Prima zi de funcţionare a industriei de cafenele şi restaurante după două luni şi jumătate de pauză: „Mă aşteptam la mai mult“. „Criza abia acum începe“

Autor: Miruna Diaconu , Cristina Roşca Postat la 02 iunie 2020 200 afişări

„Mă aşteptam la mai mult fiind prima zi de activitate după două luni şi ju­mă­tate de pauză. E totuşi zi liberă, aşa că mă aşteptam să fie ca într-o zi de weekend. Speram să fie plin toa­tă ziua“, spune Dan Dragomir, CEO al Trattoria il Calcio.

Prima zi de funcţionare a industriei de cafenele şi restaurante după două luni şi jumătate de pauză: „Mă aşteptam la mai mult“. „Criza abia acum începe“
  • Industria de restaurante, cafenele şi baruri şi-a redeschis ieri porţile, însă localurile pot primi oaspeţi doar pe terase, nu şi la interior

  • Mai mult, şi terasele sunt aranjate conform regulilor de distanţare socială, adică sunt disponibile între 5 şi 20% din numărul total de locuri.

„Mă aşteptam la mai mult fiind prima zi de activitate după două luni şi ju­mă­tate de pauză. E totuşi zi liberă, aşa că mă aşteptam să fie ca într-o zi de weekend. Speram să fie plin toa­tă ziua“, spune Dan Dragomir, CEO al Trattoria il Calcio.

Executivul afirma recent că după 1 iunie oamenii se vor întoarce în restaurante, pe terase mai exact. Din discuţiile cu clienţii Trattoria il Calcio el aflase că aceştia aşteaptă redeschiderea.

Trattoria il Calcio are terase la toate cele cinci restaurante din portofoliu. Pentru numărul de mese rămase după remodelarea conform noilor reguli de distanţare - undeva la jumătate din capacitatea normală a teraselor -, Dan Dragomir spunea că reţeaua va avea clienţi, urmând a avea un grad de ocupare de 100% în cel puţin anumite momente ale zilei şi în weekend.

„Am avut un vârf la prânz când într-adevăr am avut toate mesele ocupate, mă refer la cele pe care le avem acum, conform regulilor impuse, când funcţionăm la jumătate din capacitatea normală. Apoi, lucrurile s-au liniştit. Lumea e încă reticentă să iasă“, adugă el.

Totuşi, în mod surprinzător, cei care au mers la terasă au consumat, bonul mediu fiind de 140 de lei, semn că clienţii nu au „tras de o apă“. „S-au consumat şi sticle de vin“, adaugă executivul care precizează însă că şi livrarea merge în continuare.

În ultimele două luni şi jumătate, industria HoReCa a înregistrat scăderi masive ale veniturilor, iar acolo unde antreprenorii nu s-au reorientat către livrările la domiciliu, încasările au fost zero. Industria res­tau­rantelor, cafenelelor şi barurilor a avut anul trecut o valoare de 17-18 mld. lei, 2019 fiind cel mai bun an de până acum pentru cele 35.000-40.000 de localuri. Cele două luni şi jumătate în care a funcţionat doar livrarea şi nu în toate businessurile înseamnă că s-au şters cu buretele încasări de circa 3 mld. lei.

Acum, restaurantele, cafenelele şi barurile îşi reiau timid activitatea, deşi doar parţial prin redeschiderea teraselor cu anumite măsuri de prevenţie de care operatorii trebuie să ţină cont pentru a evita răspândirea coronavirusului.

„După două luni şi jumătate restaurantele sunt deschise, din păcate cu anumite restricţii. Astăzi par­ticipăm la relansarea, la readucerea în cadrul economiei a peste 100.000 de colegi din HoReCa“, spune Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hote­lurilor şi Restaurantelor din România - HORA.

Antreprenorii din industria ospitalităţii au o misiune grea, nu se luptă cu guvernul, cu regulile sau cu banii, ci se luptă cu teama, spune Dragoş Petrescu, fondatorul grupului City Grill, unul dintre cei mai puternici jucători din industria restaurantelor.

