că a falsificat documente solicitate de KPMG în timpul unui audit special
Fostul şef al contabilităţii Wirecard a recunoscut că a falsificat documente solicitate de KPMG în timpul unui audit special, înaintea unui proces care va avea loc în cursul acestui an, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.
Stephan von Erffa este unul dintre cei trei inculpaţi într-un caz intentat de procurorii din Munchen în legătură cu prăbuşirea spectaculoasă a uneia dintre cele mai importante companii de tehnologie din Germania.
În vârstă de 47 de ani, este primul director executiv de rang înalt al Wirecard care recunoaşte că a comis o infracţiune de când Oliver Bellenhaus, şeful unei filiale din Dubai, s-a predat autorităţilor în iulie 2020 şi a devenit martor principal al acuzării.
Wirecard s-a prăbuşit în insolvenţă în iunie 2020, după ce a recunoscut că jumătate din veniturile sale declarate şi 1,9 miliarde de euro în numerar corporativ, care ar fi fost deţinute în conturi escrow din Asia, nu existau.
Von Erffa este unul dintre cei trei directori Wirecard care au fost acuzaţi de fraudă, abuz de încredere şi manipulare a pieţei în acest an. El, Bellenhaus şi fostul director general Markus Braun, care neagă orice infracţiune, vor fi judecaţi în acest an.
Von Erffa a negat orice implicare în frauda mai amplă şi l-a acuzat pe Jan Marsalek, secundul fugar al Wirecard, în timpul unei anchete parlamentare privind scandalul de anul trecut.
Cu toate acestea, ancheta poliţiei a descoperit dovezi că von Erffa a falsificat, la începutul anului 2020, documente care au fost apoi împărtăşite auditorilor de la KPMG şi EY.
Documentele erau legate de o plată de 50 de milioane de euro pe care Wirecard a primit-o în 2018, care ar fi fost transferată de unul dintre conturile escrow asiatice şi virată de un administrator la ordinul lui von Erffa.
La un an de la efectuarea plăţii, KPMG a analizat conturile Wirecard în cadrul unui audit special. Investigaţia a fost lansată de consiliul de supraveghere după ce, în octombrie 2019, Financial Times a ridicat întrebări cu privire la o potenţială manipulare a bilanţului.
Anchetatorii criminalişti ai KPMG au vrut să vadă autorizaţia de plată a lui von Erffa pentru transferul de 50 de milioane de euro. Întrucât nu exista un astfel de document, contabilul de top a decis să fabrice unul, a declarat el procurorilor, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.
Folosind un computer privat, unde von Erffa a dat înapoi data sistemului până în decembrie 2018, a generat un e-mail datat retroactiv şi un fals "formular de solicitare/autorizare de escrow" pentru cei 50 de milioane de euro, ambele fiind văzute de FT.
Von Erffa le-a spus procurorilor că falsul a fost un caz unic şi izolat, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. El a spus că tranzacţia în sine a fost autentică şi că a creat un document pentru a o justifica sub o presiune imensă din partea KPMG pentru a furniza dovezi. El a subliniat că nu a fost dispus să falsifice documente pentru a falsifica conturile companiei.
Prăbuşirea Wirecard, care la apogeu a fost evaluată la peste 24 de miliarde de euro, a provocat un şoc în elita financiară şi politică a Germaniei. EY, auditorul de lungă durată al Wirecard, nu a detectat frauda timp de ani de zile, în timp ce autoritatea germană de reglementare financiară BaFin a protejat Wirecard de vânzătorii în lipsă, iar procurorii au luat măsuri împotriva jurnaliştilor critici.
OCBC, banca din Singapore care ar fi trebuit să deţină conturile escrow, a declarat administratorului Wirecard după prăbuşirea acesteia că nu a deţinut niciodată sume semnificative de numerar în numele administratorului şi că unele dintre conturi nu existau deloc, potrivit unor documente consultate de FT.
Procurorii au stabilit că suma de 50 de milioane de euro trimisă către Wirecard provenea de la unul dintre partenerii săi de afaceri din Asia, care împrumutase anterior 100 de milioane de euro de la Wirecard şi trimisese jumătate din bani înapoi prin intermediul unui şir de companii opace pentru a ascunde originea acestora, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune.
Procurorii din Munchen şi un avocat al lui von Erffa au refuzat să comenteze.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro