Procentul de ciocolata neagra

Postat la 24 martie 2009 203 afişări

Producatorii de ciocolata se uita cam mirati pe rapoartele de vanzari din ultimele luni. Nu se asteptau la scaderea atat de rapida a consumului si nici nu ar vrea sa creasca preturile produselor. Se pare insa ca nu vor avea incotro.

 

“As prefera sa dorm si sa ma trezesc in 2011, insa din pacate in fiecare dimineata vad ca e tot 2009”, spune Jihad Jabra, directorul general al producatorului de ciocolata Supreme Group. Scaderea vanzarilor de ciocolata din ultimele luni i-a luat prin surprindere pe producatori, care nu credeau ca vreun segment din industria alimentara va fi afectat considerabil de situatia actuala.

 

Daca in prima parte a anului trecut producatorii se plangeau de costurile ridicate ale materiei prime si sperau ca lucrurile se vor imbunatati, permitandu-le sa investeasca mai mult in productie, ultimele luni ale anului trecut le-au demonstrat ca situatia poate fi mult mai grava.

 

“Nu avem inca toate cifrele, dar am simtit scaderea in comenzile de la retaileri”, spune Jabra, pentru care cel mai bun semnal a fost cererea scazuta din luna noiembrie, altadata luna cu cele mai bune vanzari. In 2008 insa, oamenii au preferat sa cumpere ciocolata pentru sarbatori mai mult pe ultima suta de metri, in decembrie, si nici macar nu au mai cumparat la fel de multa ca in anii trecuti. “Cred ca aceasta schimbare s-a petrecut pe fondul informatiilor negative care au aparut din octombrie”, spune Erwin Vondenhoff, directorul general al Heidi Chocolats Suisse.

 

2008 incepuse bine pentru toata lumea, date fiind vanzarile bune si cresterea economica, singura nemultumire a producatorilor fiind lipsa de personal. “Din octombrie insa, am simtit un blocaj, cresterea a incetinit, iar nivelul de vanzare a fost mai scazut decat forta cu care am pornit. Pot spune ca am vazut clar cum consumatorul trece rapid de la cumparaturile emotionale la cele functionale”, spune Jabra.

 

Nici luna ianuarie nu a adus rezultatele asteptate, desi, spun producatorii, fiind frig si oamenii stand mai mult in case, consumul de ciocolata ar fi trebuit sa fie destul de mare. “Din nou, vanzarile sunt mai slabe si, desi am fost destul de agresivi in promovare, vedem cum produsele pleaca mai greu de pe raft”, spune producatorul ciocolatei Primola. Dat fiind ca anul economic 2009 este deocamdata o mare necunoscuta, producatorii asteapta sa contureze, cu ajutorul companiilor de cercetare specializate, principalele tendinte de consum pentru categoriile pe care activeaza, pentru a putea incerca sa isi defineasca strategiile.

 

“Avem planuri, bugete si diferite strategii, insa asteptam sa vedem exact cum se vor comporta consumatorii in aceste conditii, pentru a ne putea adapta strategia la miscarile pietei”, explica Jihad Jabra. De altfel, nu este singurul care ia in calcul mai multe scenarii: oamenii ar putea trece de la ciocolata spre alte produse, cum ar fi napolitanele sau biscuitii, ar putea consuma mai putin sau ar putea migra catre produse mai ieftine.

 

“In tarile din Vest, spre exemplu, piata merge puternic spre marcile private, deoarece acestea ofera un pret mai bun, insa eu nu cred ca aceasta strategie ar fi foarte viabila pentru ciocolata in Romania”, este de parere Jabra, invocand “dependenta” consumatorilor fata de un anumit gust sau brand. “Romanii sunt relativ legati de brand atunci cand vine vorba de ciocolata, in sensul ca au doua-trei branduri preferate si aleg intre ele in functie de moment sau de banii pe care ii au disponibili”, crede si Erwin Vondenhoff. 

 

Reticenta unor consumatori care prefera sa fie precauti si sa consume mai putin sau mai ieftin din cauza problemelor financiare nu va putea fi tratata de producatori cu un pret mai atractiv, ci dimpotriva. Acestia accepta ca, asemeni majoritatii producatorilor din industria alimentara, vor fi nevoiti sa creasca preturile, pe fondul scumpirii materiei prime si al fluctuatiei valutare (care ii va afecta in special pe importatori, creandu-se astfel un decalaj intre ciocolata produsa local, care are inclusiv avantajul manoperei in lei, si cea importata). “Nu ne permitem sa transferam gradul de devalorizare complet in costul final, pentru ca vanzarile ar fi foarte mici, mai ales tinand cont de faptul ca ciocolata este un produs sezonier”, spune producatorul Primola, mentionand ca aceste cresteri de preturi vor fi sub 10%.

 

Desi afirma ca va urma o perioada grea pentru segmentul premium, directorul Supreme Group, care are in portofoliu si gama Anidor, nu crede ca va avea loc o trecere masiva spre segmentul economic de pret, deoarece tableta de tip “compound” (Novatini, Africana) are un gust destul de diferit. “Nu cred ca oamenii vor fi dispusi sa faca aceasta trecere. Compozitia celor doua produse este diferita. Cred ca mai degraba ca se va face o trecere intre branduri situate pe acelasi segment”, este de parere Jabra. Din nefericire, spune el, spre deosebire de restul Europei, in Romania ciocolata de tip “compound” are in jur de 50% din totalul de consum.

Jihad Jabra, Supreme Group: “Companii cum sunt Kraft sau Nestlé pot trece mai usor peste criza, vor ramane si peste 3-4 ani, cand se va termina criza."

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
producatori,
ciocolata,
brand,
Supreme Group
/analize/comert/procentul-de-ciocolata-neagra-4082484
4082484
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.