Real Estate. Spaţiul defineşte luxul sau luxul defineşte spaţiul?
Piaţa imobiliară premium din România redefineşte conceptul de lux, unde spaţiul generos devine principalul atu al locuinţelor exclusiviste. Alexandru Rădulescu, CSO al dezvoltatorului Arqa, observă o creştere surprinzătoare a cererii pentru apartamente mari şi penthouse-uri, pe care clienţii le asociază cu confortul şi intimitatea dorite. Acest trend îi provoacă pe dezvoltatori să regândească modul în care oferă spaţiu şi facilităţi personalizate, într-un segment de piaţă în continuă transformare.
Am observat o cerere neaşteptată pentru apartamente mari, de trei camere, cu suprafeţe între 130 şi 160 metri pătraţi utili, iar penthouse-urile de mari dimensiuni sunt primele care se vând”, a spus Alexandru Rădulescu, CSO al Arqa, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro. Cererea pentru apartamente mari şi luxoase este în continuare ridicată, ceea ce a determinat dezvoltatorii să îşi ajusteze strategiile. „Am observat o cerere neaşteptată pentru apartamente mari, de trei camere, cu suprafeţe între 130 şi 160 metri pătraţi utili, iar pent-house-urile de mari dimensiuni sunt primele care se vând”, a subliniat Rădulescu. Proiectul Jolie Village, spre ex-emplu, este structurat astfel încât să ofere apartamente cu numeroase variante de suprafeţe şi compartimentări, pentru a atrage atât investitori, cât şi clienţi finali. „Clienţii noştri nu mai caută doar locuinţe standard, ci opţiuni per-sonalizate, cu facilităţi pe care să le poată folosi pentru a-şi crea un stil de viaţă propriu. Am gândit inclusiv aparta-mente cu holuri de minimum 1,60 metri lăţime, pentru a permite spaţii de depozitare suplimentare şi mai mult con-fort”, a explicat Rădulescu. Un nou trend în sectorul rezidenţial este migrarea dinspre case individuale către apartamente de lux, în special pentru clienţii care îşi doresc mai puţine responsabilităţi legate de întreţinere. „Am observat că tot mai mulţi clienţi se mută de la case la apartamente. Vor să păstreze confortul unei case, dar fără stresul întreţinerii unei grădini mari sau a unei construcţii complexe. Aceştia caută apartamente cu terase generoa-se, grădini proprii sau zone de aer curat,” a adăugat el.
În ceea ce priveşte perspectivele pe termen lung pentru piaţa rezidenţială premium din România indică o evoluţie graduală a preţurilor, fără salturi bruşte, însă cu două posibile momente de accelerare: încheierea războiului din Ucraina şi tranziţia României la moneda euro. „Dacă războiul din Ucraina se încheie, reconstrucţia va atrage resurse semnificative de pe piaţă, ceea ce va duce la o creştere a preţurilor materialelor de construcţie şi implicit la o creştere a preţurilor locuinţelor. De asemenea, tranziţia la moneda euro va fi un alt moment în care putem vedea o accelerare a preţurilor,” a declarat Alexandru Rădulescu, Chief Sales Officer la dezvoltatorul rezidenţial Arqa, în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.
În ceea ce priveşte evoluţiile mai recente ale pieţei, Rădulescu este optimist pentru sezonul de toamnă, în pofida unei încetiniri pe timpul verii. „Chiar dacă am observat o scădere a activităţii pe piaţa rezidenţială în timpul verii, in-teresul a revenit semnificativ după 1 septembrie. Vedem o cerere ridicată pentru apartamente mari, premium, iar clienţii sunt dispuşi să investească în locuinţe care oferă confort şi facilităţi de calitate”, a declarat el. Piaţa re-zidenţială din România se confruntă în acest an cu provocări majore, însă cererea pentru locuinţe de lux continuă să fie stabilă, în ciuda volatilităţii economice şi politice. Potrivit lui Alexandru Rădulescu, majoritatea tranzacţiilor din sectorul premium sunt realizate de clienţi care au capital propriu şi nu depind de credite bancare, ceea ce oferă o mai mare stabilitate în acest segment. „Niciunul dintre clienţii noştri nu a luat credit pentru achiziţia unei locuinţe până acum. Dacă există discuţii despre credit, acestea sunt mai degrabă pentru a evita blocarea capitalului pro-priu, nu din necesitate,” a explicat el.
Carte de vizită
1. Alexandru Rădulescu s-a ocupat de vânzarea a 17 proiecte rezidenţiale şi mixte şi a coordonat în decursul car-ierei sale peste 50 de consultanţi imobiliari;
2. Sub îndrumarea sa, au fost vândute peste 1.000 de unităţi, în valoare totală de 145 de milioane de euro;
3. Brandul Arqa a fost creat prin asocierea dintre Petre Niculae, fondatorul Pedro Construct, şi omul de afaceri Flor-in Ababe.
Dezvoltatorul rezidenţial Arqa a vândut 54% din cele 155 de apartamente in-cluse în proiectul Jolie Village, situat în zona Iancu Nicolae. Procesul de finalizare a proiectului este în curs, cu o parte dintre unităţi deja aproape finalizate, iar restul se află în diverse stadii de amenajare interioară. Povestea companiei din spatele brandului Arqa a început acum 30 de ani, odată cu înfiinţarea, în 1993, a firmei Pedro Con-struct, care a dezvoltat până în prezent peste 10.000 de unităţi locative, totalizând 1 milion de metri pătraţi constru-iţi. „Am decis să ne orientăm către construcţiile premium spre finalul anului 2022, iar primul proiect lansat sub brandul premium este Jolie Village, situat în zona Iancu Nicolae”, descria Rădulescu proiectul companiei într-o altă ediţie a emisiunii. Profilul clientului lor este bine definit: persoane cu venituri peste medie, din profesii liberale – av-ocaţi, notari, medici – sau expaţi care lucrează în cadrul ambasadelor sau şcolilor internaţionale din zonele re-zidenţiale de top. Aceşti clienţi caută locuinţe care oferă intimitate, confort şi facilităţi comunitare moderne. Spre exemplu, Arqa a gândit proiecte care includ zone de coworking, after-school, piscine încălzite şi zone de relaxare. „Am observat că locuinţele premium atrag tot mai mult oameni care preferă confortul unui bloc, dar cu facilităţi de nivel înalt. Oamenii caută un stil de viaţă echilibrat, fără bătaia de cap de la casă, dar cu aer curat, grădină sau terasă generoasă,” a adăugat reprezentantul Arqa.
În ceea ce priveşte preţurile pe segmentul premium în cadrul proiectului Jolie Village, acestea variază considerabil, pornind de la 120.000 de euro pentru un studio şi ajungând până la 799.000 de euro pentru un penthouse de 233 metri pătraţi utili. „Dacă vorbim de zona Iancu Nicolae, preţurile reflectă nu doar calitatea locuinţelor, ci şi exclusivitatea zonei şi proximitatea faţă de şcolile private şi facil-ităţile de top din împrejurimi”, a explicat Rădulescu. El adaugă că dezvoltatorii observă o diferenţă importantă chiar şi între proiectele din zona Iancu Nicolae şi cele din Şoseaua Pipera, chiar dacă distanţa fizică dintre ele este mică. „Clienţii din zona Iancu Nicolae sunt dispuşi să plătească mai mult pentru un produs exclusivist, personalizat, care oferă un număr redus de unităţi similare. În Pipera, clienţii sunt mai degrabă din middle management şi preferă lo-cuinţe de tip mid-upper, cu mai multe apartamente de acelaşi tip”, a explicat Rădulescu.
Ce urmează în continuare? Perspectivele pentru următorii ani arată o evoluţie graduală a pieţei, fără salturi bruşte ale preţurilor. Totuşi, Alexandru Rădulescu anticipează două posibile momente de accelerare a preţurilor: închei-erea războiului din Ucraina şi trecerea României la moneda euro. „Dacă războiul din Ucraina se încheie, recon-strucţia va atrage resurse semnificative de pe piaţă, ceea ce va duce la o creştere a preţurilor materialelor de con-strucţie şi implicit la o creştere a preţurilor locuinţelor. De asemenea, tranziţia la moneda euro va fi un alt moment în care putem vedea o accelerare a preţurilor,” a adăugat el. Piaţa va continua să se extindă, iar dezvoltatorii se vor concentra tot mai mult pe oferirea de facilităţi premium şi pe crearea de comunităţi. „Noi ne dorim să dezvoltăm proiecte care să depăşească standardele actuale şi să creăm un mediu în care locatarii să se simtă conectaţi şi să interacţioneze. Cred că viitorul pieţei rezidenţiale va fi definit de astfel de facilităţi şi de un nou nivel de confort,” a concluzionat Alexandru Rădulescu.
Trei întrebări şi răspunsuri din interviul cu Alexandru Rădulescu, CSO, Arqa:
Din ce am văzut, majoritatea dezvoltatorilor, dacă nu chiar toţi, tratează acum spaţiul mai mare oferit în cadrul unei locuinţe ca pe un lux – aşa este?
A devenit un lux un apartament spaţios, în trecut, într-adevăr, în perioada anilor 2000, se construiau apartamente şi cu două camere, cu suprafeţe foarte generoase, de 70-80 de metri pătraţi. S-au schimbat un pic lucrurile, dar aş spune că nu dezvoltatorii sunt cei care dictează produsele care se pun pe piaţă, ci ceea ce piaţa cere sau poate cumpără dictează tendinţele. În continuare există o cerere pentru acest tip de apartamente, care atrage nişte cli-enţi care îşi doresc să facă parte dintr-o categorie, dintr-o zonă, dar îşi permit o suprafaţă mai mică, dar şi clienţi care vor o suprafaţă mult peste medie, cred că există un potenţial de apartamente de peste 1.000.000 de euro care nu este atât de bine acoperit de dezvoltatori.
Ce procent din proiectul Jolie Village este vândut în prezent?
Am vândut 53%-54% până în momentul de faţă. Avem 155 de apartamente şi 190 de locuri de parcare gândite în două corpuri de clădire, deşi ele sunt de fapt o structură comună, fiind unite pe zona de subsol. Acum suntem chiar în faza finală - o parte dintre apartamente deja includ finisaje interioare, însemnând aproape de finalizare. Urmează obiectele sanitare şi mocheta pe care o punem în dormitoare, dar ne apropiem cu paşi repezi de finalizare. Ne con-centrăm acum foarte mult şi pe exterior, să pregătim zonele comune şi tot ce înseamnă vegetaţie peisagistică ş.a.m.d. Nu vreau să forţăm lucrurile, pentru că din punctul acesta al dezvoltării vreau să eficientizăm un pic profit-abilitatea proiectului şi atunci foarte probabil va urma o majorare a preţului. În următoarele 8-10 luni previzionez să închidem vânzarea pentru toate apartamentele şi penthouse-ul.
Cum va evolua piaţa rezidenţială în continuare?
Nu cred că vom avea salturi importante de preţ - cu două menţiuni cred - vor exista două spike-uri în următorii 10 ani. Unul va fi în momentul în se încheie războiul dintre Rusia şi Ucraina, când pe noi ne va afecta acest lucru indi-rect prin faptul că multe resurse se vor duce pentru reconstrucţie; atât resursa materială, cât şi materialele de con-strucţii nu vor mai face parte la momentul respectiv dintr-o piaţă concurenţială, acolo venind foarte multe resurse de oriunde din lume, vor cumpăra tot, doar să aibă resursa la dispoziţie. Şi atunci va exista o creştere majoră în preţul materialelor şi al forţelor. Acestea se vor reflecta, evident, şi în preţul unui proiect pe care-l au în dezvoltare. Acum depinde şi fiecare dezvoltator în ce moment va fi prins cu proiectul. De asemenea, cred că în următorii 10 ani vom trece la moneda euro şi atunci cred că şi în momentul respectiv va fi încă o creştere mai puţin liniară. Dacă se întâmplă altceva la nivel politic, economic, atunci regulile se schimbă, dar dacă nu se întâmplă asta, aşa prevăd că vor evolua lucrurile.
ZF Real Estate by Storia.ro este prima emisiune dedicată exclusiv afacerilor din imobiliare, în care vorbim despre cele mai noi evoluţii din toate ramurile acesteia, fie că vorbim despre piaţa rezidenţială, office, retail sau industrială.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro