Economia globală se îndreaptă spre un deceniu de creştere lentă. Cel mai pozitiv factor al anului 2023 ar putea fi redeschiderea completă a economiei chineze
Economia globală se confruntă probabil cu un deceniu de creştere lentă, potrivit lui Daniel Lacalle, autor şi economist şef la Tressis Gestion, scrie CNBC.
Economiile din întreaga lume s-au confruntat cu o multitudine de şocuri – de la invazia Rusiei în Ucraina până la măsurile persistente de zero Covid ale Chinei – care au dus la creşterea inflaţiei şi au slăbit activitatea economică.
Fondul Monetar Internaţional estimează acum că nivelul de creştere al PIB-ului global va încetini de la 6% în 2021 la 3,2% în 2022 şi 2,7% în 2023. Insituţia a caracterizat acest lucru drept „cel mai slab profil de creştere din 2001, cu excepţia crizei financiare globale şi a fazei acute a pandemiei de Covid-19.”
Între timp, se estimează că inflaţia globală va creşte de la 4,7% în 2021 la 8,8% în acest an, înainte de a scădea la 6,5% în 2023 şi la 4,1% până în 2024, rămânând peste nivelurile ţintă pentru multe bănci centrale importante.
China a oferit o oarecare uşurare economiştilor şi participanţilor la pieţele de capital marţi, când a anunţat oficial sfârşitul cerinţelor de carantină pentru călătorii care sosesc pe 8 ianuarie, însemnând încetarea politicii zero-Covid pe care a menţinut-o timp de aproape trei ani.
Vorbind marţi la „Squawk Box Europe” de la CNBC, Lacalle a spus că potenţialul pentru o redeschidere completă a economiei chineze este „cel mai mare aspect pozitiv” la care pieţele s-ar putea aştepta pentru 2023.
„Ne uităm la o imagine foarte sumbră pentru economia chineză, care este esenţială nu doar pentru creşterea restului lumii, ci mai ales pentru America Latină şi Africa”, a spus acesta.
„Redeschiderea economiei chineze va da, cu siguranţă, un impuls semnificativ creşterii în întreaga lume, însă -şi cred ca ăsta este un factor foarte important- exportatorii germani şi francezi au simţiti deja durerea lockdown-ului şi slăbirea profitabilităţii mediului din China, aşadar această schimbare o să ajute din plin.
Cu toate acestea, el a sugerat că acest impuls nu va fi aproape de a aduce nivelurile de creştere aproape de locul în care erau în anii dinaintea pandemiei pentru o perioadă bună de timp.
„Cred că probabil că vom trece într-un deceniu de creştere foarte, foarte slabă în care economiile dezvoltate se vor găsi norocoase cu o creştere de 1% pe an, dacă vor reuşi să o realizeze, însă mai regretabil este că acestă creştere scăzută va avea niveluri ridicate de inflaţie”, a spus Lacalle.
„Cred că trăim reacţia masivă a pachetelor de stimulente care au fost implementate în 2020 şi 2021. Acest lucru nu a generat genul de creştere potenţială pe care o aşteptau mulţi economişti”.
Cu toate acestea, în ciuda perspectivei sumbre, el a subliniat că nu există o criză la orizont.
„Cred că pieţele încep să preţuiască acel mediu în care situaţia la nivel global nu este de un nivel susţinut de creştere şi dezvoltare economică, ci şesteţ unul care evită o criză financiară şi, dacă se întâmplă acest lucru, este cu siguranţă pozitiv.” a concluzionat el.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro