Rusia depăşeşte Europa la cheltuieli militare: Cum a transformat Putin economia într-o maşinărie de război şi care sunt consecinţele pentru viitorul securităţii globale
Un studiu recent arată că Rusia, a cărei economie a fost reconfigurată pentru război de către preşedintele Vladimir Putin, cheltuieşte în prezent mai mult pentru apărare decât toate ţările Europei la un loc, conform unei prezentări oferite de Financial Times.
Anul trecut, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 42% în termeni reali, ajungând la 13,1 miliarde de ruble. Aceasta echivalează cu 462 de miliarde de dolari, dacă se ia în considerare paritatea puterii de cumpărare, un indicator care ajustează valoarea monedelor în funcţie de ceea ce pot achiziţiona în ţările lor de origine.
În comparaţie, bugetele de apărare ale statelor europene, inclusiv ale Regatului Unit şi ale membrilor Uniunii Europene, au crescut anul trecut cu aproape 12%, ajungând la 457 de miliarde de dolari – o sumă uşor inferioară cheltuielilor militare ale Moscovei, potrivit unui raport publicat miercuri de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS).
Raportul anual al IISS, intitulat „Bilanţul Militar”, analizează capacităţile militare globale şi cheltuielile pentru apărare, evidenţiind provocările de securitate cu care s-ar putea confrunta Europa dacă Statele Unite îşi vor reduce sprijinul pentru Ucraina şi apărarea europeană.
Fostul preşedinte american Donald Trump, care a promis că va pune capăt rapid războiului din Ucraina, a declarat că administraţia sa a purtat discuţii „foarte serioase” cu Moscova. De asemenea, el s-a plâns că Statele Unite suportă un cost prea mare atât pentru conflictul din Ucraina, cât şi pentru securitatea europeană în general.
Consilieri de rang înalt ai lui Trump, inclusiv vicepreşedintele JD Vance şi trimisul special Keith Kellogg, urmează să se întâlnească în această săptămână cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu liderii europeni în cadrul Conferinţei de Securitate de la München.
Trump a subliniat în repetate rânduri că Europa trebuie să contribuie mai mult la propria apărare, inclusiv la sprijinul acordat Ucrainei. Potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, ajutorul oferit de SUA Ucrainei a ajuns până acum la aproximativ 88 de miliarde de euro, în timp ce sprijinul financiar total al Europei s-a ridicat la 125 de miliarde de euro.
Fostul preşedinte american a propus ca statele europene să aloce 5% din PIB pentru apărare, mult peste media actuală de aproximativ 1,7%. În schimb, secretarul general al NATO, Mark Rutte, susţine o creştere a cheltuielilor militare europene până la 3% din PIB.
Dacă acest obiectiv ar fi atins, Europa ar depăşi cu mult nivelul actual al cheltuielilor de apărare ale Rusiei.
IISS estimează că, în 2024, bugetul militar al Rusiei – inclusiv contribuţiile voluntare ale autorităţilor regionale şi ale companiilor – va creşte cu 13,7%, ajungând la 15,6 miliarde de ruble. Aceasta reprezintă echivalentul a 7,5% din PIB-ul Rusiei sau aproape 40% din bugetul federal.
Deşi această situaţie afectează economia rusă, raportul IISS subliniază că „Rusia încă poate suporta costurile războiului”.
Dacă Europa şi-ar majora cheltuielile de apărare la 3% din PIB, aceasta ar însemna un plus de 250 de miliarde de dolari, conform estimărilor IISS. În cazul unei creşteri la 5% din PIB, cheltuielile pentru apărare ar ajunge la aproximativ 800 de miliarde de dolari, de aproape două ori mai mult decât bugetul militar actual al Rusiei.
Totuşi, cheltuielile europene pentru apărare au crescut deja semnificativ din 2014. Potrivit IISS, „constrângerile fiscale ar putea încetini ritmul acestei creşteri”.
În 2023, bugetul militar al Germaniei a crescut cu 23%, ajungând la 86 de miliarde de dolari, depăşind pentru prima dată în ultimii cinci ani cheltuielile pentru apărare ale Regatului Unit, care s-au ridicat la 81 de miliarde de dolari.
Urmărește Business Magazin
![](https://cnt.m.ro/c.gif?id=22693435&pid=341)
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro