Cum face în realitate cel mai mare lanţ de restaurante din lume majoritatea banilor. „De fapt, businessul de bază nu este cel cu mâncare”

Autor: Ioana Matei Postat la 29 octombrie 2020 43485 afişări

Cum face în realitate cel mai mare lanţ de restaurante din lume majoritatea banilor. „De fapt, businessul de bază nu este cel cu mâncare”

Chiar dacă lanţul de restaurante fast food serveşte miliarde de clienţi din toată lumea, cea mai mare parte a profitului nu este genrată de vânzările de mâncare, scrie Reader's Digest. Aceeaşi publicaţie scrie că lanţul ar vinde mai mult de 75 de burgeri la fiecare secundă.

Acest lucru nu ar trebui să fie surprinzător, în contextul în care McDonald's este cel mai mare lanţ de restaurante fast food al lumii.

Totuşi, nu meniul acestuia este cel care generează cea mai mare parte a profitului, ci imobiliarele.Există mai mult de 36.000 de unităţi McDonald's în toată lumea, dar doar 5% sunt deţinute de companie. În rest este vorba despre francize, adică de indivizi care au fost contractaţi de McDonald's pentru a opera restaurantele respective. În acele situaţii, compania cheltuie bani doar pe locaţia respectivă.

Francizatul este responsabil de toate costurile operării unui restaurant, în timp ce plăteşte chirie către McDonald's. Plăteşte de asemenea o taxă de francizat de 45.000 de dolari şi o taxă de serviciu de 4% din vânzările brute, scrie Business Insider.

„Nu suntem de fapt parte din businessul cu mâncare” a spus fostul CFO al companiei, Harry J. Sonneborn, investitorilor. „Suntem de fapt în businessul de real estate.

Singurul motiv pentru care vindem hamburgeri cu 15 cenţi este că sunt cel mai mare generator de venituri prin care chiriaşii noştri ne pot plăti chiria.”

Potrivit Wall Street Survivor, compania a generat venituri de 27,4 miliarde de dolari, iar 9,2 miliarde de dolari au venit de la locaţii francizate, iar 18,2 miliarde de dolari de la locaţii deţinute de companie (în 2014). McDonald's a păstrat doar 16% din venituri în cazul unităţilor proprii şi 82% în unităţile francizate.

Pe piaţa locală, americanii de la Americanii de la McDonald’s operează businessul din România în sistem de franciză începând cu anul 2016, cele peste 80 de restaurante fiind deţinute de grupul maltez Premier Capital (90%) şi de Daniel Boaje (10%). Premier Capital este partenerul americanilor şi în Estonia, Grecia, Letonia, Lituania şi Malta, scrie ZF. McDonald’s este liderul pieţei locale de restau­rante cu afaceri de circa 765 mil. lei în 2018, ultimul an pentru care există date publice.
 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
mcdonald's,
miliarde,
business,
mancare,
metoda,
crestere

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.