Scandalul care a ZGUDUIT unele dintre cele mai mari BĂNCI ale CONTINENTULUI se extinde dincolo de instituţiile bancare

Postat la 23 decembrie 2019 4246 afişări

Scandalul care a ZGUDUIT unele dintre cele mai mari BĂNCI ale CONTINENTULUI se extinde dincolo de instituţiile bancare

După ce scandalurile legate de banii murdari care au implicat sute de miliarde de euro au zguduit unele dintre cele mai mari bănci ale continentului, regiunea baltică ia atitudine.

De această dată, ţinta sunt furnizorii de servicii de plată, care ajută adesea oamenii să trimită bani în întreaga lume cu costuri reduse. Riscul vine însă din partea infractorilor care le folosesc pentru a ascunde tranzacţiile ilicite, în timp ce controlul este axat pe băncile tradiţionale, scrie Bloomberg.

Pericolul a fost semnalat la începutul acestui an de către oficialii din ţările nordice, după ce Danske Bank A/S a recunoscut că o mare parte din suma de aproximativ 230 de miliarde de dolari care au trecut prin sucursala din Estonia ar fi putut fi fonduri ilicite. Există, de asemenea, îngrijorarea pentru marii jucători la nivel mondial, cum ar fi Revolut Ltd, cu sediul în Londra, care are o licenţă bancară europeană din Lituania.

Cele mai drastice acţiuni împotriva acestui tip de criminalitate au venit din partea forţelor de ordine şi autorităţilor de reglementare din Tallinn, Riga şi Vilnius - un hub pentru companiile fintech. În această lună, poliţia estoniană a reţinut trei angajaţi ai companiei GFC Good Finance Company pentru spălare de bani şi delapidare.


Companiei GFC, care a funcţionat din 2013 şi a controlat mai mult de jumătate din piaţa de 183 milioane de euro (200 milioane dolari) în primul trimestru al acestui an, i-a fost retrasă licenţa în mai. Autorităţile au spus că a „încălcat grav” regulile, inclusiv „procedurile de cunoaştere a clientului”. În aprilie, companiei AS Talveaed i-a fost, de asemenea, suspendată licenţă după „câţiva ani” de încălcare a obligaţiilor legale. „Putem confirma că, după tratarea acestor cazuri, riscul în acest sector a scăzut în mod semnificativ", a declarat, prin e-mail, şeful securităţii financiare, Kilvar Kessler.

În Lituania, banca centrală a amendat compania de plată MisterTango UAB cu 245.000 de euro în octombrie pentru încălcarea regulilor împotriva spălării de bani şi a terorismului - a treia abatere a companiei din 2016. Letonia este preocupată de situaţii similare. Un studiu de evaluare a riscului publicat în acest an arată că şi companiile care oferă servicii clienţilor locali ar putea fi expuse schemelor de fraudă fiscală.

Estonia, care a adoptat toate mijloacele electronice - de la depunerea de taxe online la votarea online în cadrul alegerilor - s-a numărat însă la rândul său printre primele state care au pus la îndoială furnizorii de plăţi. „Fondurile provenite din infracţiuni trebuie legalizate cumva. Utilizarea serviciilor de plată este ideală pentru asta”, spun autorităţile poliţieneşti. „Companiile de bani electronici şi companiile de plată reprezintă un pericol foarte mare”, a declarat Ilze Znotina, şeful unităţii de informaţii financiare din Letonia. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
deschidere,
front

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.