Semne bune pentru imobiliare
Cu cateva contracte de inchiriere semnate, inceputul de an a fost bun pentru tranzactiile cu spatii industriale, logistice si de birouri. Vremurile bune din 2007 si 2008 sunt inca departe, dar nici nu se mai poate spune ca piata e in letargie.
Inceputul de an a adus semnarea a doua contracte semnificative de inchiriere a unor spatii de birouri din Capitala, dupa o perioada de seceta in 2009: Raiffeisen Bank si-a prelungit sederea in Charles de Gaulle Plaza din Bucuresti, iar Rompetrol si-a adunat toti angajatii in proaspatul inaugurat City Gate. Cele doua tranzactii i-au facut pe multi consultanti sa afirme ca 2010 va fi mai bun pentru segmentul de birouri, dar si pentru segmentul de spatii logistice si industriale.
O tranzactie semnata chiar inainte de Anul Nou - inchirierea a 10.000 de metri patrati in Bucharest West de catre Antalis, o companie specializata in distributia de hartie tipografica - si una in luna ianuarie - Saint Gobain, din industria sticlei, a inchiriat 3.200 de metri patrati in acelasi proiect - au fost interpretate ca semne bune pentru piata, fie si macar pentru faptul ca "2009 a fost un an foarte slab si 2010 nu are cum sa fie la fel", dupa cum sustine Gabriel Chimisliu, vicepresedinte al The Advisers Knight Frank si cel mai experimentat broker din segmentul logistic.
Cu toate ca tranzactiile cu spatii de productie si depozitare nu au fost la fel de afectate de criza ca restul activitatii de pe piata imobiliara, efecte s-au vazut si aici. Cel mai vizibil se refera la stocul de spatii disponibile in Bucuresti, cel mai mare pol logistic din tara. Gradul de disponibilitate a ajuns la sfarsitul anului trecut la un record de 12%, dupa ce in perioada de boom economic nu mai era de gasit niciun spatiu disponibil. Segmentul de spatii logistice si industriale este, in mod evident, in stransa legatura cu mersul general al economiei.
Un alt efect al crizei a fost disparitia aproape totala a cererii pentru spatii industriale. Inceputul lui 2010 a readus insa in piata atat producatorii, cat si companiile care cauta noi depozite. "Sunt companii care se uita acum in piata, diferenta majora fata de anul trecut fiind ca nu mai umbla ca gainile fara cap. Si-au dat seama unde se afla, cu cat le-au scazut afacerile, ce cheltuieli au, ce bugete si-au intocmit si ce isi doresc", spune Viorel Opait, managerul diviziei de spatii industriale din cadrul Colliers International, companie care a intermediat cele doua tranzactii cu spatii din Bucharest West si cel mai recent contract de inchiriere a unor spatii logistice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro