Alina Culcea: Pandemia a schimbat fundamental şi probabil că pentru totdeauna modul în care se va lucra de acum înainte în majoritatea industriilor
Director general (şi Preşedinte al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente) • Amgen România
CIFRĂ DE AFACERI (2019): ~ 158,5 MIL. LEI • PROFIT (2019): ~ 5 MIL. LEI • Număr mediu de angajaţi: 43
Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în pandemie:
Au fost mai multe lecţii în pandemie, atât pe plan personal, cât şi profesional, însă dacă este să mă limitez doar la una, dacă ma gândesc la business, aceasta este lecţia vitezei de adaptare. Dacă ne gândim la ce a reuşit «COVID-19» să schimbe din peisajul clasic cu care ne obişnuisem să convieţuim în business este senzaţional. A reuşit ceea ce nu ar fi putut niciun lider din lume să realizeze nici într-un cincinal: tehnologizarea rapidă a organizaţiei (mutarea în online a majorităţii activităţilor), flexibilizarea programului, lucrul eficient de acasă, găsirea de soluţii creative pentru a menţine echipa conectată si motivată şi conexiunea cu clienţii; şi toate acestea s-au întâmplat simultan. Pandemia a schimbat fundamental şi probabil că pentru totdeauna modul în care se va lucra de acum înainte în majoritatea industriilor, relaţia angajator-angajat a capătat o altă dimensiune, angajatul a devenit cu adevărat client intern, iar pentru a se diferenţia într-un ocean de competiţie este absolut necesar ca abordarea companiilor în ceea ce priveste vânzarea produselor sau serviciilor să fie una extrem de inovatoare.
Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an: Aceea de a nu mă mai îngrijora de ceea ce ni se întâmplă. După şocul iniţial care a venit cu tendinţa de a mă victimiza (lucrez mult, totul e nesigur, cum planific, ce mă fac dacă mă îmbolnăvesc, cum îmi protejez familia, de ce ni se întâmplă nouă asta), am decis să exersez cu mine şi cu dorinţa mea de a controla ce se întamplă în jur, schimbând abordarea. Nu este uşor, dar atât pentru sănătatea mea fizică şi emoţională, cât şi pentru toţi cei din jur pe care îi pot influenţa, fie că vorbim de familie, de colegi sau de prieteni, este mult mai sanătos să îmi schimb atitudinea şi modul de gândire. Încă mai lucrez cu mine, dar în mare parte sunt pe drumul cel bun.
Cum mi-am menţinut colegii motivaţi în ultimul an:
Industria în care lucrez m-a ajutat mult, pentru că scopul nostru este unul extrem de puternic şi cu o încărcătura emoţională impresionantă: ne dorim sa tratăm pacienţii cu produsele noastre, să le oferim şansa pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă. Noi toţi ne-am adunat în această industrie mânaţi în primul rând de acest obiectiv mobilizator. Sigur, multe altele se adaugă pentru a susţine motivaţia unei echipe, dar eu cred mult că mediul de lucru pe care îl creezi, respectul reciproc, încrederea, aprecierea ‒ sunt principalii factori pentru a-ţi ţine echipa motivată. Însă nu cred că există o reţetă a succesului, totul ţine foarte mult şi de maturitatea fiecăruia dintre noi de a-şi găsi reurse proprii de automotivaţie.
Work from home sau de la birou?
Amândouă. Am învăţat asta în pandemie, se poate. Pentru mine stilul hibrid este cel mai echilibrat, reuşesc să regăsesc energia colectivă atât de necesară prin activitatea de la birou (avem atît de multă nevoie de socializare) şi să o îmbin eficient cu nevoia de intimitate, cu echilibrul dat de viaţa de familie, cu dorinţa de regăsire în mediul cel mai sigur pentru noi toţi, cel de acasă.
Locul din care îmi iau energia necesară depăşirii unei crize:
E simplu pentru mine, iau şi ofer energie de la cei/celor din jurul meu, familie, colegi, prieteni. Sunt extrovertă prin definiţie, oricât de mult încerc să îmi găsesc energia în interior, ea nu apare dacă nu am sursa externă, un fel de „baterie solară”. Pentru mine, această sursă sunt oamenii pe care îmi place să îi am în jur.
Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:
Această persoană este mama mea. Cred că mai mult ca oricând, am apreciat cât sunt de norocoasă că o pot avea lângă mine, ce important este când dai de greu să poţi să te întorci la un părinte pentru o vorbă bună, pentru inspiraţie. Mama mea este un om puternic, şi întotdeauna, în momentele mai grele, mi-a adus aminte de valorile familiei noastre, de ceea ce contează cu adevărat în viaţă, de iubire, prietenie, de cât contează să rămânem aproape unii de alţii şi să ţinem „capul sus” şi drumul drept.
Putere vs. feminitate:
Feminitate înseamnă şi putere, pe lângă multe altele. Puterea de a da viaţă, de a gândi şi cu inima, de a fi un reper pentru familie. În profesie, ca şi în viaţa personală, femeile au o putere aparte. Aceea de a-şi folosi intuiţia pentru a lua decizii atunci când datele nu sunt întotdeauna clare, de a crea apropiere şi prin emoţie, nu numai prin interes comun. Femeile au puterea de a demonstra că rezistenţa nu este legată de forţă fizică şi/sau de antrenament, ci este o trasătură de caracter, şi, nu în ultimul rând, au puterea de a se lăsa pe sine la o parte, pentru binele altora, ignorând orgoliul din pasiune pentru rezultat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro