Cum se fabrica apa minerala

Postat la 22 septembrie 2009 4166 afişări

Dupa preluarea companiei Dorna Apemin, Coca-Cola HBC a investit 60 de milioane de euro in cele doua fabrici de ape minerale si intentioneaza sa mai ia in concesiune cateva izvoare, pentru a-si consolida pozitia pe o piata estimata la peste 300 de milioane de euro.

Din spatele mesei din sala de conferinte Dorna, situata in noul sediu al Coca-Cola Hellenic Botteling Company (CCHBC), Marian Naiman, water and compliance manager al imbuteliatorului de bauturi racoritoare, are tinuta si discursul unui om de afaceri. Nu mai seamana cu inginerul chimist in halat alb pe care l-am intalnit la fabrica de ape minerale Poiana Negri de langa Vatra Dornei. "Vreau sa distrug mitul ca procesul de imbuteliere a apei este foarte simplu", afirma Naiman. Tot el spune ca intreaga echipa CCHBC a fost foarte uimita, la preluarea afacerii cu ape minerale, de cat de complicata este, mai complicata chiar decat producerea bauturilor racoritoare.

Coca-Cola a intrat pe piata apelor minerale la sfarsitul anului 2002, prin preluarea producatorului Dorna Apemin de la omul de afaceri Jean Valvis, pentru care a platit 40 de milioane de euro. In cele doua fabrici - de la Floreni si de la Poiana Negri - a investit aproape 60 de milioane de euro pentru a le moderniza. Compania este acum cel mai mare producator de pe piata bauturilor racoritoare (cu marci precum Coca-Cola, Cappy si Sprite) si are in portofoliu trei ape minerale - Dorna, Poiana Negri si Izvorul Alb.

La 8 kilometri de orasul Vatra Dornei, la o altitudine de 800 de metri se intinde comuna Dorna Candrenilor, o asezare cu 4.500 de locuitori din judetul Suceava. Renumele locului a fost castigat, inca de acum un veac, de cele 8 izvoare minerale din zona, care au atras imbuteliatorii ce au acum nu mai putin de 5 statii. Printre cei ce exploateaza apele minerale din zona se numara si CCHBC, care imbuteliaza din izvoarele de la Poiana Negri, Poiana Vinului, Dealul Floreni si din Izvorul Alb.

Desi peisajul pare neschimbat de mai bine de un secol, drumul spre fabrica Poiana Negri a fost recent modernizat, in urma obtinerii unor fonduri structurale europene cu sprijinul Coca-Cola, in valoare de 2,5 milioane de euro, a fost construit si un sistem de canalizare, a aparut si o statie de epurare. Fabrica de apa minerala se intrevede in departare din sat si face nota discordanta fata de casele traditionale bucovinene din lemn.

Pe langa fabrica nu se afla niciun izvor mineral, dar turistii pot afla ca apa circula pana la intrarea in fabrica prin conducte. "Nu exista izvoare la fabrica si nu o sa gasiti niciunde asa ceva", spune Bogdan Nutu, directorul fabricii Poiana Negri. "Daca izvorul e pe munte la peste 1.000 de metri altitudine si construiesti fabrica acolo, apa trebuie carata, iar camioanele nu urca pana acolo; de aceea fabricile, oriunde in lume, se vor situa la distanta fata de izvor", explica Nutu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dorna,
Coca-Cola HBC,
concesiune,
fabrici,
piata
/analize/industrie/cum-se-fabrica-apa-minerala-4911330
4911330
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.