„Misiunea lor este să le dovedească tuturor românilor că este foarte sigur ca ei să revină în restaurante. Avem o misiune dificilă, după două luni şi jumătate, însă, sunt convins că cei din această industrie vor face tot ce este necesar ca să putem să îi convingem pe români să revină în restaurante. Îmi doresc să văd cât mai multe terase pline.“

Ieşitul la terasă nu va mai fi, cel puţin în perioada următoare, la fel cum a fost vara trecută. Odată cu măsura privind deschiderea teraselor, autorităţile au impus o serie de reguli pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Mersul la terasă se va face doar pe bază de rezervare, iar clienţii vor fi nevoiţi să-şi spună numele, prenumele şi numărul de telefon, astfel că în cazul în care în cadrul localului ar putea exista un caz de îmbolnăvire, toţi cei care au fost în acel moment pe terasă să poată fi anunţaţi.  Angajaţii teraselor vor fi nevoiţi să poarte mănuşi şi mască de protecţie.

De asemenea, mesele nu trebuie să aibă mai mult de patru locuri cu distanţă de 1,5 m între scaune şi 2 metri în mese. Personalul terasei va pune la dispoziţia clienţilor produse dezinfectante pentru mâini, atât la intrare cât şi în spaţiile comune.

Deschiderea teraselor, a plajelor şi eliminarea declaraţiei pe proprie răspundere la deplasarea în afara localităţii sunt doar câteva dintre măsurile de relaxare aplicabile odată cu data de 1 iunie. Începând cu data de 15 iunie, autorităţile estimează şi deschiderea localurilor care nu deţin o terasă, în funcţie de evoluţia cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

„Am pornit la drum cu 40% din capacitatea teraselor, dar cu maximum 15% din capacitatea totală. La Stadio spre exemplu avem patru mese a câte patru scaune. În mod normal, aveam 260 de locuri“, spune Radu Dumitrescu, proprietarul grupului Stadio Hospitality Concepts, care reuneşte sub aceeaşi umbrelă restaurantele Stadio, NOR, Bistro Cişmigiu, Social 1, 18 Lounge şi Embassy Park.

El mai spune că lucrurile merg conform estimărilor momentan, „aşa şi aşa“, cu toate locurile ocupate pentru prânz.

„Oamenii au venit să mănânce, sunt mulţi copii. E important că funcţionăm, nu mai stăm degeaba. Depindem însă de vreme.“

El spune însă că acum criza e abia la început, mai exact până acum jucătorii HoReCa au primit bani pentru şomaj, n-au plătit taxe, au beneficiat de multe ori de amânarea plăţii chiriilor sau a plăţilor către furnizori, băncile au înţeles şi ele.

„Acum urmează o reactivare a costurilor menţionate mai sus, deşi noi funcţionăm la doar 15% din capacitate. Trebuie să avem grijă la fiecare leu“, adaugă el.

În ceea ce priveşte reluarea activităţii şi la interior, el spune că trebuie să devină oficial pentu a se pronunţa.

Deşi 1 iunie a marcat deschiderea teraselor, nu toţi antreprenorii au ales să-şi reia activitatea. Noile măsuri de prevenţie reprezintă pentru antreprenori noi investiţii în echipamentele de protecţie şi soluţiile dezinfectante, iar o redeschidere care nu poate fi făcută la capacitate maximă nu ar fi în rentabilă pentru unele businessuri.

Pastilă: Deşi 1 iunie a marcat deschiderea teraselor, nu toţi antreprenorii au ales să-şi reia activitatea. Noile măsuri de prevenţie reprezintă pentru antreprenori noi investiţii în echipamentele de protecţie şi soluţiile dezinfectante, iar o redeschidere care nu poate fi făcută la capacitate maximă nu ar fi în rentabilă pentru unele businessuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pauza,
restaurante,
cafenele,
industrie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.