Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800

Postat la 16 decembrie 2024 10 afişări

Mihnea Olariu, descendent al familiei Persu-Eminescu, şi-a construit o carieră în industria farmaceutică şi apoi a intrat în agricultură. Alături de un prieten, a preluat frâiele Domeniilor Franco-Române din Dealu Mare, business pornit de Denis Thomas, proprietar de podgo-rie şi vinificator din Burgundia, regiune din Franţa despre care se spune că are unele dintre cele mai selecte vinuri din lume. Astfel, inspiraţi de legătura dintre Franţa şi România, noii proprietari ai podgoriei au creat Galeron, un vin care este un omagiu adus arhitectului francez Albert Galeron, cel care a proiectat Ateneul Român.

Galeron nu este doar un vin, ci o punte culturală între două ţări, un tribut care uneşte istoria, cultura şi pasiunea pentru vin, consideră reprezentanţii Domeniilor Franco-Române, o podgorie de 85 de hectare de vie din Dealu Mare. Ei au pus pe piaţă un nou vin din soiul Chardonnay, denumit Galeron, ca un omagiu adus renumitului arhitect francez Albert Galeron, cel care a proiectat Ateneul Român, un simbol al Bucureştiului modern. „Ne-am gândit că ar fi o idee bună să continuăm povestea lui Denis Thomas, având în vedere că a fost primul care a făcut vinuri bio în România, şi să o completăm cu istoria familiei mele”, a spus Mihnea Olariu, unul dintre acţionarii companiei Domeniile Franco-Române.

Străbunicii săi, familia Persu-Eminescu, aveau o podgorie la Gura Vadului de aproape 100 de hectare, care a fost naţionalizată şi începând cu anul 2000 bunicii lui au luptat să retrocedeze averea familiei şi au obţinut 45 de hectare de vie, pe care s-au apucat părinţii săi, profesori universitari de electronică şi elec-trotehnică, să le lucreze. În Gura Vadului, înainte de Primul Război Mondial, Alexandru Persu, inginer agronom şi fost primar al comunei Tohani, şi Ecaterina Eminescu, nepoata poetului Mihai Eminescu, aveau una dintre cele mai im-portante podgorii din ţară. Părinţii lui Mihnea Olariu au investit economiile proprii şi au accesat fonduri europene pentru a reînvia viile de familie.

După 15 ani de muncă, i-au anunţat pe Mihnea şi pe fratele său că intenţionează să se retragă la pensie şi le-au predat afacerea să o ducă mai departe. Vânzarea nu a fost o opţiune, având în vedere tradiţia de viticultură din familie, care datează din anii 1800, a subliniat Olariu. Antreprenor încă de la 22 de ani, Mihnea Olariu era deja experimentat în lumea afacerilor şi a decis să extindă activitatea şi în agricultură. În 2018, alături de fratele său şi cei doi asociaţi din businessul farmaceutic, a început să se implice în afacerea părinţilor, care se ocupa de vânzarea strugurilor către diverse crame. Printre clienţi se număra şi Denis Thomas, care, ajungând la punctul de a nu mai putea veni în România, i-a propus lui Mihnea Olariu să-i cumpere afacerea viticolă. Podgoria din Dealu Mare, aflată în judeţul Buzău, între Gura Vadului şi Săhăteni, a fost înfiinţată în anul 2000 de francezul Denis Thomas, proprietar de podgorie şi vinificator din Burgundia, regiune din Franţa despre care se spune că are unele dintre cele mai selecte vinuri din lume, după ce a ieşit din afacerea familiei sale, construită în jurul an-ului 1840.

În 2023, compania Domeniile Franco-Române a avut o cifră de afaceri de 3 milioane de lei. Crama are o capaci-tate de producţie de 350.000 litri pe an şi în prezent vinurile ajung în principal în locaţii HoReCa şi magazine online, iar o mică parte din producţie este exportată.

În România, el a preluat o fostă întreprindere agricolă de stat (IAS) şi a trecut la agricultura ecologică în 2003, iar crama Domeniile Franco-Române a obţinut certificarea pentru primul vin ecologic în 2006. Acesta îşi petrecea astfel jumătate din an în România şi jumătate din an în Franţa, iar în 2018 a hotărât să vândă, pentru a se întoarce la familie. „În 2019 a fost prima campanie de producţie de vin de către noi, iar din 2021 am început să ieşim cu produsele pe piaţă şi de la an la an am crescut. Gama Arrogance am pătruns cel mai bine pe piaţă, iar acum ven-im cu Galeron”, a explicat Olariu. Galeron este făcut din soiul Chardonnay, din struguri bio, iar, spre deosebire de Arrogance, care este o gamă de curs lung, Galeron - deocamdată doar în varianta de vin alb, dar o să aibă şi roşu - este un vin uşor. În mediul online, vinul Galeron, realizat într-un stil de „lume nouă”, se vinde cu circa 70 de lei.

Crama are o capacitate de producţie de 350.000 litri pe an şi în prezent vinurile ajung în principal în locaţii HoReCa şi magazine online, iar o mică parte din producţie este exportată. Planurile noilor proprietari sunt să devină pe ter-men mediu un jucător cu afaceri anuale de 5-6 milioane de lei din vânzarea vinurilor. În 2023, compania Domeniile Franco-Române a avut o cifră de afaceri de 3 milioane de lei cu 20 de angajaţi, conform datelor publice. România este în topul celor mai mari cinci producători de struguri din Uniunea Europeană, cu o producţie anuală de aproape un milion de struguri, arată datele Eurostat, biroul european de statistică. Cel mai mare producător de struguri din UE este Italia, urmată de Spania şi Franţa, conform aceleaşi surse. În 2023, producţia de vin a României a atins 4,4 milioane de hectolitri, după o creştere de 15% faţă de anul precedent şi se menţine pe locul 6 în clasamentul euro-pean, conform celor mai recente estimări oficiale ale Oficiului Internaţional al Viei şi Vinului (OIV). C

ei mai mari producători de vin din România, după cifra de afaceri, acum sunt Cramele Recaş, Jidvei şi Cotnari. Cine este de-scendentul lui Eminescu? Mihnea Olariu a studiat liceul în limba germană, iar la facultate a mers în Germania, unde a făcut economie şi management, iar ulterior a făcut un master în management în Anglia. Apoi, voia să lucreze în logistică pentru unul dintre cei mai importanţi distribuitori din Germania, dar a rămas în ţară după ce a câştigat un proiect în energie, cu panouri fotovoltaice. Ulterior, şi-a dezvoltat un business în energie regenerabilă şi în 2012 a început distribuţia de farmaceutice şi FMCG prin compania Perfect Care Distribution, pe care a fondat-o alături de Mihnea Mihalache şi Andrei Pănoiu. Perfect Care Distribution a avut o cifră de afaceri de 187 de milioane de lei în 2023 şi peste 3 milioane de lei profit, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Pe parcurs, au început să distribuie medicamente, apoi au făcut o fabrică de medicamente în judeţul Giurgiu şi în 2019 au cumpărat de la grupul ceh Penta Investments, care are farmaciile Dr. Max, patru farmacii ARTA, pe care le-au redenumit Pharma Care. În prezent, grupul are 300 de angajaţi, iar produsele sale se vând în 20 de ţări.  

România este în topul celor mai mari cinci producători de struguri din Uniunea Europeană, cu o producţie anuală de aproape un milion de struguri.Domeniile Franco-Române a obţinut certificarea pentru primul vin ecolog-ic în 2006.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.