Cum a construit o tânără o afacere de 1 milion de euro în Romania din telegramele cu gust dulce, care sunt noua modă de a trimite mesaje

Autor: Florentina Niţu Postat la 28 mai 2022 357 afişări

Cuvintele sunt întotdeauna dulci, dacă ne referim la cele din telegramele transformate în business de antreprenoarea Aura Oprea. Cum a evoluat povestea afacerii începute în 2015 şi ce alte produse a mai lansat ea între timp?

Aura Nicolae, cu experienţă în marketing şi comunicare, a adus pe piaţa din România brandul polonez de produse din ciocolată de nişă Chocolissimo în urmă cu şapte ani. L-a crescut constant, până când acesta a ajuns la vânzări de aproximativ 1 milion de euro în România, principalul produs vândut fiind telegramele de ciocolată. Anul trecut, ea a lansat pe piaţă şi un nou brand de ciocolată vegană, Captain Cocoa. „Eu am învăţat să fiu antreprenor, pentru că am venit din mediul corporatist, unde am lucrat în marketing şi dintr-o dată mi-am spus că mi-ar plăcea să creez un business. Piaţa, din 2015 şi până acum, s-a schimbat foarte mult în ceea ce priveşte consumul.

Oamenii sunt interesaţi să consume o cantitate mai mică, dar o ciocolată de calitate mai bună. Îmi place să cred că am contribuit şi noi la această educaţie”, a povestit Aura Nicolae, acţionar Savorisa, compania care deţine brandul Chocolissimo pe piaţa locală. Ea spune că businessul cu ciocolată a crescut şi pentru că românii simt nevoia de a dărui, sunt foarte generoşi şi le place să ofere un cadou frumos, de impact, din generozitate şi din dorinţa de a exprima printr-un cadou aprecierea pe care o au pentru cei apropiaţi.

„Produsele pe care noi le comercializăm sunt în mare parte, în proporţie de 90%, achiziţionate pentru a fi făcute cadou.” Pornind de la pralinele de calitate bună, poţi scrie anumite urări, iar în final obţii un produs din ciocolată calitativă care este personalizat şi care poate fi dăruit, un cadou de impact. Majoritatea ne identifică cu produsul telegramă, pentru că este produsul nostru vedetă: „Mi-ar plăcea ca tot mai mulţi oameni să fi primit măcar o dată o telegramă din ciocolată”, a menţionat Aura Nicolae.

Un lucru bine primit de consumatori a fost faptul că pot personaliza produsele, pentru că ei pot scrie orice mesaj îşi doresc prin aceste telegrame. Pentru cei mai puţin inspiraţi, există însă şi mesaje prestabilite, cum ar fi: „Mă topesc după tine”, „Dieting sucks”, „Ai fost cuminte?”, „Forever Together”.  „Avem în fiecare an, pornind de la Sfântul Valentin, 1 Martie, Paşte, Crăciun, noutăţi, maximum cinci produse, de care se ocupă departamentul de cercetare din Polonia, noi fiind un brand polonez care acţionează în sistem de franciză.

Apoi, noi integrăm în oferta locală produsele noi pe care ei le propun la nivel de companie. Am sesizat în ultimii ani o cerere pe piaţa locală de produse cu o cantitate mică de zahăr, vegane, vegetariene şi organice şi am lansat de anul trecut în octombrie un brand de ciocolată separat de Chocolissimo, care propune astfel de produse din ciocolată şi se numeşte Captain Cocoa. El propune produse din ciocolată vegană pentru adulţi, dar avem şi o variantă pentru copii care poate fi un înlocuitor al celebrului ou de ciocolată cu jucărie, în sensul că ciocolata acestui produs are la bază doar trei ingrediente: zahăr, vanilie şi unt de cacao, dar şi o jucărioară din hârtie care se asamblează ca un puzzle”, a explicat Aura Nicolae. Ea completează că brandul a fost foarte bine primit pe piaţă şi crede că o să se dezvolte în următorii ani. Produsele sunt livrate prin curier în toată ţara, fiind vândute în e-commerce.

De asemenea, compania lucrează cu două segmente, cu clienţii corporate şi cu clienţii individuali, persoane fizice care achiziţionează direct de pe site. „Corporaţiile vor, de exemplu, să turnăm din ciocolată logoul sau un obiect reprezentativ pentru ei şi datorită volumului mare se poate face asta, dar individual nu.” În 2021, 75% din business a fost generat de clienţii corporate. Aura Nicolae mai spune că perioada Crăciunului este cea mai plină şi cea mai mare comandă a fost de 3.700 de telegrame din ciocolată din partea unui singur client. „Am sesizat că a crescut numărul de produse pe piaţă, dar calitatea ciocolatei ne poziţionează în top în momentul acesta. Ciocolata belgiană este şi ea de mai multe feluri, iar noi avem ciocolată doar din gamele premium şi super premium şi se poate simţi diferenţa de gust. Multe branduri de ciocolată care au apărut în ultimul timp au mers pe trendul acesta de artizanat şi de produs pralinele de ciocolată într-un laborator local şi încurajez genul acesta de acţiuni, dar în acelaşi timp mi se par diferite pralinele făcute în Belgia versus nişte praline dintr-un laborator de cofetărie”, a mai spus ea.  Antreprenoarea a recunoscut că poţi greşi mult ca începător şi una dintre greşelile pe care le-a făcut ea a fost faptul că n-a studiat suficient piaţa. „Eu doar am presupus că acest produs o să fie bine primit de piaţă şi singurul filtru la momentul în care am decis că vreau brandul pe piaţă a fost filtrul personal, că mi-a plăcut mie. Bineînţeles, e imposibil să spui că porneşti la un drum şi ai luat toate măsurile de precauţie. Eu făceam la inceputul businessului şi marketing şi vânzări şi contabilitate. La job, de exemplu, greşelile pe care le făceam erau mereu pe banii altora. În antreprenoriat, ce greşeşti plăteşti la propriu. Asta te sperie, dar te şi motivează în acelaşi timp.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.