Care este noul tip de business de miliarde din România, început chiar de fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman
Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, fondatori ai dezvoltatorului imobiliar One United, familia Enache, care deţine lanţul de bijuterii Teilor, Dan Ostahie, fondatorul retailerului ELECTRO-IT Altex, fondul de investiţii Mid Europa Partners, acţionar al reţelei private de sănătate Regina Maria, Roca Investments, parte din Impetum Group sau traderul elveţian Ameropa sunt printre investitorii care şi-au creat în 2021 firme cu activităţi de tip holding, în care au pus peste 2,2 miliarde de lei.
Fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, fondatori ai Dedeman, au deschis în 2018 drumul spre un nou model de business: compania holding. În 2020, Pavăl Holding, umbrela sub care şi-au strâns cele mai valoroase participaţii, a fost cea mai profitabilă companie din România, cu un câştig de 3 mld. lei. Ce a urmat? „Multe afaceri din România, unele având 10, 20 sau 30 de ani de activitate, au ajuns la un nivel de dezvoltare care solicită schimbări semnificative în structura legală şi de guvernanţă corporativă. Cerinţele finanţatorilor, ale pieţei de capital, ale reglementatorilor sau doar cerinţele interne de eficientizare sunt factori importanţi în reorganizarea unor afaceri în structuri tip holding”, a explicat pentru ZF, Ciprian Ladunca, managing partner la LCL Advisory.
Şapte dintre cele mai mari zece firme create în 2021, după valoarea capitalului social subscris, au ca şi domeniu de activitate: activităţi ale holdingurilor (cod CAEN 6420), arată datele de la Registrul Comerţului. Este o tendinţă din ce în ce mai vizibilă în ultimii ani, printre primele astfel de firme numărându-se Sphera Franchise Group (2017), Pavăl Holding (2018), Electrogroup Infrastructure, SAM Mills Business Investment Holding. Pe lista companiilor nou create cu activităţi de tip holding au intrat în 2021 firme create de fondul de investiţii Mid Europa Partners, acţionar al reţelei Regina Maria, firmele create de Victor Capitanu si Andrei Diaconescu înainte de listarea One United sau cea fondată de acţionarii Teilor într-un context similar. RM Healthcare Investments SRL, cu sediul în Bucureşti şi cu activităţi ale holdingurilor ca şi cod CAEN, este cea mai mare firmă înfiinţată în România în 2021, după valoarea capitalului social, arată datele de la Registrul Comerţului. Firma a fost creată în iunie 2021 de către Mid Europa Partners, fondul de investiţii care are în portofoliu jucători precum reţeaua privată de sănătate Regina Maria, firma de curierat Urgent Cargus sau retailerul alimentar Profi, şi are un capital social de 1,4 miliarde de lei. Pachetul de acţiuni al companiei nou create este deţinut de o firmă din Luxemburg, iar administrator este Berke Biricik, director în cadrul Mid Europa Partners şi cel care conduce biroul de la Bucureşti al fondului de investiţii.
Ce anunţă o astfel de companie?
„Înfiinţarea de către un antreprenor a unei companii cu activitate de tip holding reprezintă un indicator care poate sublinia fie intenţia de eficientizare operaţională şi de obţinere a unor beneficii fiscale, fie intenţia unei transformări importante, de tipul unei listări pe Bursă sau de atragere a unor noi investitori individuali sau strategici în structura de acţionariat a firmei. Pentru a determina care este intenţia antreprenorului care înfiinţează un holding, un aspect important de analizat este guvernanţa corporativa implementată. Constituirea unui board format din profesionişti respectaţi şi independenţi este un semnal pozitiv legat de evoluţia viitoare a firmei.”
