Farmaciile au ajuns in moarte clinica
Feriti pana acum de greutatile crizei, farmacistii privesc ingrijorati la masurile de austeritate luate de Guvern. Stoarse de resurse, multe dintre farmacii vor trage obloanele, iar bolnavii risca sa ramana fara medicamente gratuite si compensate.
Drumul nostru merge sigur spre faliment." Asa descrie situatia actuala Tuta Radu, farmacista care detine trei unitati, una in cartierul bucurestean Pantelimon si doua in judetul Ilfov. Directorul Rolifarm marturiseste ca situatia in care se afla acum farmaciile este sufocanta. "Gradul de indatorare este peste limita, au inceput sa apara procesele si penalitatile", sustine farmacista, neindraznind sa estimeze cate farmacii vor supravietui perioadei dificile.
"Daca e sa ne jucam cu cifre putem vorbi de un 50%. Procentul nu este insa relevant, ci instabilitatea care se regaseste in starea de sanatate a populatiei", sustine Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania. Temerea este confimata si de presedintele Colegiului Farmacistilor, Dumitru Lupuliasa, care estimeaza ca jumatate din farmacii ar putea sa dea faliment in lunile urmatoare.
Desi numarul de farmacii din tara este destul de ridicat (una la 3.000 de locuitori, fata de una la 10.000 in Suedia), Ioana Cacovean crede ca situatia numarului de unitati nu este relevanta. "Intrebarea este daca distributia lor in teritoriu asigura stabilitatea sistemului farmaceutic. Daca o farmacie dispare, ea deserveste un anumit numar de locuitori, iar acei locuitori vor avea de suferit", explica presedintele PFDR.
Printr-o decizie a Guvernului aprobata la inceputul lunii octombrie, termenele de plata pentru medicamentele compensate se vor prelungi de la 90 de zile la 180 de zile si de la 60 la 90 de zile pentru produsele din programele nationale. Decizia va avea efecte semnificative asupra intregului sistem farmaceutic. Majoritatea farmaciilor, atat cele de la oras, cat mai ales cele din mediul rural, isi asigura veniturile in proportie de 60-80% cu medicamente compensate si gratuite, potrivit datelor CF. "Daca banii vor veni cu o intarziere de 6-7 luni, imi este greu sa spun cate din aceste farmacii vor reusi sa supravietuiasca", declara presedintele CF, Dumitru Lupuliasa.
Primele vizate sunt farmaciile din apropierea spitalelor si policlinicilor, dar si cele din mediul rural si orasele mici, unde vanzarile de medicamente eliberate pe baza de reteta (RX-uri) ajung chiar si pana la 95-100% din total. Lupuliasa crede ca lucrurile se vor complica tot mai mult si estimeaza o crestere a vanzarii de medicamente fara prescriptie (OTC-uri), ceea ce ar asigura lichiditati cu ajutorul carora farmaciile sa rezolve problemele de aprovizionare pentru medicamentele cu reteta. Insa aceasta nu ar fi o solutie pe termen lung. "Daca farmacia este asezata langa o policlinica cu multe cabinete, majoritatea sunt retete gratuite. Practic, incasarea este zero pentru farmacie. In alte parti, proportia de OTC-uri ajunge la 20, cel mult 30% din vanzari, iar sustinerea cu 30% a 70% din activitate pentru o perioada de peste sase luni de zile este foarte greu de realizat", declara presedintele CF.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro