Greenpeace vrea includerea a peste 20.000 ha de păduri virgine de fag din România în UNESCO

Autor: Valentina Postelnicu, Laura Mitran Postat la 25 iunie 2014 69 afişări

Greenpeace vrea includerea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a peste 20.000 de hectare de păduri virgine de fag din România, într-un demers comun cu alte 12 ţări europene care posedă astfel de păduri, organizaţia primind marţi sprijinul Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO.

Comisia parlamentară comună pentru relaţia cu UNESCO a participat, marţi, la o întâlnire cu Greenpeace România, pe tema iniţiativei organizaţiei, din 2011, de includere a celor mai valoroase păduri virgine de fag din România în patrimoniul mondial.

La propunerea preşedintelui comisiei parlamentare, senatorul PDL Constantin Traian Igaş, membrii comisiei au decis să susţină demersul de includere a pădurilor virgine de fag din România pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Miercuri, reprezentanţii Greenpeace s-au întâlnit şi cu membrii Comisiei pentru mediu din Senat, cărora le-au prezentat lucrarea "Făgetele virgine din România în context european sub influenţa schimbărilor climatice", scrisă de doctorul inginer Cristian D. Stăiculescu, ce "demonstrează că România dispune de cel mai mare potenţial de păduri virgine şi cvasivirgine de fag din Europa", potrivit unui comunicat al comisiei parlamentare.

Iniţiativa Greenpeace urmăreşte ca România să participe la proiectul "Pădurile de fag: patrimoniu natural comun al Europei", coordonat de Germania, ce vizează includerea în UNESCO a unor păduri de fag virgine din mai multe ţări, printre care şi Ucraina, Slovacia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Croaţia, Bulgaria, Italia, Slovenia, Spania şi Elveţia.

Contactat de MEDIAFAX, reprezentantul Greenpeace Laurenţiu Ciocîrlan, coordonator de campanii al organizaţiei, a explicat că ONG-ul a identificat în România 25 de păduri virgine de fag cu potenţial, cele mai valoroase, din punct de vedere genetic şi al biodiversităţii, fiind cele cinci de la Izvoarele Nerei - Coşava Mică, Cheile Nerei, Valea Cernei, Valea Higeg şi Strâmbu Băiuţ - Groşii Ţibleşului, cu o suprafaţă de peste 20.000 de hectare.

Acestea ar putea fi incluse pe lista tentativă a României, ce trebuie finalizată până la toamnă, a mai spus Ciocîrlan, precizând că Greenpeace are sprijinul Ministerului Mediului, care coordonează în prezent întocmirea dosarului. Finalizarea procedurii presupune realizarea unei documentaţii, a unor investigaţii de teren, măsurători, inventarieri şi alte activităţi specifice.

Pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, există deja un obiectiv intitulat "Pădurile virgine de fag din Carpaţi şi pădurile seculare de fag din Germania", din care fac parte cele mai valoroase făgete din Germania, Slovacia şi Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PĂDURI,
FAG,
UNESCO
/actualitate/greenpeace-vrea-includerea-a-peste-20-000-ha-de-paduri-virgine-de-fag-din-romania-in-unesco-12834591
12834591
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.