De la succes răsunător, acum luptă pentru supravieţuire: Compania de testare genetică 23andMe a cerut protecţie împotriva falimentului, directorul general a demisionat, iar acum încearcă cu disperare să vândă business-ul. Deşi valora aproape 6 mld. dolari, compania nu a raportat niciodată profit
Compania de testare genetică 23andMe a solicitat protecţie în faţa falimentului în SUA, într-o încercare de a se vinde, iar directoarea generală Anne Wojcicki a demisionat imediat, în timp ce grupul tehnologic, cândva de succes, luptă acum pentru supravieţuire.
Compania 23andMe, cu sediul în California, a anunţat duminică seara că a depus cerere pentru deschiderea procedurii de faliment conform Capitolului 11 („Chapter 11”) pentru a „facilita un proces de vânzare care să maximizeze valoarea afacerii”, după ce a analizat diverse alternative strategice.
Într-o postare pe X (fostul Twitter) duminică, Wojcicki a spus că este dezamăgită că o ofertă anterioară pe care a făcut-o pentru a transforma compania într-una privată a fost respinsă. A adăugat că demisionează pentru a „fi în cea mai bună poziţie pentru a achiziţiona compania ca ofertant independent”.
Compania s-a confruntat în ultima perioadă cu îndoieli privind modelul său de afaceri, dispute cu investitori şi îngrijorări tot mai mari cu privire la cine deţine vasta sa bază de date genetică. 23andMe nu a raportat niciodată un profit net şi a suferit o prăbuşire a valorii – de la un vârf de 5,8 miliarde de dolari în februarie 2021 la o capitalizare bursieră de sub 50 de milioane de dolari pe Nasdaq.
„Ne aşteptăm ca procesul supervizat de instanţă să sprijine eforturile noastre de a aborda provocările operaţionale şi financiare cu care ne confruntăm, inclusiv reduceri suplimentare de costuri şi soluţionarea problemelor legale şi contractuale legate de sedii,” a declarat Mark Jensen, preşedintele şi membru al comitetului special al consiliului de administraţie care a anunţat demersul de faliment conform Chapter 11.
Veniturile companiei s-au prăbuşit pe fondul scăderii cererii pentru produsele emblematice – „kiturile de salivă” pentru testare genetică – iar anul trecut, compania a anunţat o restructurare care a pus capăt eforturilor de a dezvolta noi medicamente, renunţând astfel la ambiţia de lungă durată a lui Wojcicki de a transforma afacerea într-o companie de biotehnologie axată pe dezvoltarea de tratamente.
Wojcicki a încercat de mai multe ori să transforme compania într-una privată şi, anul trecut, a propus investitorilor de capital de risc un plan prin care compania să devină un furnizor de servicii pe bază de abonament în domeniul sănătăţii şi de date genetice.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro