Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare va finanţa investiţii de până la 600 mil. euro pentru proiectele depuse în 2022. Ministerul Economiei: 97 de companii au depus proiecte de investiţii. Pentru 2022, bugetul este de 150 mil. euro şi companiile pot cere ajutor de stat de maxim 75% din valoarea investiţiei
97 de companii au depus proiecte pentru schema de autor de stat pentru industria prelucrătoare, a anunţat Ministerul Economiei, vineri seara. Bugetul alocat pentru 2022 este de 150 mil. euro, dintr-un buget total de 300 mil. euro în 2022 şi 2023. Valoarea totală a ajutorul de stat solicitate de companiile care au aplicat în prima rundă se ridică la 600 mil. euro.
Alte cifre nu au fost făcute publice, aceasta fiind o analiză preliminară a proiectelor depuse până astăzi, 16 decembrie.
Având în vedere că ajutorul de stat care poate fi solicitat prin această schemă este de 50% din valoarea investiţiei pentru o companie mare şi de 75% din valoarea investiţiei pentru o companie mică, rezultă că investitorii au depus proiecte de investiţii în valoare totală de până la 2,4 mld. euro. Pentru 2022, în condiţiile în care bugetul alocat schemei de sprijin este de 150 mil. euro şi ajutorul de stat acordat poate fi de maxim 75% din valoarea investiţiei, rezultă că proiectele de investiţii finanţate prin această schemă de sprijin sunt de până la 600 mil. euro.
„Mii de locuri de muncă vor fi create, aceasta fiind una dintre condiţiile de eligibilitate prevăzute în cadrul schemei de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare promovată de Ministerul Economiei. Astăzi s-a încheiat apelul de depunere a cererilor privind acordurile de finanţare pentru investiţiile din industria prelucrătoare, un program la care au fost înscrise 97 dosare. Ajutorul de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru anul 2022 si anul 2023 va fi la dispoziţia industriei prelucrătoare pentru a putea depăşi provocările ultimilor ani din cauza crizelor suprapuse care au afectat economia naţională, dar şi cea europeană”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.
Ministerul Economiei a derulat în perioada noiembrie-decembrie 2022 etapa depunerii cererilor pentru acordul de finanţare a investiţiilor destinate industriei prelucrătoare. Din analiza preliminară realizată la nivelul Ministerului Economiei, în cadrul acestei sesiuni, a fost solicitat ajutor de stat în valoare de peste 600 milioane de euro, iar 26 din totalul celor care au solicitat ajutor de stat propun investiţii în zone defavorizate.
Reprezentanţii ministerului au transmis ZF că este vorba de o analiză preliminară şi lista companiilor şi proiectelor nu este încă publică. În urma analizei la nivelul ministerului, vor fi alese companiile care vor primi ajutor de stat, pe baza unui punctaj.
Companiile au putut aplica până astăzi, 16 decembrie, pentru ajutor de stat pentru investiţii mai mari de 3 milioane de euro în linii noi de producţie sau retehnologizare. Pentru a putea obţine punctaj maxim, o companie ar trebui să investească într-unul din judeţele mai puţin dezvoltate, să genereze peste 100 de locuri de muncă şi valoarea investiţiei să fie peste 20 de mil. de euro.
Printre judeţele pentru care se obţine punctaj maxim pentru investiţie se numără Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Tulcea, Prahova, Ialomiţa, Mehedinţi sau Teleorman. Ministerul Economiei se aşteaptă ca în această sesiune să fie finanţate cel puţin 20 de proiecte, iar valoarea totală a ajutorului de stat va fi de 150 mil. euro.
Printre domeniile eligibile se numără producţia de: textile, îmbrăcăminte, încălţăminte, lemn, mobilă, hârtie, cauciuc, construcţii metalice, electronice etc.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro