De la greci vin bulele: PepsiCo aduce in Romania un manager elen
Pavlos Katsivelis preia functia de director general al PepsiCo Romania, pentru bauturi racoritoare si snacksuri. El il inlocuieste astfel pe Mike Holmes, care a condus afacerile Pepsi in Romania din 2006.
Reteta greceasca de management are de-acum cel mai apasat cuvant in industria bauturilor racoritoare de pe piata locala. Cu un sef grec in fotoliul de conducere al filialei romanesti, PepsiCo se inscrie in liga de management in care joaca si cel mai mare competitor al sau, Coca-Cola HBC Romania & Moldova, imbuteliatorul brandului concurent. Desi CCHBC are la carma un roman (Calin Dragan), compania face parte din grupul elen care detine licenta de imbuteliere pentru 28 de tari din regiune. O alta asemanare intre cele doua companii este faptul ca atat Mike Holmes, cat si predecesorul lui Dragan sunt americani.
Numele lui Mike Holmes se leaga de deschiderea celei mai mari fabrici de bauturi racoritoare din portofoliul Pepsi de pe piata romaneasca, o investitie de 85 de milioane de dolari intr-un proiect pornit de la zero. Fabrica a fost inaugurata in toamna anului trecut, langa Bucuresti, si a marcat unul dintre elementele cheie ale mandatului lui Holmes, care a inceput dupa ce PepsiAmericas a preluat afacerile de imbuteliere a marcilor Pepsi pe piata romaneasca.
La inceputul acestui an, operatiunile PepsiAmericas la nivel mondial au fost preluate de PepsiCo, asa ca din martie, "Mike Holmes a acceptat rolul temporar de a conduce procesul de integrare a celor doua afaceri in Romania (snacks si bauturi) pana la venirea unui nou general manager pentru Romania", au declarat pentru BUSINESS Magazin reprezentantii PepsiCo.
Conform lor, "Mike Holmes va urmari alte oportunitati in afara companiei", dar in urmatoarele cateva luni, il va ajuta in perioada de tranzitie pe noul manager. Functia de conducere este preluata acum de Pavlos Katsivelis, care a fost din 2007 incoace director general al filialei PepsiCo din Grecia, unde si-a inceput cariera in 2002, ca planning manager, apoi director financiar. Absolvent al Universitatii de Economie si Afaceri din Atena, cu specializari in managementul afacerilor si un masterat in finante si banci, Katsivelis a lucrat inainte de PepsiCo-IVI (Grecia) pentru Arthur Andersen si pentru operatorul de telefonie Wind Telecommunications.
Povestea sucurilor Pepsi pe piata romaneasca a inceput cu peste 34 de ani in urma, odata cu lansarea operatiunilor de imbuteliere in cantitati limitate. In primii ani dupa '90, Aviad Meitar, pe atunci un tanar de nici 30 de ani, in parteneriat cu trei investitori din Kentucky, si-a propus sa dezvolte in Romania o afacere in domeniul bauturilor racoritoare. In 16 ani, Meitar a construit aceasta afacere, impreuna cu Eli Davidai, unul dintre cei mai mari imbuteliatori Pepsi din regiunea Europei Centrale si de Est, iar in 2005-2006 firma a fost cumparata de PepsiAmericas, intr-o tranzactie de 82 de milioane de dolari, care a inclus insa si preluarea datoriilor companiei - nu mai putin de 55 de milioane de dolari. Dupa primul an cand Mike Holmes s-a aflat in fotoliul de conducere a producatorului marcilor Pepsi si Prigat, compania si-a crescut de peste doua ori si jumatate profitul, pana la 33,7 milioane de euro. Si vanzarile au crescut, de la 153 de milioane de euro in 2006 pana la 195 de milioane in 2007.
Schimbarea se simtea totusi in aer, odata ce de la inceputul acestui an a fost anuntata fuziunea dintre imbuteliatorul local al Pepsi si producatorul chipsurilor Lay's, compania Star Foods. Vanzarile imbuteliatorului Pepsi in Romania au inregistrat anul trecut un declin, ajungand la 160 de milioane de euro fata de 202 milioane de euro in 2008, potrivit datelor de la Registrul Comertului. In acelasi interval, profitul a scazut cu mai mult de 50%, de la 37 de milioane de euro in 2008 la 16,8 milioane de euro anul trecut.
2009 a fost primul an in care companiile din domeniul bunurilor de larg consum au resimtit efectele crizei. Si principalul competitor al PepsiCo pe segmentul bauturilor racoritoare, Coca-Cola HBC, si-a vazut volumele vandute scazand cu 12%, iar cifra de afaceri a fost cu 20% mai mica fata de 2008.
Cu minusuri s-a confruntat anul trecut si compania poloneza Tymbark Maspex, care a raportat o cifra de afaceri de 54,3 milioane de euro fata de 58,4 milioane de euro in 2008. Piata bauturilor racoritoare, ce cuprinde si apele minerale, se plaseaza, conform unor estimari, in jurul valorii de un miliard de euro.
Reculul resimtit de Pepsi in afacerea cu chipsuri a fost insa de o amploare mai mica fata de vanzarile de racoritoare: cu marci ca Lay's, Krax si Star, vanzarile Star Foods au fost anul trecut de 82 de milioane de euro, in scadere cu 4% fata de 2008. Piata snacksurilor, care include chipsuri din cartofi, popcorn, sticksuri, alune si seminte prajite, are o valoare anuala de 200 de milioane de euro si este dominata de companii ca Intersnack, European Food, Standard Snack si Alka.
Memoria internetului pastreaza interventia lui Katsivelis din aprilie, cand anunta rezultatele financiare ale PepsiCo-IVI pe primul trimestru: crestere de vanzari de 6,4%, profit operational mai mare cu 4%, cota de piata mai mare cu 0,9% ca in aceeasi perioada a anului trecut. Venirea grecului in locul americanului la conducerea PepsiCo Romania este asteptata, deci, sa aduca in acest context un suflu nou in afacerile celui mai longeviv brand de pe piata romaneasca a bauturilor racoritoare. Sa tinem minte, asadar, momentul de fata, intrucat la el ne vom raporta de acum inainte cand vom vedea in ce directie se va schimba stilul de conducere de la Pepsi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro