Retrospectiva 2010 - Frana la fuziuni si achizitii
Jumatate ca valoare si doua treimi ca volum. Asa ar putea fi descris cel de-al doilea an de scadere pentru piata de fuziuni si achizitii. Pe scurt, s-au subtiat rândurile si portofelele cumparatorilor, iar companiile scoase la vânzare n-au mai fost nici ele la fel de stralucitoare si profitabile ca în anii trecuti.
Cel putin pentru piata de fuziuni si achizitii, anul 2010 a fost aproape dezastruos. Cifrele seci spun ca numarul de tranzactii semnate pe parcursul anului s-a ridicat la putin peste 100, cu 25% sub nivelul inregistrat in 2009, dar cu mult mai departe de varful din anul precedent, cand au fost incheiate peste 180 de achizitii, anul fiind mai prost chiar si decat 2005. Lucrurile stau chiar mai rau cand vine vorba de bani; tranzactiile din acest an au insumat doar 716 milioane de euro, cand in alti ani valoarea ajungea de ordinul miliardelor de euro. Pe scurt, suma a fost cam la jumatate fata de cea din 2009, un an mai slab decat 2004, cand piata ajunsese la 1,7 miliarde de euro si, un an mai tarziu, a explodat pana la un varf de 6,8 miliarde de euro, potrivit datelor Raiffeisen Investment.
Dincolo de cifre, exista insa si cateva nuante. Cele mai multe dintre achizitiile materializate anul acesta pot fi explicate prin faptul ca preturile nu mai sunt la fel de mari ca in alti ani. Pe de alta parte, cumparatorii au profitat de situatia de criza si de dificultatile economice in care se aflau vanzatorii pentru a obtine conditii mai bune la negociere sau pentru a intra in posesia unor afaceri pe care altfel n-ar fi putut sa le cumpere, fie pentru ca erau prea scumpe, fie pentru ca proprietarii nu erau interesati sa vanda. Practic, asa se justifica atat valoarea mica a pietei, cat si numarul in scadere al tranzactiilor, cu atat mai mult cu cat o parte dintre vanzatori au preferat sa mai astepte pana cand isi va mai reveni economia sau macar pana cand afacerea va fi mai stabila asa incat sa obtina un pret mai bun.
Trebuie spus totodata ca nu doar cea mai mare tranzactie din acest an - proiectul de birouri Floreasca Business Park din nordul Capitalei care a fost recent cumparat de fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments pentru 100 de milioane de euro -, dar si alte cateva din fruntea clasamentului au fost in domeniul imobiliarelor, poate unul dintre cele mai afectate de criza. De altfel, pentru achizitia de astfel de proprietati au fost cheltuite anul acesta cele mai mari sume de bani, mai exact 146 de milioane de euro, conform Raiffeisen Investment, cifra care nu ia insa in calcul datoriile companiei achizitionate.
Al doilea domeniu pe lista este retailul, unde au fost semnate tranzactii de 144 de milioane de euro; aici, vanzarea celor 96 de magazine Plus Discount din Romania catre Lidl, divizia de discount a grupului austriac Kaufland, pentru o suma estimata la 80 de milioane de euro este cea mai mare din industrie, urmata de preluarea Minimax Discount de catre grupul Mercadia Holland BV, dezvoltatorul magazinelor de proximitate Mic.ro in Capitala.
Nu in ultimul rand, si sectorul energetic a fost una dintre vedetele acestui an pe piata de fuziuni si achizitii. Este vorba despre proiectul eolian "la cheie" cumparat de Petrom in aprilie 2010, Wind Power Park, estimat sa intre in productie la jumatatea lui 2011. Pentru proiect, Petrom a alocat 100 de milioane de euro, suma incluzand atat achizitia (5-8 milioane de euro, potrivit estimarilor din piata), cat si dezvoltarea. Peisajul a fost completat de multe alte tranzactii cu valori reduse, de cateva milioane de euro, situatie intalnita si in domeniul serviciilor medicale, spre exemplu.
Anul viitor este privit totusi cu oarecare optimism de cei implicati in piata de fuziuni si achizitii. Practic, toti cad de acord asupra faptului ca in 2010 a fost atins pragul de jos, iar in cel mai rau caz, tranzactiile semnate vor ramane la acelasi nivel si in 2011. "Nu ne putem astepta totusi la minuni anul viitor, mai ales ca tranzactiile tind sa dureze din ce in ce mai mult. De-abia peste doi ani se poate vorbi intr-adevar de o revenire", spune Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro