Incendii scăpate de sub control în Peru: culturi şi situri arheologice afectate

Autor: Laura Buciu Postat la 20 septembrie 2024 6 afişări

Autorităţile peruane s-au străduit joi să pună în aplicare un plan de combatere a incendiilor scăpate de sub control în întreaga ţară, care au ras culturi, au deteriorat situri arheologice şi au lăsat mai multe regiuni în stare de dezastru, scrie Reuters.

Incendii scăpate de sub control în Peru: culturi şi situri arheologice afectate

Pompierii au declarat că lupta cu flăcările a devenit din ce în ce mai dificilă.

„Suntem obosiţi”, a declarat un pompier voluntar din pădurile din nordul regiunii Amazonas, care a refuzat să îşi dea numele. „Stingem focul, se reaprinde. Îl stingem, focul izbucneşte din nou”.

Pompierii din zonă s-au retras joi din calea flăcărilor.

„Sunt scăpate de sub control”, a declarat Arturo Morales, un alt pompier voluntar. „Avem nevoie de ajutor”.

Preşedintele Dina Boluarte a declarat miercuri stare de urgenţă pentru 60 de zile în regiunile San Martin, Amazonas şi Ucayali, alocând resurse suplimentare pentru a opri extinderea incendiilor.

„Desfăşurăm tot ce avem”, a declarat Boluarte într-un discurs. Aceasta a făcut apel la fermieri să nu mai ardă păşunile, ceea ce, în opinia sa, a dus la răspândirea necontrolată a flăcărilor.

Incendiile de pădure din Peru sunt frecvente în perioada august-noiembrie, fiind provocate fie de agricultori, fie de cei care doresc să acapareze ilegal terenuri, potrivit guvernului.

Aproximativ 240 de incendii au izbucnit în acest sezon în 22 din cele 25 de regiuni ale ţării, deşi mai mult de 80% fuseseră controlate până miercuri. Cu toate acestea, unele dintre ele ameninţă să se reaprindă din cauza vremii uscate, a vântului şi a locaţiilor îndepărtate care le fac greu accesibile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
incendiu,
cultură,
peru

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.