Avem peste 600.000 de someri. Cati vor fi la anul?

Postat la 27 octombrie 2009 30 afişări

Acum sase luni, penultimul ministru al muncii (la data la care cititi ar putea fi deja antepenultimul) venea cu o estimare caracterizata ca fiind apocaliptica: 800.000 de someri pana la sfarsitul anului. La sfarsitul lui septembrie aveam deja 625.000 oameni care nu mai muncesc. Oficial.

"Pe langa ce avem acum, sa ne mai asteptam la 200-300.000 de oameni si la anul", spune taios Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Deja nimeni nu mai ia in gluma problema cresterii numarului de someri si nici nu isi mai permite sa treaca cu vederea acest aspect. O incarcatura in plus la buget, oricare ar fi el, este ultimul lucru de care aveam nevoie acum.

Este insa o situatie greu de remediat, in conditiile in care se mai angajeaza doar pe ici-pe colo, iar de dat afara personal inca se mai da.

"Din discutiile pe care le-am avut pana acum cu companiile, este clar ca si anul viitor va continua acest tip de comportament, pentru ca marile business-uri, care ar trebui sa traga economia dupa ele, sunt extrem de vulnerabile", spune Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS).

Daca pana pe la mijlocul anului siguranta locului de munca era o problema in special pentru cei ce lucrau in mediul privat, acum toata atentia este indreptata asupra bugetarilor amenintati ca vor fi supusi unui val masiv de concedieri, in urma caruia, pana la sfarsitul lui 2010, sistemul de stat va plati cu 150.000 de angajati mai putin. In afara de aceasta, nu trebuie sa uitam nici de mult hulita propunere a fostului premier Emil Boc, ca fiecare bugetar sa-si ia 10 zile de concediu fara plata, pentru a face o economie totala de 0,3% din PIB.

Potrivit lui Costin, rata de somaj la care am ajuns acum este nepermis de mare, in conditiile in care Romania ar fi putut sa profite de o multime de avantaje, cum ar fi accesul la bani si proiecte europene. Si Mariana Campeanu, fost ministru al muncii in guvernul Tariceanu, spune ca numarul de romani care acum au un loc de munca si contribuie la sistemul de asigurari sociale ar putea fi usor suplimentat cu alte patru sau cinci milioane, care insa deocamdata nu intra statistica oficiala a ocuparii.

Modul in care este privit somajul si previziunile de evolutie sunt, de multe ori, contradictorii. Pe de o parte sunt angajatorii si sindicalistii, care nu sunt deloc optimisti si care avertizeaza ca nu am vazut inca ultimele transe de concedieri. Angajatorii, cu cateva mici exceptii, cei din domeniile pe care criza nu le-a daramat, spun deschis nu mai cauta oameni. Pe langa cei care si-au pierdut locul de munca, cei mai afectati sunt tinerii care acum cauta pentru prima oara sa se angajeze si nu au niciun fel de experienta. Pentru moment, cel putin, ei sunt o cauza pierduta si ajung sa munceasca oriunde gasesc un loc liber, indiferent daca se potriveste cu pregatirea sau asteptarile lor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/avem-peste-600-000-de-someri-cati-vor-fi-la-anul-5031503
5031503
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.