Lupta pentru patru miliarde de euro - ministrul sanatatii vs. restul lumii
Ministrul sanatatii spune ca singura nereusita pe 2010 este ca nu a gestionat direct fondurile din sanatate. Provocat sa detalieze subiectul, ministrul nu vrea sa vorbeasca. De ce a pornit Cseke Attila lupta pentru cheltuirea banilor Casei de Asigurari prin stiloul sau?
6 ianuarie 2011. Bilantul anual al Ministerului Sanatatii. "Una dintre nereusite e aceea ca dubla comanda in sistemul sanitar se mentine. O singura comanda ar fi mult mai benefica. A avea un sistem bicefal cu doua institutii care reglementeaza acest domeniu nu cred ca in momentul actual este benefic." Cseke Attila isi reprosa ca nu a reusit sa gestioneze direct banii CNAS, un buget de patru ori mai mare decat cel al ministerului pe care il conduce. Intrebat ce l-a oprit sa gestioneze singur fondurile din sanatate, ministrul a raspuns: "Aceasta este decizia deocamdata. Multumesc mult" si a parasit sala de conferinte. BUSINESS Magazin a solicitat ulterior un interviu pentru a discuta pe larg subiectul, iar raspunsul biroului de presa al institutiei a venit sec: "Am discutat cu domnul ministru Cseke solicitarea dumneavoastra. Domnul ministru nu doreste un interviu pe aceasta tema".
In momentul actual, sumele provenite din colectarea contributiilor la sistemul de asigurari de sanatate sunt cheltuite de CNAS, insa nu intra in gestionarea directa a Casei, ci raman la Ministerul de Finante, care dispune acordarea fondurilor in functie de disponibilitatile financiare. Ministrul sanatatii vorbea inca din octombrie 2010 despre scoaterea Fondului Unic de Asigurari de Sanatate din administrarea Ministerului Finantelor Publice si trecerea acestuia in administrarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Iar CNAS ar urma sa treaca in subordinea Ministerului Sanatatii unde va fi condusa de un secretar de stat. Scopul il enunta tot atunci chiar ministrul Cseke Attila: "O colectare total transparenta. Se vor evita discutiile privind destinatia banilor pentru sanatate prin intermediari. Va avea un impact pozitiv pentru societate si va putea fi vizibil si efortul bugetar". De mentionat, bugetul Casei de Asigurari e actualmente aprobat de Parlament, iar presedintele Casei e desemnat de primul-ministru.
"Ministrul nu e specialist in domeniu si i se pare mult mai usor sa aiba Casa la dispozitia sa. El are o frustrare ca e criticat ca nu functioneaza sistemul, desi nu poate gestiona discretionar banii din sanatate", incepe o discutie, cu BUSINESS Magazin, profesorul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor. El mai spune ca banii din sanatate nu sunt condusi de un sistem bicefal, intrucat Casa functioneaza ca urmare a actelor normative ale Guvernului si a bugetului stabilit de Parlament, iar CNAS nu are drept de initiativa legislativa. "Exista totusi o cultura de a avea totul sau nimic mostenita din vechiul regim", adauga Astarastoae. Medicii militeaza pentru varianta in care CNAS ar functiona autonom, cu membri ai consiliului de administratie alesi direct de asigurati, de fapt o veche o lege din 1997 care nu a functionat niciodata. Oficial, pentru ca se cheltuiau prea multi bani pe alegeri. De fapt, institutia nu ar mai fi avut comanda politica, iar banii nu s-ar mai fi putut aloca dupa criterii subiective.
"Structura actuala ar trebuie sa functioneze dupa modelul de business din orice afacere: ministrul sanatatii este CEO-ul, iar seful Casei este CFO. Ar trebui sa lucreze ca o echipa in gestionarea banilor din sanatate", spune Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania. Insa cata vreme contributia la asigurarile de sanatate a tot scazut in ultimii ani si a mai venit si criza pe deasupra, banii nu mai vin la Casa asa cum se intampla in trecut. Asa se face ca, explica Damian, CNAS nu mai e interesanta pentru ca "nu mai aduce excedent bugetar" cum se intampla acum doi-trei ani, ci "ia bani de la buget". In viziunea sa, ministrul sanatatii vrea sa aiba, asadar, un control al finantarii, crezand ca va aloca banii mai eficient. Insa de fapt, problemele s-ar muta de la Casa la minister. "In loc sa apara Lucian Duta la televizor care sa se planga de lipsa banilor, va aparea Cseke Attila", rezuma seful APMGR. Specialistii intervievati sunt de acord ca ideea ca "trebuie sa scapam de CNAS ca sa aducem bani la buget" nu va functiona cat timp sistemul nu e remodelat si nici reformat. Mai intai trebuie puse la punct chestiuni ca informatizarea, indicatorii de performanta la toate capitolele si aducerea de resurse din mediul privat si abia apoi se poate porni discutia despre cine administreaza banii.
(continuarea in pagina a 2-a)
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro