Realitatea loveşte în faţă cele mai mari companii tech care anunţau disponibilizări pe bandă rulantă. Google şi Amazon s-au trezit că nu pot concedia aşa uşor oameni

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 06 aprilie 2023 372 afişări

Realitatea loveşte în faţă cele mai mari companii tech care anunţau disponibilizări pe bandă rulantă. Google şi Amazon s-au trezit că nu pot concedia aşa uşor oameni

După ce au anunţat cele mai mari runde de disponibilizări din istoria lor, marile companii de tehnologie din SUA află acum cât de dificil este să reducă numărul de angajaţi în Europa. Cele mai mari probleme la acest capitol le întâmpină Google şi Amazon, scrie Bloomberg.

În SUA, companiile pot anunţa reduceri de personal pe scară largă şi pot renunţa la sute, dacă nu chiar mii de angajaţi în câteva luni - şi multe dintre ele au făcut-o. Între timp, în Europa, concedierile în masă în rândul companiilor din domeniul tehnologiei au stagnat din cauza sistemelor de protecţie a angajaţilor care fac practic imposibilă concedierea în unele ţări fără consultări prealabile cu sindicatele.

Acest lucru a lăsat mii de angajaţi din sectorul tehnologic în incertitudine, neştiind dacă vor fi afectaţi de negocieri care se pot prelungi la nesfârşit.

În Franţa, Alphabet Inc., compania mamă a Google, este în prezent în discuţii pentru a reduce numărul de angajaţi prin plecări voluntare, oferind pachete de compensaţii care speră să fie suficient de generoase pentru a-i determina pe angajaţi să plece, au declarat persoane familiare cu acest subiect.

 Amazon a încercat să îi determine pe unii manageri de rang înalt din această ţară să demisioneze prin oferirea unui salariului pe un an şi a acordat concediu angajaţilor care pleacă pentru ca acţiunile lor să poată fi  plătite sub formă de bonusuri.

Atât în Franţa, cât şi în Germania, unde legislaţia muncii este una dintre cele mai puternice din UE, Google se află în prezent în negocieri cu comitetele de întreprindere - grupuri specifice unei companii ai căror reprezentanţi aleşi ai angajaţilor negociază cu conducerea în legătură cu probleme legate de forţa de muncă.

Conform legii, companiile sunt obligate să negocieze cu aceste consilii înainte de a trece la disponibilizări - un proces uneori de lungă durată care include colectarea de informaţii, negocieri şi posibilitatea de a recurge la recurs.

„Am negociat cu atenţie în fiecare ţară în care au loc disponibilizări pentru a respecta pe deplin cerinţele legale locale, care variază în funcţie de locaţie, sunt complexe şi necesită timp”, a declarat un purtător de cuvânt al Google.

La Paris, unde Google are aproximativ 1.600 de angajaţi, un comitet de întreprindere poartă discuţii cu compania cu privire la numărul şi tipul de angajaţi care vor fi incluşi într-un plan de plecări colective voluntare. Persoane familiarizate cu procesul spun că un rezultat clar ar putea fi încă la câteva săptămâni distanţă, iar între timp, lucrurile vor continua ca de obicei. Potrivit unui angajat care a solicitat anonimatul, conducerea a spus clar că nimeni nu va fi forţat să plece.

În schimb, în Marea Britanie, unde protecţia muncii nu este la fel de strictă, se estimează că 500 din cei 8.000 de angajaţi Google vor trebui să plece, potrivit reprezentantului sindicatului Unite the Union, Matthew Waley - o rată de disponibilizare de 6%, în concordanţă cu obiectivul global al firmei.

Discuţiile cu comitetul de întreprindere vor avea ca rezultat pachete confidenţiale de concediere, dar numărul de plecări nu este negociabil.

„Ei încearcă să facă minimul a tot ce se poate din punct de vedere legal”, a declarat Waley, referindu-se la procesul de negociere în curs.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.