Mihai Drăghici, partner, EY România: Pentru susţinerea investiţiilor private trebuie să fim atenţi la modul în care atragem aceste finanţări europene. Avem nevoie de o predictibilitate mai mare şi trebuie să alocăm bugetele către priorităţile strategice: eficienţa energetică şi industria
Mihai Drăghici, partner, EY România, spune că pentru susţinerea investiţiilor private România trebuie să fie atentă la modul în care sunt atrase finanţările europene. Această zonă, crede el, are nevoie de mai multă predictibilitate, iar bugetele trebuie alocate către priorităţile strategice, cum ar fi eficienţa energetică şi industria.
„Trebuie să ne uităm la partea de competitivitate pentru industrie din perspectiva energetică. Avem doi vectori principali: costul energiei şi eficienţa energetică. Pentru susţinerea investiţiilor private trebuie să fim atenţi la modul în care atragem aceste finanţări europene. Acolo avem nevoie de o predictibilitate mai mare. Trebuie să alocăm bugetele către priorităţile strategice, cum ar fi eficienţa energetică şi industrie, pentru a creşte productivitatea ei”, a spus Mihai Drăghici în timpul ZF Power Summit 2024.
Ce a mai declarat în timpul evenimentului:
► Pentru a reduce costul energiei ar trebui să avem noi capacităţi de producţie. Aceste noi capacităţi de producţie pot fi implementate de către stat cu banii contribuabililor, doar că istoria ne arată că durează foarte mult şi nu prea s-a întâmplat acest lucru în ultima perioadă. Pot fi instalate aceste noi capacităţi de producţie cu banii investitorilor privaţi, fonduri proprii sau atrase de la instituţiile bancare.
► În România s-a discutat foarte mult despre aceste proiecte de regenerabile, dar în realitate, cel puţin în 2023, nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor sau sunt încă pe hârtie.
► În cinci ani de zile, Germania şi alte ţări vor genera energie verde la un preţ semnificativ mai mic decât preţul energiei de azi. Noi suntem în UE. Avem de ales – putem merge în acest trend sau putem rămâne unde suntem acum.
► Peste cinci ani, dacă nu facem nimic acum, nu doar că vom avea un cost al energiei mai puţin competitiv decât alte ţări, dar vom plăti şi un cost al emisiilor impus de preţul de piaţă de la vremea respectivă.
► Sper să nu ajungem în situaţia de a importa energie din Germania pentru că acolo este produsă mai ieftin. Trebuie să fim atenţi la fundamentul economic şi la costul la care producem energia.
► Eficienţa energetică este o prioritate în politica industrială. Avem chiar azi pe masă un apel prin PNRR pentru finanţarea eficienţei energetice în industrie. Se finanţează proiecte de până la 2 mil. euro, iar bugetul total este de 60 mil. euro. Este un start, un început bun, dar cu siguranţă cred că pot fi alocate mai multe finanţări pentru a susţine aceste priorităţi strategice.
► Este important să susţinem investitorii privaţi să investească în economie.
► Nu sunt de acord cu faptul că problema este prosumatorul sau dezvoltatorul pentru că afectează reţeaua de distribuţie. Trebuie să punem problema invers – reţeaua de distribuţie trebuia modernizată acum cinci ani de zile. Acolo este problema şi trebuie să o rezolvăm pentru a putea prelua toate aceste capacităţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro