Dispozitivele inteligente, din ce în ce mai ameninţate de programele malware

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 20 iunie 2017 107 afişări

Conform cercetătorilor Kaspersky Lab, numărul total al mostrelor de programe malware care ţintesc dispozitive inteligente a depăşit 7000, peste jumătate dintre acestea apărând în 2017. Având în vedere că în lume sunt folosite peste 6 miliarde de dispozitive inteligente, utilizatorii sunt expuşi riscurilor de infectare cu malware.

Dispozitivele inteligente, din ce în ce mai ameninţate de programele malware

Dispozitivele inteligente precum ceasurile şi televizoarele smart, routerele şi camerele foto, sunt conectate între ele şi, împreună, contribuie la dezvoltarea fenomenului IoT (Internet of Things), o reţea de dispozitive echipate cu tehnologie integrată care le permite să interacţioneze – unele cu altele sau cu mediul extern. Din cauza numărului mare şi a varietăţii dispozitivelor, IoT a devenit o ţintă atractivă pentru infractorii cibernetici. Prin compromiterea dispozitivelor IoT, infractorii reuşesc să spioneze utilizatorii, să-i şantajeze şi chiar să îi facă, discret, complicii lor.

Experţii Kaspersky Lab au cercetat malware-ul IoT pentru a determina cât de serioase sunt riscurile. Ei au plasat capcane (aşa-numitele “borcane cu miere”/”honeypots”) - reţele artificiale care simulează activitatea reţelelor diferitelor dispozitive IoT (routere, camere conectate) pentru a observa încercările malware-ulul de a ataca dispozitivele virtuale. Nu au avut de aşteptat mult: atacurile cu eşantioane cunoscute sau necunoscute anterior au început să apară aproape imediat ce capcana a fost instalată.

Cele mai multe dintre atacurile înregistrate de experţii companiei au ţintit dispozitive de înregistrare video sau IP-urile camerelor (63%), iar 20% dintre atacuri au fost lansate împotriva unor dispozitive ca routere şi modem-uri DSL. Aproximativ 1% dintre ţinte au fost dispozitive foarte folosite, precum imprimante şi dispozitive electrocasnice inteligente.

China (17%), Vietnam (15%) şi Rusia (8%) se află în top 3 ţări cu dispozitive IoT afectate, fiecare cu un număr considerabil de aparate infectate. Urmează Brazilia, Turcia şi Taiwan, toate având câte un procent de 7%.

Până acum, pe parcursul acestui experiment, cercetătorii au colectat informaţii despre mai mult de 7.000 de mostre de malware create special pentru dispozitive conectate.

Conform experţilor, motivul acestei creşteri este simplu: lumea IoT este fragilă şi expusă în faţa infractorilor cibernetici. Majoritatea dispozitivelor smart au sisteme de operare Linux, atacurile asupra lor fiind mai simple, deoarece infractorii pot să scrie coduri malware generice care ţintesc un număr imens de dispozitive simultan.

Conform experţilor, deja sunt peste 6 miliarde de dispozitive inteligente în lume. Cele mai multe dintre ele nici măcar nu au instalată o soluţie de securitate şi producătorii lor nu mai vin, de regulă, cu actualizări de securitate sau firmware nou. Acest lucru înseamnă că sunt milioane de dispozitive posibil vulnerabile sau deja compromise.

Kaspersky Lab este o companie globală din domeniul securităţii cibernetice, care în anul 2017 aniversează 20 de ani de activitate. Portofoliul companiei include protecţie endpoint de top şi mai multe soluţii specializate de securitate şi servicii, pentru a combate ameninţările digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky Lab, precum şi 270.000 de companii client, pe care le ajutăm să protejeze ce e mai important pentru ele.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.