Nu-i pentru cine se pregateste

Postat la 17 iunie 2008 86 afişări

Anunturi repetate de vanzare, negocieri intense si un final neasteptat: n-au trecut nici trei luni de cand Curiero confirma ca vinde 25% din actiuni catre Asesoft si presedintele companiei, Bogdan Carcu, s-a razgandit. Pana la urma se va intampla totusi o tranzactie, dar cu RTC, grupul detinut de omul de afaceri Octavian Radu.

TCE, divizia de logistica a grupului RTC, va inghiti, asadar, Curiero. Desi noua firma - ce se va numi RTC Logistica - se plaseaza tot pe locul al treilea in topul firmelor de curierat, dupa Fan Courier si Cargus, “in termeni de cifra de afaceri ajungem foarte aproape de primii doi jucatori”, declara Octavian Radu, adaugand ca “avand un rulaj de 26 de milioane de euro, intram in liga celor care rezista pe termen lung”. Dupa fuziunea propriu-zisa, compania va fi controlata de doi actionari principali: RTC va detine 70% din actiuni, restul de 30% fiind impartite intre asociatii firmei Marchesa SA, care detine acum 99,9% din actiunile Curiero, si George Cosmin Coman, cu restul de 0,1%.

Unificarea afacerilor, ce va fi incheiata in cel mult doua luni, dupa ce isi va da acordul Consiliul Concurentei, presupune costuri doar pentru RTC. “Este o tranzactie care se materializeaza intr-o majorare de capital de trei milioane de euro. Nimeni nu pleaca cu banii acasa”, precizeaza Radu, adaugand ca ratiunea unui asemenea pas a tinut de dificultatile financiare cu care s-a confruntat Curiero in ultima vreme, inregistrand datorii de aceeasi valoare cu majorarea de capital. Cu datorii cu tot, proprietarul RTC spune ca a avut o logica in momentul cand s-a decis sa preia Curiero: “In curierat cresti sau mori.
Nu e cale de mijloc. Iar noi eram necompetitivi pe piata”. In opinia proprietarului RTC, pentru a fi competitiva, o firma de curierat trebuie sa sustina chirii si rute la un nivel de cost de cel putin un milion de euro pe an. “Pentru o firma mica de curierat, cum ar fi Roexpres (care a dat faliment), costurile fixe reprezentau 20-30% din rulaj. Pentru TCE sau Curiero, aceste costuri ajungeau intre 7-10% din rulaj. Acum costurile ni se reduc la doar 3-4% din rulaj, atat cat au primele doua firme de curierat din Romania”, apreciaza Octavian Radu, care pana nu de mult era hotarat sa vanda TCE Logistica, firma ce anul trecut a inregistrat afaceri de 11 milioane de euro, de doua ori mai putin decat competitori precum Fan Courier (31,5 milioane de euro) sau Cargus (29,7 milioane de euro).

Dupa discutii cu mai multi investitori si oferte de cumparare care nu l-au multumit, Radu a decis ca nu vrea sa renunte total la compania sa si a gasit ca are mai multe sanse de castig de pe urma unei achizitii. “Si eu, si Bogdan Carcu eram actionari la cate o firma care nu avea un viitor clar. De aici si mesajul de vanzare. Pe urma ne-am gandit ca daca aducem volume suplimentare si ne apropiem rulajul de al celorlalti, s-ar putea sa rezistam. Celor de la Curiero le-a ajuns oricum cutitul la os.”

La ce se refera Octavian Radu cand spune ca lui Curiero i-a ajuns cutitul la os? “Aveam costuri fixe mari. Am vrut crestere cu orice pret, dar fondurile pe care le-am avut au fost limitate si, tot acoperind pierderile din urma, s-a terminat pusculita”, raspunde Bogdan Carcu. In plus, procedura de insolventa in care a intrat compania in martie, din cauza pierderii unui proces cu un furnizor, a accentuat criza si “a creat o problema suplimentara ce ne-a impins sa grabim negocierile in vederea unei fuziuni”.

Primele discutii concrete privind o posibila uniune intre TCE si Curiero au avut loc luna trecuta, la cateva saptamani dupa ce Bogdan Carcu a confirmat intentia de asociere strategica cu Asesoft, care ar fi urmat sa dea 7 milioane de euro pe un pachet de 25% din actiunile Curiero. Carcu recunoaste insa ca daca ar fi intrat in parteneriat cu grupul controlat de omul de afaceri ploiestean Sebastian Ghita, “infuzia de capital cu care venea Asesoft ar fi fost doar o rezolvare temporara a problemelor pe care le are Curiero” - pe cand, prin aceasta fuziune, spune Carcu, cele doua companii se vor completa “excelent” si impreuna “vor continua sa se dezvolte bazandu-se si pe resursele cu care vine RTC in spate”.

Punerea impreuna a celor doua firme li s-a parut rentabila tuturor actionarilor. Activitatile Curiero si TCE Logistica sunt complementare: Curiero face posta si curierat, in vreme ce 60% din rulajul total al TCE reprezinta segmentul de cargo (LTL - “less than truckloading”). Miscarea este  asteptata sa genereze “venituri mai mari si o crestere cu mult mai puternica decat am fi fost capabili sa obtinem pe cont propriu”, spune Octavian Radu. Daca lucrurile merg bine, Radu se asteapta ca anul viitor sa aduca un profit de trei milioane de euro, din care cel putin un milion de euro ca rezultat al sinergiilor. Cele doua companii au acum, insumat, o cifra de afaceri de 26 de milioane de euro (Curiero - 15 milioane de euro, TCE - 11 milioane) si o cota de piata de aproape 20%. “Fuziunea inseamna, de fapt, un proces de eficientizare. Vom pune presiune pe elemente cum sunt profitul si costurile”, precizeaza actionarul majoritar.

In ce masura ar mai fi interesat acum Octavian Radu sa vanda compania de curierat? “Noua firma va fi si mai buna de vanzare”, raspunde omul de afaceri. Acest lucru se datoreaza, dupa el, faptului ca daca pana acum cele doua firme valorau intre 5 si 10 milioane de euro fiecare, odata cu fuziunea negocierile se vor purta in termeni complet diferiti. Radu estimeaza acum RTC Logistica la o valoare de piata de 40-50 de milioane de euro, “cu un potential de a ajunge la un rulaj de 100 de milioane de euro in patru sau cinci ani, daca tinem cont de ritmul mare de crestere al pietei de 20-30%”. Piata de curierat, impartita intre jucatori internationali precum TNT, DHL, UPS sau FedEx si zeci de companii romanesti mari, medii si mici, este estimata sa ajunga anul acesta la 240 de milioane de euro. Valul de fuziuni sau achizitii din primele patru luni ale anului in curs arata ca in curierat fortele se regrupeaza. Fuziunea dintre TCE si Curiero vine la o luna dupa ce compania germana DHL a cumparat Cargus, americanii de la UPS au preluat controlul Trans Courier Service (TCS), furnizorul lor de servicii in Romania din 2000, iar GeoPost, divizia de curierat a Postei franceze, a cumparat 80% din actiunile Pegasus.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vanzare,
actiuni,
Curiero,
Asesoft,
RTC,
afaceri
/analize/comert/nu-i-pentru-cine-se-pregateste-2715230
2715230
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.