Moody's prevede "ajustari fiscale accelerate si dureroase in toata Europa"
Guvernele europene au acum la dispozitie foarte putin timp pentru a-si pune in ordine finantele publice, ceea ce va duce la "ajustari fiscale accelerate si dureroase in toata Europa", apreciaza agentia Moody's.
Intr-un neobisnuit "comentariu special", agentia de rating a calificat criza datoriilor din Europa drept "fara precedent", apreciind ca degradarea increderii pe pietele financiare a pus capat discutiei despre cat de mult isi mai pot permite guvernele europene sa practice politici fiscale expansioniste.
Moody's spune ca deja contagiunea problemelor din Grecia s-a facut simtita in alte tari cu ratinguri mai bune, ca Portugalia, Irlanda si Spania. Agentia a facut cunoscut ca retrogradarea ratingurilor suverane pentru Portugalia si Grecia este posibila, iar in prezent are loc procesul de revizuire a acestora, care va dura in total patru saptamani.
Anuntul Moody's este neobisnuit pentru ca nu face parte din practica ei curenta sa comenteze pe marginea viitoarelor actiuni in privinta ratingurilor. Criticata aspru, laolalta cu Standard&Poor's, de catre liderii UE pentru ca a accelerat in mod evident degringolada de pe pietele financiare din ultima vreme prin deciziile contra Greciei (respectiv a Portugaliei si a Spaniei in cazul S&P), agentia a explicat ca de data aceasta "nu vrea sa tinteasca in bezna" si implicit si-a cerut scuze pentru ca "anterior a decis sa actioneze mai ferm pe baza unui volum mai mic de informatie".
La inceputul lunii, agentia a anuntat ca vrea sa vada ce decid liderii europeni in privinta sustinerii Greciei, inainte de a mai lua vreo decizie in privinta ratingului ei sau al altor tari din zona euro. Intre timp, UE si FMI au aprobat pachetul de credite de 110 miliarde de euro pentru Grecia si, mai nou, pachetul financiar de sustinere a euro, in valoare totala de circa 750 de miliarde de euro, destinat combaterii speculatiilor de pe piete si asigurarii de lichiditate pe piata.
"Pachetul extins de sprijin anuntat de autoritatile europene nu doar inlatura ingrijorarile in privinta lichiditatii pe piata, dar poate fi si un pas decisiv catre o integrare fiscala mai mare a Uniunii Monetare Europene", apreciaza acum agentia.
Agentia a abordat insa un ton usor sceptic, sustinand ca prelungirea procesului de punere la punct a pachetelor de sprijin a dus la cresterea pentru Grecia a costului de recapatare a controlului asupra finantelor sale publice. De partea cealalta, pentru ratingul de credit al statelor puternice din zona euro, care vor duce greul asistentei financiare pentru statele vulnerabile la criza, se poate vorbi de un "impact marginal negativ", considera Moody's. Este vorba, in primul rand, de Germania si Franta.
Dupa euforia de luni de pe pietele financiare, cand atat moneda europeana, cat si pietele de actiuni au crescut pe toate continentele, marti euforia s-a potolit si au reinceput sa apara in presa financiara comentarii despre temerile investitorilor ca planurile de austeritate fiscala din Grecia, Portugalia si Spania sa nu poata fi aplicate cu succes. Euro a scazut din nou in raport cu dolarul, de la 1,31 spre 1,27-1,28 dolari/euro, iar estimarile vehiculate de analisti pentru perioada urmatoare variaza intre 1,25 si 1,29.
Moody's a retrogradat ratingul pentru datoria pe termen lung a Greciei de doua ori in ultimele luni, in decembrie si in aprilie, pana la A3, ceea ce inseamna patru trepte peste categoria "junk" (titluri nerecomandate investitorilor), insa agentia nu exclude acum ca la capatul procesului de revizuire sa declare obligatiunile Greciei drept "junk", asa cum a facut-o recent agentia Standard & Poor's, daca vor continua "ceata panicii financiare si demonstratiile de strada".
Pentru Portugalia, notata cu Aa2, nu este exclusa o coborare a ratingului cu una sau doua trepte, insa deasupra pragului de "junk". In cazul Irlandei nu este de asteptat nici o modificare de rating.
Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a comentat recent ca n-ar trebui ca evaluarile agentiilor sa aiba un cuvant atat de greu in randul investitorilor, sugerand ca ele in fond mai curand reactioneaza la semnalele pe care le primesc din piete (ceea ce conduce la cercul vicios cunoscut, in care agentia intai confirma, apoi amplifica temerile pietelor, pentru ca apoi pietele sa reactioneze la randul lor, penalizand tara al carei rating a fost coborat).
Insusi Lorenzo Bini-Smaghi, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a apreciat ca agentiile de rating se comporta "la limita bunelor practici etice" si a criticat lipsa de competitie in piata evaluarii financiare, dominata de Moody's si Standard&Poor's, spunand ca "daca doar doua agentii si jumatate fac legea, n-avem de-a face cu o situatie suficient de competitiva".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro