Sancţiunile occidentale aplicate Rusiei încep să-şi facă efectul: Gigantul rus Gazprom a raportat prima pierdere anuală din ultimii 24 de ani

Autor: Liviu Popescu Postat la 03 mai 2024 30 afişări

Gigantul energetic rus Gazprom a înregistrat cea mai mare pierdere financiară din ultimii 24 de ani, după ce vânzările de gaze s-au înjumătăţit ca urmare a războiului din Ucraina condus de Vladimir Putin, scrie Financial Times.

Pierderea de 629 miliarde de Rbs (6,9 miliarde de dolari) în 2023 subliniază modul în care invazia preşedintelui rus în Ucraina a devastat monopolul de stat al gazelor naturale, ducând la prăbuşirea vânzărilor în Europa, principala sa sursă de venit.

Veniturile Gazprom au scăzut cu aproape 30% de la an la an, la 8,5 mld. rbs, vânzările de gaze scăzând de la 8,4 mld. rbs la 4,1 mld. rbs. Acţiunile companiei listate la Moscova au scăzut cu peste 4,4% la aflarea veştii. Majoritatea analiştilor ruşi se aşteptau ca aceasta să obţină un mic profit.

Analiştii au declarat că pierderile au arătat cum Gazprom, cândva un "campion naţional" bogat în bani care şi-a folosit poziţia puternică asupra aprovizionării cu energie a Europei ca armă geopolitică, nu a reuşit să se adapteze la pierderea pieţei UE.

Veniturile Gazprom din vânzările de gaze în afara Rusiei au scăzut de la 7,3 mld. rbs în 2022 la 2,9 mld. rbs anul trecut, o scădere despre care analiştii au spus că a fost determinată în principal de pierderea vânzărilor sale europene.

Între timp, ţările europene au avut un succes mai mare decât se aşteptau în găsirea unor surse alternative de gaz: Ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Europei a scăzut de la 40% în 2021, ultimul an complet înainte de invazie, la 8% în 2023, potrivit datelor UE.

Rezultatele au arătat că ceea ce a fost cândva afacerea principală a Gazprom - vânzarea de gaze către Europa - a devenit o piatră de moară generatoare de pierderi, compensată doar parţial de profiturile din vânzările sale de petrol, au declarat analiştii.

Profitul din petrol, condensat de gaz şi produse petroliere a crescut la 4,1 miliarde de Rbs, cu 4,3% mai mult decât în anul precedent, ceea ce arată cum exportatorii ruşi au reuşit să navigheze cu succes printre încercările occidentale de a limita veniturile Kremlinului din vânzările de energie.

Costurile operaţionale şi cheltuielile de capital ale Gazprom au crescut şi ele anul trecut, chiar dacă vânturile din faţă pentru companie au devenit clare, contribuind şi mai mult la pierderi.

Celelalte căi de export ale Gazprom au crescut uşor anul trecut, dar tot au reprezentat doar între 5 şi 10% din vânzările europene pierdute, potrivit analiştilor.

Kremlinul şi Gazprom au trâmbiţat creşterea achiziţiilor chinezeşti de gaz rusesc ca pe un eventual înlocuitor. Totuşi, aceste exporturi au fost de numai 22 de miliarde de metri cubi anul trecut, faţă de 230 de miliarde de metri cubi pe an, cât exporta Rusia în medie în deceniul de dinaintea invaziei din Ucraina.

Conducta Power of Siberia 2, amânată de mult timp, este planificată pentru a trimite gaze din zăcămintele care alimentau cândva Europa, dar ar necesita ani de zile pentru a fi construită şi tot nu ar compensa pierderile Gazprom în Europa, spun analiştii.

"Pierderea veniturilor din Europa este o problemă de nerezolvat fără a se întoarce în Europa", a declarat Craig Kennedy, un cercetător afiliat la Harvard şi fost vicepreşedinte la Bank of America. "Era o subvenţie încrucişată a restului afacerii şi în sfârşit sunt forţaţi să arate acest lucru în conturi".

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.