De ce asteapta cimentistii marile proiecte de infrastructura

Autor: Neferu Postat la 28 iunie 2011 42 afişări

Cimentistii asteapta cu sufletul la gura anul 2012, cand proiectele de infrastructura ar putea intra in linie dreapta. Deocamdata, pentru anul 2011 prognozele nu sunt foarte optimiste.

Primul trimestru a adus vesti relativ bune pentru industria cimentului, avand in vedere ca productia a urcat cu circa 13%, in timp ce vanzarile au crescut cu 7,6% fata de acelasi interval al anului precedent, potrivit datelor puse la dispozitie de patronatul din industria cimentului, CIROM, care reuneste zece membri, printre care si HeidelbergCement, Holcim, Lafarge, Saint-Gobain sau Carmeuse.

Astfel, in primele trei luni ale anului s-au produs 798.000 de tone de ciment si s-au vandut 734.000. Cu toate acestea, estimarile privind evolutia pietei cimen-tului in 2011 nu sunt dintre cele mai optimiste, producatorii asteptandu-se la stagnare sau cel mult la o crestere de 1-2% comparativ cu anul precedent. "Piata cimentului s-a situat anul trecut la aproximativ 500 de milioane de euro, iar anul 2011 va aduce o valoare similara", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM si presedinte al Consiliului de Administratie al Carpatcement, dupa o conferinta a patronatului.

Abia cand vine vorba de a doua parte a acestui an, respectiv de 2012, cimentistii devin mai increzatori. Motivul? Lucrarile de constructie a autostrazilor situate in vestul tarii, pe Coridorul IV paneuropean, dar si alte contracte pentru drumuri nationale, centuri ocolitoare de localitati si drumuri judetene si locale ar putea aduce o gura de oxigen si industriei cimentului. "Noi spunem ca aceste lucrari vor porni in a doua parte a anului, insa cel mai puternic se va vedea impactul din 2012, pentru ca intotdeauna in an electoral cei de la putere pompeaza mai multi bani", explica Rohan. In prezent insa, contractele cu firmele de constructii care lucreaza la infrastructura genereaza doar 10% din vanzarile totale ale cimentistilor.

Anul viitor ar putea aduce o crestere de 3-5% a pietei cimentului, insa in niciun caz piata nu va reveni prea curand la nivelurile atinse inainte de criza. Spre exemplu, consumul de ciment a atins in 2008 un nivel record, ajungand la circa 600 de kilograme pe cap de locuitor, echivalentul a 13 milioane de tone de ciment, dublu fata de nivelul din 2005, depasind media europeana, care se situa la circa 550 de kilograme pe cap de locuitor. "In prezent, media de consum se ridica la aproximativ 300 de kilograme pe locuitor. Suntem insa increzatori ca in urmatorii ani va creste la 400 de kilograme", spune Philippe Questiaux, directorul de la Lafarge Ciment, companie cu afaceri de 170 de milioane de euro anul trecut.

Daca in anii anteriori crizei, companiile de ciment erau obisnuite cu marje de profit de 30-45%, numaran-du-se printre cei mai profitabili actori economici, ultimii ani au frant aripile firmelor din industrie. Spre exemplu, Holcim Ciment a avut anul trecut o marja de profit de 4%, inregistrand un rezultat financiar pozitiv de 7,9 milioane de euro, cu 63% mai mic fata de anul precedent, la afaceri de 196,4 milioane de euro. La polul opus, grupul german HeidelbergCement, care controleaza Carpatcement Holding, si-a mentinut marja de profit la un nivel ridicat, de aproape 25%, la afaceri totale de 214 milioane de euro. Lafarge nu a anuntat inca profitul obtinut anul trecut, insa directorul Questiaux sustine ca producatorul a ramas pe plus.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
ciment,
infrastructura,
prognoze,
optimism
/analize/industrie/de-ce-asteapta-cimentistii-marile-proiecte-de-infrastructura-8394325
8394325
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.