Mancarea ca viciu
In incercarea de a creste bugetul, Ministerul Sanatatii apeleaza la o noua taxa, propunand impozitarea alimentelor nesanatoase - fast-food, dulciuri sau snacks-uri. Rezultatul ar putea fi insa scaderea incasarilor la bugetul de stat, dupa modelul mai vechii taxe pe viciu aplicate la tigari.
Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de impozitare a produselor de tip fast-food, patiserie-cofetarie, snacks, chips, bauturi racoritoare. Procentul cu care ar putea fi impozitate aceste produse nu a fost inca negociat, insa reprezentantii ministerului estimeaza ca ar urma sa incaseze anual circa 3-4 miliarde de lei (peste 700 de milioane de euro) de pe urma acestei taxe.
O taxa in plus pe astfel de produse ar putea avea insa un efect opus, ducand la scaderea incasarilor la bugetul de stat, din doua cauze: pe de o parte, scaderea vanzarilor, iar pe de alta parte nedeclararea veniturilor si cresterea activitatilor ilicite. "Este o taxa nebuna", declara Dragos Frumosu, presedintele Federatiei din Industria Alimentara, care crede ca introducerea acestei taxe ar putea determina mutarea operatiunilor unor multinationale in alte tari. Argumentul tine de faptul ca in ultimul an multe segmente din industria bunurilor de larg consum s-au confruntat cu scaderi ale vanzarilor, iar cresterea preturilor, ca urmare a noii taxe, ar avea un efect nefast in plus.
Pe piata bauturilor racoritoare, efectele crizei s-au facut simtite; cea mai mare companie din domeniu, Coca-Cola Hellenic Bottling Company a inregistrat pentru prima oara de la intrarea in Romania (1990) vanzari mai mici decat in anul precedent.
Prin urmare, o eventuala crestere a preturilor va avea efect la nivelul intregului sector, in sensul restructurarilor operationale. Ioan Micula, coproprietarul European Food & Drinks, cel mai mare grup romanesc din industria alimentara, cu o cifra de afaceri cumulata de aproape un miliard de euro in 2008, sustine ca parghia pe care o pot folosi companiile pentru reducerea costurilor este sa dea si mai multi oameni afara. "Intr-o asemenea perioada, cresterea taxelor nu face decat sa creasca somajul", declara Micula.
Click aici pentru a vedea care sunt categoriile de produse cu cele mai mari vanzari care ar urma sa fie taxate in urma initiativei Ministerului Sanatatii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro