Celule albe asigurate pentru zile negre sau cum se fac afaceri cu sentimente
Recoltarea de celule stem e o afacere extrem de banoasa pentru operatorii de servicii medicale, iar noua gaselnita este polita de asigurare in cazul folosirii lor pentru transplant. Media romanilor care le recolteaza e de trei ori mai mare decat cea europeana, deci reteta n-are de ce sa nu fie castigatoare.
Pe o piata care aproape s-a dublat in 2010 fata de anul precedent, confruntarea pe segmentul nou-nascutilor nu se mai da acum doar la nivelul nasterii si apoi recoltarii si stocarii de celule stem, ci si la cel al asigurarii serviciilor ulterioare. Produsul de asigurare a fost creat ca raspuns la o nevoie existenta in piata, in contextul unui numar tot mai mare de parinti care apeleaza la recoltarea si stocarea de celule stem din cordonul ombilical al bebelusilor.
Daca media europeana este de circa trei procente din totalul nasterilor, in cazul Romaniei ponderea ajunge la 8%. In momentul de fata, celulele stem (celule nediferentiate, care pot participa la formarea oricarui tip de tesut si pot inlocui celule bolnave) sunt folosite pentru tratamentul afectiunilor maligne hematologice, cancere de sange, limfoame, dar sperantele cercetatorilor care le studiaza sunt legate si de alte posibile intrebuintari, in special pentru afectiunile cronice degenerative - diabet, infarct, Alzheimer.
O particularitate a serviciului medical de acest fel e acela ca parintii care apeleaza la bancile de celule stem investesc cu speranta ca ei sa nu aiba nevoie niciodata sa-l foloseasca. Situatia e putin probabila, daca luam in calcul ca din totalul celulelor stocate sansa ca ele sa fie folosite vreodata este de circa unu la mie. In nefericitul caz in care este necesar un transplant costurile se ridica de la 50.000 de euro pana la sume de patru ori mai mari.
Asa se face ca, numai in ultimele doua saptamani, doi asiguratori au anuntat pachete dedicate sprijinului financiar complet pentru astfel de situatii. In momentul de fata, doar 0,5% din totalul pietei asigurarilor private, estimata la circa zece milioane de euro in 2010, il reprezinta asigurarile de transplant. "Credem in necesitatea unei astfel de acoperiri, in special pentru situatiile in care este vital pentru un copil diagnosticat cu o boala grava, terminala sa beneficieze cat mai rapid de un transplant", explica Anca Babaneata, CEO al Platinum Asigurari, companie care a realizat produsul in parteneriat cu Banca de Celule Stem Byogenis si brokerul de asigurari Asigest.
Pentru polite pornind de la 120 de euro anual, asiguratorii acopera cheltuielile de transplant, investigatii si tratament, precum si cele de transport si cazare si, in plan secund, posibilitatea de a face transplant chiar parintele si ceilalti copii. "Un demers firesc pentru o societate civilizata si moderna." Asa il numeste Mihail Tecau, presedintele directoratului BCR Asigurari, care avanseaza decizia de a se orienta spre mai multe astfel de produse pentru perioada urmatoare. Primul de acest fel, lansat alaturi de Stem Sure Solutions, companie infiintata in 2009 ca parte a bancii de celule stem Stem Sure din Danemarca, urmareste un obiectiv de circa 5.000 de polite pe durata anului 2011.
Strategia asiguratorilor vizeaza si celulele stem deja recoltate si aflate in stocare. In cazul lor, se procedeaza simi-lar cu situatia normala, incheindu-se contractul la acelasi pret si cu clauze identice. Circa 40.000 de recoltari de celule stem au fost raportate in Romania din 2006 pana in prezent, iar completarea serviciului cu noul pachet de asigurari are toate sansele sa fie un succes, cata vreme parintii care isi permit sa le recolteze au un venit peste medie in majoritatea cazurilor. Apoi, maternitatile private au ajuns sa bifeze mii de nasteri anual, acesta fiind segmentul care va fi atacat de asiguratori. "Romanii sunt un popor latin si asta poate fi explicatia pentru care sanatatea nou-nascutului e privita ca o investitie cu suflet dincolo de cheltuielile care se ivesc. Romania este incredibila din acest punct de vedere", conchide seful Stem Sure Solutions, medicul Bogdan Ivanescu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro