Ce ii ispiteste pe turci sa construiasca spitale in Romania

Autor: Razvan Muresan Postat la 24 mai 2011 628 afişări

Doua spitale de oftalmologie deschise in 2011 de investitori turci sunt dovada ca Romania si serviciile medicale private sunt pariul pe care mizeaza in urmatorii ani. Ce ii ispiteste?

"Investitia in sanatate este lipsita de grija falimentului", spunea de curand premierul Emil Boc la inaugurarea celui mai mare centru de oftalmologie din regiune. Sa fie motivul pentru care companii din Turcia au cheltuit zeci de milioane de euro pe deschideri de noi spitale? Mai exact, banilor investiti in sectorul spitalicesc din mediul privat de companiile cu traditie li se adauga de ceva vreme altii din zone care pana de curand nu ajungeau in Romania. Deschiderea West Eye Hospital din primavara acestui an si, apoi, a Europe Eye Hospital, de saptamana trecuta, ambele aflate in posesia unor investitori turci, arata un interes crescut pentru singura piata care mizeaza pe cresteri cu doua cifre de la an la an.

La inceputul lui 2010, SC West Eye Clinic SRL, prima firma investitoare in domeniul oftalmologic din Romania, a vandut 80% din actiuni firmei Batigoz Ltd Sti din Turcia, care mai detine cinci unitati cu acelasi profil in strainatate. Iar dupa un an s-a concretizat investitia in spitalul specializat pe problemele ochiului situat in cartierul bucurestean Vitan. Investitia a fost de trei milioane de euro, mare parte indreptandu-se inspre aparatura de ultima generatie. "Ne intereseaza definitivarea unui sistem cat mai performant, atat in Romania, cat si pe plan european", spune Alexandru Milea, directorul unitatii. In viziunea sa, Romania poate fi considerata un centru de atractie pentru statele invecinate, avand astfel posi-bilitatea de a promova turismul medical. "In ciuda crizei financiare pe care am simtit-o cu totii, fara exceptie, consideram ca o astfel de investitie in Romania merita, mai ales ca e atat de necesara", adauga Milea.

Pe de alta parte, oficialii spitalului observa ca exista in continuare un numar mare de pacienti care merg in strainatate pentru investigatii si tratament. Asa se face ca pana si la spitalul din Turcia ajung numeroase solicitari de acest gen de la pacienti romani si nu numai. Iar daca europenii tot vin sa se trateze in Peninsula, reteta deschiderii de clinici in statele Uniunii Europene, deci mai aproape de clienti, nu are de ce sa nu fie una castigatoare. "Sunt segmente de piata inca neacoperite, exista cerere, iar imaginea sistemului medical de stat nu este una tocmai pozitiva, drept urmare momentul ales de noi credem ca este unul potrivit." Operatorii pun la bataie tehnologii de ultima generatie si isi alatura echipe de medici profesionisti.

De fapt, doctorii pot face diferenta in cazul deschiderii unui nou spital. Sau, asa cum explica de curand Laura Voinea, directorul Mednet Marketing Research Center, pacientii fac rareori comparatii de preturi intre clinici si observa mai putin diferentele intre diverse tehnologii. Celui mai recent proiect inaugurat la inceputul lunii mai, Europe Eye Hospital, situat in apropierea Pietei Unirii din capitala, i s-au alaturat si nume mari din breasla halatelor albe, precum presedintele Societatii Romane de Oftalmologie, profesorul Benone Carstocea. Investitia in proiect este de 20 de milioane de dolari. O unitate despre care directorul general Murat Akan spune ca e cea mai mare din Europa de Sud-Est, putand trata 600 de pacienti pe zi: o suprafata de 10.000 de metri patrati, cu opt sali de operatii, 12 cabinete de consultatii, 30 de camere pentru pacienti, trei saloane VIP si patru postoperatorii.

Dorinta managerului este sa dezvolte turismul de sanatate si sa aduca in Romania pacienti din statele invecinate precum Ungaria, Bulgaria si Ucraina si, treptat, din Uniunea Europeana. Investitorii din spatele Europe Eye Hospital au dezvoltat mai multe proiecte in Europa si fostele state ale URSS, insa investitia in domeniul sanitar este prima de acest fel. "Potentialul pietei este principalul motiv", subliniaza Murat Akan. Fireste, dotarile si mai ales preturile se vor a fi magnetul pentru straini. Daca oficialii spun ca sistemul de corectie cu laser mai este prezent doar in doua clinici de pe continent, tarifele pentru consultatii si interventii sunt dintre cele mai mici. "Romanii au nevoie de servicii medicale specializate, de tratament complet si imediat, fara a mai fi necesare deplasarile in strainatate pentru orice investigatie mai complexa", rezuma directorul West Eye Hospital Alexandru Milea.

Potrivit sefului Societatii Romane de Oftalmologie, cele mai frecvente diagnostice ale bolnavilor din tara sunt glaucomul, degenerescenta legata de varsta si retinopatia diabetica. Doar in Romania, cel putin 150.000 de pacienti sunt diagnosticati cu glaucom si inca pe atat sunt nedepistati. Daca vorbim de drumul pe la medicul oftalmolog, cetatenii ajung de trei ori mai rar la o consultatie, in comparatie cu media Uniunii Europene. Mai putin de o cincime dintre romani au trecut in ultimul an pe la control, potrivit datelor furnizate de eurobaromentrul realizat de Comisia Europeana. Suficiente argumente pentru ca turcii sa pomeneasca de alte deschideri in urmatorii ani, nu doar in Bucuresti, ci si in provincie. Prima tinta pentru cei de la European Eye Centers, compania care detine Europe Eye Hospital, ar fi Clujul, unde ar urma sa investeasca alte zeci de milioane de euro. Cat despre veniturile obtinute, nimeni nu se aventureaza sa faca pronosticuri.

Urmărește Business Magazin

/analize/ce-ii-ispiteste-pe-turci-sa-construiasca-spitale-in-romania-8276548
8276548
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.