Visul românesc trăit chiar în Londra, capitala financiară a lumii

Autor: Roxana Pricop Postat la 11 septembrie 2012 2494 afişări

Cele câteva sute de finanţişti români care lucrează în City-ul londonez trăiesc zi de zi visul oricărui tânăr care şi-a ros coatele pe băncile unei facultăţi cu specific economic, pentru care satisfacţia în carieră e dependentă de conectarea la adrenalina pieţelor financiare şi de reputaţia de a lucra pentru clienţi care au sute şi chiar miliarde de lire sterline în portofoliu. Iar paycheck-ul lunar cu trei sau chiar patru zerouri ce poartă antetul uneia dintre marile bănci de investiţii nu poate decât să facă şi mai frumos visul împlinit al românilor din capitala financiară a lumii.

City of London este cartierul financiar al Marii Britanii şi printre cele mai mari centre financiare ale lumii, alături de New York şi Shanghai. Un furnicar, în permanentă mişcare, de bancheri, avocaţi, directori de investiţii şi traderi, din birourile cărora se iau decizii care pot îngenunchea sau ridica o naţiune. Pentru că Londra este capitala mondială a tranzacţiilor valutare, a împrumuturilor bancare transfrontaliere şi a tranzacţiilor cu instrumente derivate pe ratele de dobândă.

Situat pe cheiul Tamisei, cu o suprafaţă de 2,9 kilometri pătraţi, City-ul ar putea părea neîncăpător dacă luăm în calcul faptul că aici îşi au sediul Banca Angliei şi cele mai mari bănci de investiţii - Rothschild, Lloyds sau Nomura, care rulează zilnic miliarde de lire sterline pe bursele lumii.

În Londra lucrează peste 43.300 de bancheri, dintre care câteva sute sunt români. Ei sunt prezenţi în majoritatea instituţiilor financiare importante - Citigroup, JP Morgan, Nomura, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC, Unicredit, Deutsche Bank - unele dintre acestea având sediul în City, iar altele în Canary Wharf. Cel din urmă este mai tânărul cartier financiar care a depăşit City-ul la numărul de angajaţi, după ce în luna mai JP Morgan şi-a mutat sediul şi cei 8.000 de bancheri. Canary Wharf este un mini-oraş construit în centrul Londrei de George Iacobescu, care conduce una dintre cele mai importante firme de real estate din lume şi deţine titlul neoficial de cel mai bine plătit român din lume

"În fiecare din băncile mari se «ascunde» măcar un român, astfel că aş estima la câteva sute numărul românilor din City", spune Dana Denis-Simth, proprietar şi director executiv al firmei de consultanţă Obelisk Legal Suport. Ea a lucrat timp de doi ani ca avocat pentru firma globală de avocatură Linklaters, până în 2007, pentru ca să apoi să devină antreprenor şi să îşi înfiinţeze propria companie. Timp de trei ani, din 2000 până în 2003, a lucrat ca jurnalist şi analist pentru reputatul grup media The Economist. Are un master în Economie Politică la London School of Economics and Political Science, instituţie reper pentru sistemul universitar mondial, şi este licenţiată în Istorie Internaţională la aceeaşi London School of Economics.

Citigroup în Londra are probabil cel mai numeros contingent de români din mediul financiar local, circa douăzeci, asta şi datorită prezenţei acestei instituţii în România, a programelor internaţionale de dezvoltare de carieră din cadrul băncii, cât şi educaţiei pe care mulţi dintre aceştia o au.

Pe Angel Lane, una din străzile mereu aglomerate ale City-ului, îşi are sediul Nomura, cea mai mare firmă de brokeraj din Japonia, care în 2008 a cumpărat diviziile din Europa şi Asia ale defunctei bănci de investiţii Lehman Brothers. Pentru divizia de investment banking a Nomura lucrează câteva mii de finanţişti, iar unul dintre ei este Alexandru Moraru, analist la departamentul de equity capital markets, specializat în pieţele nordice.

În vârstă de doar 24 ani, Alexandru lucrează pentru Nomura de doi ani şi când e întrebat ce anume l-a atras să se angajeze la banca japoneză, răspunde că falimentul Lehman Brothers. "În 2008 eram în ţară la facultate când a avut loc prăbuşirea băncii de investiţii şi citeam în ziare despre ce se întâmpla pe pieţele financiare. Atunci am început să înţeleg despre cât de mare este influenţa băncilor şi a pieţelor financiare şi mi-am dorit să lucrez pentru una din corporaţiile care au un cuvânt de spus."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
londra,
angajati,
bancheri,
corporatie
/analize/servicii-financiare/visul-romanesc-trait-chiar-in-londra-capitala-financiara-a-lumii-10035868
10035868
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.