Ce ascunde cresterea de doua cifre a pietei farmaceutice

Autor: Razvan Muresan Postat la 19 octombrie 2010 80 afişări

Cresterea pietei farmaceutice cu 35% in valoare dupa primele sase luni, cea mai mare din ultimii cinci ani, e cel putin socanta, cat timp minusurile de doua cifre sunt curente in aproape toate domeniile. Cum se explica si ce ascunde aceasta crestere?

"Prin cresterea de o treime de la mijlocul anului, fata de perioada similara a anului trecut, companiile producatoare de medicamente si-au rezolvat marjele de profit planificate pe un intreg an, dupa numai sase luni." Declaratia venita in exclusivitate pentru BUSINESS Magazin ii apartine presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Nicolae Lucian Duta. Practic, seful CNAS ridica mingea la fileu producatorilor de medicamente, iar replica lor vine pe tonuri diferite.

Dragos Damian, CEO al Terapia-Ranbaxy si presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, observa ca sunt doua laturi distincte ale problemei: "Presedintele Duta foloseste termenul de producatori la modul general. Eu cred ca trebuie sa facem distinctia intre producatorii de originale (medicamentele inovatoare, aflate sub protectia brevetului) si cei de generice (doctoriile disponibile la preturi mai mici, iesite de sub patent, cu acelasi efect terapeutic) ca si crestere in piata". Damian explica, in acest sens, ca piata de originale a avut un ritm de crestere in primul semestru al lui 2010 de 50%, in timp ce piata de generice a crescut numai la jumatate (cu 20-22%), dar nu pe seama maririi volumelor existente, ci din lansarea unor produse noi.

Ca diferenta dintre producatorii de doctorii scumpe si ieftine, ca volume si valoare, Romania e undeva in linie cu alte piete, chiar daca estul Europei mizeaza mai mult pe generice pentru echilibrarea cheltuielilor. Insa Damian insista pe faptul ca piata genericelor a scazut cu 15% in volum si 18% in valoare din iulie 2008 pana in decembrie 2009, ceea ce ar dovedi ca reglementarile pe care le-au impus CNAS si Ministerul au lovit in medicamentele ieftine si ca de fapt cresterea din primul semestru nu ar fi tocmai relevanta. Seful genericelor vorbeste despre un "animal ciudat" pe care l-a construit criza din cauza ca farmaciile nu au fonduri, deci tind sa ia bani vanzand medicamente mai scumpe. "Nu e de fapt problema medicilor sau a farmacistilor sau a unui abuz din partea vreunei companii, ci e pur si simplu o alternativa de a se finanta", conchide Damian.

Scaderea din 2008 pana la sfarsitul anului trecut este explicabila si in opinia lui Marian Pana, business unit director Cegedim Romania, prin faptul ca plaja de preturi a migrat catre produse scumpe, intrucat se incearca asigurarea a cat mai multi bani gheata din vanzarile catre pacienti. Farmacistii recunosc situatia, care ilustreaza clar nevoia imediata de numerar, cat timp platile de la CNAS pentru medicamentele gratuite si compensate se fac dupa mai bine de sase luni.

De cealalta parte, Sorin Popescu, corporate affairs director al Amgen si vicepresedintele Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente, care grupeaza 22 de companii de medicamente originale, refuza sa comenteze afirmatiile sefului CNAS, cum ca obiectivele pe un an ale producatorilor de originale s-au indeplinit deja la sase luni si spune ca scopul asociatiei nu se refera la alinierea la niste planuri comerciale. "Planul general al companiilor de medicamente inovatoare e sa creasca accesibilitatea pacientilor la tratamentele care salveaza vieti, care ii tin in viata mai mult timp si care le acorda un confort mai mare."

Pe de alta parte insa, sustine Popescu, exista exporturi paralele din ce in ce mai mari de produse farmaceutice, care sunt contabilizate ca vanzari in tara, ceea ce nu e de fapt adevarat. "Ceea ce pot sa va spun despre aceste cifre e faptul ca ele sunt doar pe hartie. Vorbim, de fapt, despre inregistrari de facturi, nu sunt incasari. Banii pentru vanzarile pe piata interna ar fi trebuit sa vina dupa sase luni, dar ei nu vin nici dupa noua." Mai exact, vicepresedintele ARPIM sustine ca, intrucat pretul de vanzare al medicamentelor la noi in tara este la nivelul minim european, multe dintre doctoriile importate iau drumul altor meleaguri, unde sunt vandute la preturi mai mari si deci nu pot fi luate in calcul la cresterea reala a pietei romanesti. "Acea cifra e reala ca importuri in Romania, dar nu e reala ca vanzari in tara."

Replica reprezentantului genericelor e ca afirmatia lui Popescu e falsa. Dragos Damian spune ca plusul de ansamblu al pietei de 35% este real: "Nu este o crestere pe exporturi paralele, ci una reala. In conditiile in care in volum piata totala a crescut doar cu 12%, este evidenta o migrare a consumului catre medicamente scumpe".

Datele Cegedim, companie de cercetare si studii de piata specializate pe zona farmaceutica, releva ca piata totala de medicamente a castigat in volum 12,6% in prima jumatate a lui 2010, fata de perioada similara a anului trecut. Cat despre pierderile de circa 15% acuzate mai devreme de Damian pentru 2009, ele au fost cauzate in primul rand de introducerea pretului minim european pentru medicamente.

Potrivit raportului Cegedim, scaderea ponderii spitalului la 9,4% in valoare din totalul cheltuielilor cu medicamentele confirma starea "de avarie" a acestui segment, iar situatia este mai mult decat ingrijoratoare, in conditiile in care media europeana este in jur de 20-25%. Fiindca atat timp cat spitalele nu mai au fonduri, pacientul trebuie sa plateasca medicamentele din propriul buzunar, fara sa mai conteze daca e internat sau se trateaza acasa.

Urmărește Business Magazin

/analize/ce-ascunde-cresterea-de-doua-cifre-a-pietei-farmaceutice-7481928
7481928
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.