Când egalitatea de gen întâlneşte mediul investiţional

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 27 mai 2022 86 afişări

În ultimele decenii, incluziunea şi egalitatea de gen au căpătat tot mai multă tracţiune în mediul corporate la nivel global, însă realitatea spune că există suficiente aspecte care merită îmbunătăţite. Cum se vede acest lucru pe piaţa de capital?

Leadershipul feminin şi diversitatea în consiliile de administraţie au adus, de-a lungul anilor, o serie semnificativă de avantaje, atât pentru cultura organizaţională, cât şi pentru dezvoltarea şi inovarea unui business.De asemenea, pentru a identifica cele mai promiţătoare acţiuni de mâine, investitorii trebuie să evalueze procesele şi cultura cu care defilează o companie, urmând să determine cui îi aparţine viitorul mediului de afaceri. „Diversitatea gândirii, a competenţelor şi a experienţei sunt semnele distinctive ale unei companii care este dispusă să evolueze, să adopte idei noi şi să reacţioneze creativ la provocările viitoare. Toate aceste caracteristici au o importanţă dovedită pentru succesul pe termen lung”, spune Dr. Hedva Ber, CEO adjunct şi global COO în cadrul platformei de tranzacţionare eToro.

Patru din cinci femei investitor cred că vor ajunge la venitul dorit la pensie dacă vor continua cu strategia lor actuală de investiţii, iar aproape 20% spun că îşi vor atinge obiectivul în următorii cinci ani, conform eToro 2022 Female Investors Survey, un sondaj care analizează obiectivele şi strategiile de investiţii a 9.500 de femei investitor la nivel mondial, efectuat la începutul lunii februarie.

Femeile tind să îşi folosească investiţiile ca pe o pârghie prin intermediul căreia îşi pot asigura viitorul, având între timp posibilitatea de a-şi spori veniturile şi de a-şi crea o avere netă. Dintre respondenţi, 72% investesc cel puţin o dată pe lună şi, per ansamblu, 16% investesc o treime sau mai mult din venitul lor lunar. „În ceea ce priveşte motivul pentru care au început să investească, ele au făcut acest lucru pentru a genera un venit suplimentar (...) Mai mult de o cincime (22%) citează securitatea pe termen lung ca fiind principalul motiv pentru care au început această călătorie. Pentru 21% dintre ele, obţinerea independenţei financiare pentru a se pensiona mai devreme este motivaţia numărul unu”, explică reprezentantul eToro. Cea mai populară investiţie deţinută de femeile investitor constă în acţiuni locale (41% din total), urmate de criptoactive (36%), obligaţiuni locale (25%), acţiuni internaţionale (23%), investiţii alternative (23%), mărfuri fungibile (14%), obligaţiuni internaţionale (13%) şi valute (11%).


Când pieţele sunt volatile şi lumea trece printr-o criză umanitară atât de teribilă, poate că merită să facem un pas înapoi şi să ne gândim la emoţii şi fundamente. Dacă mai faceţi încă un pas înapoi, veţi vedea că societatea este rezilientă. Pieţele au demonstrat de nenumărate ori capacitatea lor de a-şi reveni. Dr. Hedva Ber, CEO adjunct şi global COO, eToro


