Piaţa muncii continuă declinul: Numărul contractelor de muncă încetate continuă să crească, în timp ce numărul de contracte de muncă suspendate scade uşor

Autor: Alexandru Nanu Postat la 27 mai 2020 196 afişări

Piaţa muncii continuă declinul: Numărul contractelor de muncă încetate continuă să crească, în timp ce numărul de contracte de muncă suspendate scade uşor

Până la data de 27 mai, peste 590.000 de contracte de muncă au fost suspendate, în timp ce peste 400.000 de contracte de muncă au fost încetate, conform celui mai recent comunicat de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

În data de 26 mai, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS)  nu a publicat informaţii privind situaţia contractelor de muncă încetate şi suspendate.

Număul de contracte de muncă suspendate a înregistrat o scădere uşoară de puţin peste 2.000 de contracte de la 600.352, câte erau raportate în data de 25 mai, la 598.264, câte erau raportate în data de 27 mai.

În acelaşi timp, numărul de conctracte de muncă încetate a crescut cu peste 4.000 de contracte de la 410.649,câte erau raportate în data de 25 mai, la 424.389 în data de 27 mai.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a prezentat datele cu privire la situaţia contractelor de muncă suspendate (şomaj tehnic)/încetate, înregistrate la Inspecţia Muncii pentru data de 27 mai.

Contracte individuale de muncă suspendate 598.264

Principalele categorii

·         Industria prelucrătoare: 164.608

·         Comerţ cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor: 94.793

·         Hoteluri şi restaurante: 100.026

Contracte individuale de muncă încetate 424.389

Principalele categorii:

·         Comerţ cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor: 75.025

·         Industria prelucrătoare: 75.424

·         Construcţii: 63.553

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) face acest demers pentru informarea corectă şi completă a opiniei publice, scrie în comuicatul de presă de pe site-ul insituţiei.

Reamintim că Guvernul României a decis să sprijine salariaţii angajatorilor aflaţi în şomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.  Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale face acest demers pentru informarea corectă şi completă a opiniei publice.

Astfel, angajatorii care au salariaţi prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) şi pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în şomaj tehnic se vor adresa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din judeţul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanţi şi instituţiile vizate, respectiv solicitările şi depunerea documentelor, se face prin poşta electronică.

Mai multe informaţii sunt disponibile în paginile de internet ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, respectiv Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.