De la foamea de produse la concurenţă aspră
Previziunile pentru 2016 ale Vitacom, unul dintre cei mai importanţi distribuitori de accesorii electronice de pe plan local, se referă la afaceri de 9,2 milioane de euro, mai mari cu peste 13% faţă de anul trecut. Vasile Andrei Vita, antreprenorul care a pornit afacerea în urmă cu 25 de ani, cu sediul în apartamentul în care locuia, cu o investiţie iniţială de 100.000 de lei, povesteşte peripeţiile prin care a trecut.
Vitacom a împlinit recent 25 de ani de la lansare şi a anunţat că a înregistrat în primul semestru din 2016 o cifră de afaceri de 4,1 milioane de euro; pe tot anul se aşteaptă la afaceri cu 13,5% mai mult faţă de 2015. „Creşterea preconizată pentru 2016 are la bază faptul că vom reuşi să ne extindem vânzările, în special pe zona online, prin invesţiile făcute în ultima perioadă în acest domeniu“, spune Vasile Vita, fondatorul companiei. Producătorul român a avut în 2015 venituri de 8 milioane de euro şi estimează pentru acest an 9,2 milioane de euro. Companiile sunt principalii clienţi ai distribuitorului, vânzarea B2B acoperind circa 87% din afacerile firmei, potrivit lui Vita. Majoritatea contractelor sunt încheiate cu revânzători de accesorii de electronice şi electrice, dar şi cu cei din IT şi foto, atât în piaţa traditională, cât şi cu lanţuri de magazine şi cu magazinele specializate. „În ceea ce priveşte B2C, dacă luăm în considerare şi propria reţea de magazine, ajungem la o pondere de circa 13% a vânzărilor către clienţii finali“, adaugă el. Compania are magazine în oraşe mari precum Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti, Timişoara, Iaşi, dar şi în localităţi mai mici, ca Oradea, Bacău şi Arad.
Antreprenorul a ales să dezvolte propria afacere, cu echipamente electronice „dat fiind meseria mea de bază - inginer electronist“ şi a pornit cu banii de la părinţi prin importul de piese electronice, de schimb, din Polonia. „Pe cât de intensă era lumea afacerilor atunci, pe atât de mari erau riscurile. Totodată, capitalul nostru era foarte mic şi nu aveam acces la finanţări, astfel că ţineam stocul destul de redus, vindeam cam tot ce aduceam într-o săptămână şi plecam din nou după marfă“, povesteşte antreprenorul. „Când am început, am închiriat un apartament în Cluj şi una dintre camere era folosită ca spaţiu pentru depozitarea componentelor electronice“, continuă el.
După ce a intrat în domeniu, au intervenit schimbări „ca urmare a dezvoltării tehnologiilor din aceste domenii şi ne-au pus în situaţia să ne gândim la o etapă nouă. Necesarul produselor vândute urma să fie tot mai redus, fapt care a fost previzionat de partenerii noştri“. A urmat o perioadă de tranziţie în care antreprenorul român a căutat o nouă direcţie, o nouă piaţă pentru companie. Iar cea găsită a fost cea de accesorii IT&C, electronice, electrocasnice. A fost o perioadă dificilă, despre care atreprenorul povesteşte că „a durat destul de mult, pentru că nu era evidentă direcţia şi piaţa spre care ne vom orienta“.
Chiar dacă activează pe aceeaşi piaţă de ani de zile, Vasile Vita spune că diferenţe sunt mari faţă de perioada de început, când exista o mare cerere de produse; „practic, puteai vinde orice. Acum însă avem o piaţă cu ofertă excedentară şi în aceste două situaţii trebuie să acţionezi în mod diferit“. În opinia antreprenorului unele lucruri nu se schimbă în afaceri şi punctează că şi atunci, la fel ca şi acum, un om de afaceri trebuie să fie serios, să se ţină de cuvânt, să aibă grijă de calitatea produselor şi să fie punctual.
De-a lungul anilor producătorul român şi-a dezvoltat şi două mărci proprii: Well şi Chrome, care potrivit lui Vita au o pondere de 45% în cifra de afaceri, iar printre cele mai vândute produse, indiferent de marcă, ale producătorului sunt accesoriile şi consumabilele în domeniul electricii. Drumul său în afaceri nu a fost unul lin şi neted, iar în 1997 compania a fost aproape de faliment, când moneda naţională s-a devalorizat în trei zile cu 30%, potrivit antreprenorului. Atunci, fostul proprietar al furnizorului principal a acordat Vitacom un credit comercial de 250.000 de mărci germane; a obţinut acest sprijin în urma unei convorbiri telefonice, când furnizorul a spus că le oferă banii, dacă Vita promite că orice se va întâmpla în România îşi va achita datoria.
Printre alte dificultăţi întâlnite în afaceri, Vasile Vita semnalează lipsa de capital din ţară, dar şi „legislaţia necoerentă şi modificarea foarte frecventă a acesteia, favorizarea investiţiilor cu capital străin faţă de investiţiile de capital autohton, lipsa şcolilor profesionale şi chiar a studiilor universitare conform cerinţelor pieţei“. După ce a condus afacerea vreme de 25 de ani, antreprenorul mărturiseşte că nu ar refuza o vânzare, dar „preţul trebuie să renteze şi pentru o perioadă viitoare, în sensul că pentru o asemenea tranzacţie ar trebui să se încaseze nişte sume care, investite în condiţii bune, să poată produce mai mult decât afacerea actuală“.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro