Povestea tinerei care face marketing pentru şase branduri în România. Unde vrea să poziţioneze KFC

Autor: Razvan Muresan Postat la 13 martie 2014 4940 afişări

La 34 de ani, Monica Eftimie se ocupă de brandul KFC în România, după ce a învăţat să facă marketing în Statele Unite şi a trecut o perioadă şi pe la concurentul McDonald’s. Care e reţeta românească de marketing pentru branduri internaţionale?

Povestea tinerei care face marketing pentru şase branduri în România. Unde vrea să poziţioneze KFC

Nu prea sunt pe principiul nu lăsa pe mâine ce poţi face azi. Uneori se pot aduna prea multe de făcut într-o singură zi.„ În biroul din piaţa Charles de Gaulle, situat deasupra restaurantului KFC, bucureşteanca Monica Eftimie îşi petrece cel puţin opt ore pe zi, deşi admite că în zilele pline programul se poate încheia târziu în noapte. După mulţi ani petrecuţi departe de România, Eftimie gestionează astăzi imaginea de pe piaţa locală a brandurilor KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, Hard Rock Cafe, Paul şi Cinnabon.

A hotărât că vrea să studieze în afara României încă din perioada liceului, după ce coresponda cu mai mulţi prieteni plecaţi cu familiile în străinătate. „Îmi doream să fac ceva în sfera comunicării şi îmi doream să învăţ altundeva. Pentru că nu trebuia să-mi aleg din primul an specializarea, am ales Statele Unite„, povesteşte Eftimie. Universitatea Northwestern din Chicago i-a acceptat cererea şi la 18 ani tânăra ajungea la una dintre cele mai bune universităţi de profil, aflată în top zece în SUA.

„Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o acolo este că în lumea asta trebuie să ştii să fii un team-player, dar în egală măsură să ştii că eşti de fapt singur şi ajungi în vârf doar dacă lupţi pe cont propriu.

Am fost surprinsă de acest individualism mascat.„ Tot în facultate a obţinut un program de schimb de experienţă de patru luni la Paris, unde a lucrat în departamentul de marketing al grupului Accor, care deţine hotelurile Sofitel şi Novotel.

După patru ani de studiu, a decis să revină în România în 2000, unde s-a angajat în departamentul de marketing al McDonald’s, afacere condusă la acea vreme de Marian Alecu, primul angajat al lanţului de restaurante, ajuns ulterior director general. „Nu era identic cu ce se întâmpla în State, dar erau lucruri asemănătoare. După doi ani, m-am gândit că dacă vrei să creşti un business în România e bine să ai şi experienţa americană.

Bugetele, consumatorii, strategia diferă„, spune Eftimie, care a ales să plece din nou la un MBA din sfera marketingului la universitatea Georgetown din Washington. Accentul american şi cuvinte precum „dream job„ sau „study abroad„ sunt fluente în discursul managerului, care admite că nu este o puristă, dar încearcă să nu folosească prea multe cuvinte în limba engleză. „M-am întors în România crezând că pot schimba lumea de aici cu ce am învăţat acolo.

Nu a fost chiar aşa. Nu sunt o idealistă, dar cred că e bine să credem şi să încercăm lucrul acesta.„ În 2007, a ales să încerce industria financiar-bancară, aşa că a lucrat în marketing pentru servicii în cadrul Millennium Bank, bancă aflată la debutul pe piaţa locală, dar a înţeles repede că prima ei dragoste, mâncarea, este „mai apropiată de inima mea„.
 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/povestea-tinerei-care-face-marketing-pentru-sase-branduri-in-romania-unde-vrea-sa-pozitioneze-kfc-12252517
12252517
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.