Totodată, 53% dintre femeile investitor spun că pandemia a avut un impact asupra obiceiurilor lor de investiţii, iar aproape o treime sunt presate să îşi îmbunătăţească situaţia financiară şi au nevoie de un fond de economii; 24% deţin un obiectiv financiar pe termen lung. Pe acest fundal, eToro a creat InvestWithHer, o comunitate dezvoltată pentru a încuraja cât mai multe femei să investească şi pentru a le sprijini de-a lungul traseului lor intestiţional”. „Scopul este de a încuraja implicarea şi dialogul pentru a face şi mai multe femei să vorbească despre investiţii. eToro nu pretinde că are toate răspunsurile, însă speră că, prin implicarea femeilor investitor pe eToro şi înţelegerea provocărilor şi motivaţiilor acestora, poate promova diversitatea”, susţine Hedva Ber. În aceeaşi notă, compania fondată în Israel a creat şi un portofoliu inteligent, FemaleLeadership, pentru a oferi investitorilor expunere pe termen lung la companii care prezintă deja referinţe puternice în ceea ce priveşte egalitatea de gen şi conştientizarea acesteia. Portofoliul este compus din 35 de companii listate în SUA din universul existent al acţiunilor eToro, clasificate în funcţie de o serie de parametri, inclusiv diversitatea de gen, ratingurile de consens ale analiştilor, lichiditatea acţiunilor şi capitalizarea pieţei. Pentru a se califica, cel puţin 40% din directorii şi consiliul de administraţie al companiei trebuie să fie femei. 

Pe listă se află nume precum Disney, GAP, Uber, Paramount Global şi Hewlett-Packard. „Egalitatea de gen este doar un aspect al diversităţii, însă este un domeniu crucial în care trebuie făcute multe progrese. Acest progres nu va fi neapărat constant sau evident, iar pentru persoanele care nu au timpul necesar pentru a examina cu atenţie evoluţiile în curs de desfăşurare în cadrul fiecărei industrii, piaţa poate părea copleşitoare”, adaugă Hedva Ber. Un studiu realizat în 2016 cu ajutorul a aproape 22.000 de companii din 91 de ţări a arătat că o pondere mai mare a femeilor în poziţii de conducere generează un impact pozitiv asupra profitabilităţii unei companii şi tinde să îmbunătăţească mentoratul, colaborarea şi creşterea iniţiativelor privind diversitatea şi incluziunea. Totuşi, în Statele Unite, de unde se dă tonul în materie de business la nivel global, femeile ocupă aproximativ 30% din posturile de director ale companiilor incluse în indicele bursier S&P 500. În 2021, doar 6% dintre directorii executivi din S&P 500 erau femei, însă numărul de femei în poziţii executive şi din cadrul boardurilor de directori pare să crească în ultimii ani.

 

Cum se mai poate investi însă în condiţiile actuale? „Istoria arată că adesea geopolitica nu are un impact de lungă durată asupra pieţelor globale. Fundamentele rămân solide, profiturile companiilor sunt în creştere, economiile se redeschid în urma pandemiei, evaluările bursiere ale companiilor sunt acum mai ieftine, iar pieţele se aşteaptă pe deplin ca băncile centrale să majoreze semnificativ ratele dobânzilor”, explică CEO-ul adjunct al platformei de tranzacţionare. 35% dintre femeile investitor susţin că pot obţine avantaje prin intermediul tehnologiei curate, transformării digitale (29%), îmbătrânirii populaţiei (24%), criptoactivelor şi plăţilor digitale (23%), la care se adaugă robotica şi automatizarea (23%). „Când pieţele sunt volatile şi lumea trece printr-o criză umanitară atât de teribilă, poate că merită să facem un pas înapoi şi să ne gândim la emoţii şi fundamente. Dacă mai faceţi încă un pas înapoi, veţi vedea că societatea este rezilientă. Pieţele au demonstrat de nenumărate ori capacitatea lor de a-şi reveni.” De altfel, lipsa repoziţionării în rândul portofoliilor DIY (do it yourself) la nivel global sugerează că unii investitori cu aversiune la risc încep să ia în considerare aplicarea unei strategii prin care să investească o sumă fixă în mod regulat pe pieţe pentru a reduce din volatilitate şi a se asigura că nu ratează o eventuală redresare. Datele eToro Retail Investor Bear arată că investitoarele din industria crypto sunt din ce în ce mai interesate de criptomonede ca investiţie pe termen lung, în ciuda condiţiilor macroeconomice adverse şi a incertitudinii de pe pieţele internaţionale.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.