În piaţă locală astfel de mutări, cum este cea făcută de fondul de investiţii Mid Europa Partners prin care a creat o companie de tip holding, au precedat mereu fie listări la Bursă, fie tranzacţii. Un exemplu este dezvoltatorul imobiliar One United Properties, care s-a listat pe segmentul principal de tranzacţionare al Bursei de la Bucureşti în septembrie 2021, după ce acţionarii Victor Căpitanu şi Andrei Liviu Diaconescu şi-au transferat deţinerile, sub forma unui aport în natură la capitalul social, către societăţi controlate integral de aceştia, respectiv Vinci VER Holding şi OA Liviu Holding Invest. Cele două holdinguri au fost înfiinţate în august 2021, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Ambele firme se află între cele mai mari zece companii create anul trecut.
De asemenea, şi lanţul de bijuterii Teilor s-a listat anul trecut la BVB prin Teilor Holding, o entitate înfiinţată tot în 2021. „Procesul de listare a unei companii implică o analiză serioasă a modului actual de organizare şi de guvernanţă. Atunci când antreprenorul desfăşoară activitatea prin mai multe companii, este necesară înfiinţarea unei companii de tip holding care să fie vehiculul listat pe Bursă. Exemple One, Teilor sau Holde Agri Invest. De asemenea în situaţia obţinerii unor finanţări alternative, de exemplu atunci când un fond de investiţii investeşte într-o afacere, există nevoia de consolidare a activităţilor firmelor deţinute de un antreprenor. Holdingul este utilizat şi de către afacerile de familie, cu obiectivul de consolidare în cadrul companiei holding a averii, a acţiunilor şi părţilor sociale deţinute în alte companii. Un holding facilitează un control mai bun, dar şi transferul de cash între entităţile constituite, asigurându-se astfel finanţarea afacerilor din profiturile obţinute în cadrul holdingului”, mai spune Ciprian Ladunca. Şi fraţii Pavăl, acţionarii retailerului de bricolaj Dedeman, au ales să investească şi să preia companii prin intermediul unei companii de tip holding – Pavăl Holding, vehiculul de investiţii al Dedeman, înfiinţat în 2018, an în care Pavăl Holding a fost cea mai mare entitate fiscală creată în România. În 2017, Sphera Franchise Group, o companie creată pentru a pregăti listarea la Bursă a brandurilor de restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, era cea mai mare companie înfiinţată, după cum arată datele de atunci ale Registrului Comerţului. „Capitalul social iniţial al unui holding este influenţat de evaluarea companiilor care vor face parte din holding. Afacerile existente, mature şi profitabile, de regulă au evaluări de milioane de euro, şi implicit cresc valoarea holdingului. Un exemplu în acest sens este Pavăl Holding, care deţine companii, acţiuni şi părţi sociale ale unor companii cu o evaluare consistentă”, arată consultantul.
Tendinţa către firmele cu activităţi de tip holding s-a concretizat însă în ultimii doi ani şi a făcut ca în 2021 şapte dintre primele zece firme create să aibă o astfel de structură. În 2017-2018, cel mai prolific CAEN era fost dezvoltarea şi promovarea imobiliară; nu mai puţin de zece companii din top 50 aveau astfel de activităţi. Spre comparaţie, activităţile de producţie din industria alimentară aveau atunci un singur reprezentant între cele mai mari 50 de firme înfiinţate. „În functie de motivul înfiinţării unui holding, activitatea firmelor care constituie holdingul poate fi influenţată mai mult sau mai puţin. Atunci când holdingul serveşte doar ca o companie-umbrelă, impactul operaţional este minim, doar fluxurile din zona impozitului pe profit, a dividendelor, a TVAului fiind ajustate. Dar sunt şi situaţii în care transformarea în holding implica transfer de business între companiile constituiente, transfer de personal, renunţare sau adăugarea la unele activităţi”, a concluzionat Ciprian Ladunca.
Ciprian Ladunca, managing partner la LCL Advisory:„Multe afaceri din România, unele având 10, 20 sau 30 de ani de activitate, au ajuns la un nivel de dezvoltare care solicită schimbări semnificative în structura legală şi de guvernanţă corporativă. Cerinţele finanţatorilor, ale pieţei de capital, ale reglementatorilor sau doar cerinţele interne de eficientizare sunt factori importanţi în reorganizarea unor afaceri în structuri tip holding.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro