Situaţia economică europeană în primele trei trimestre ale anului 2016
Economiile celor 19 ţări din inima Uniunii Europene a crescut într-un ritm susţinut în primele trei trimestre ale 2016. În primele trei luni din 2015, creşterea trimestrială a ajuns la 0,8%, apoi a scăzut la 0,5% în primul trimestru din 2016 şi a rămas la 0,4% tot restul anului.
Această încetinire sugerează faptul că Europa încă se chinuieşte să iasă din criză, scrie The Economist. Incertitudinea politică, performanţă scăzută a economiei în afara UE şi comerţul global scăzut atârnă greu asupra creşterii economice. Deşi rata şomajului pe continet este scădere, încă mai sunt ţări unde şomajul rămâne foarte ridicat. Grecia conduce la acest capitol cu un şomaj de 23%, urmată de Spania (18%), apoi Croaţia cu 12,5%. Din toate ţările europene cea mai mică rată a şomajului este în Cehia şi Germania (în jur de 4%). În România şomajul se află în jur de 6%, potrivit datelor Eurostat. Ce este interesant este faptul că şomajul în rândul tinerilor (15-24 de ani) ajunge la 46% în Grecia, Spania (42,5%) şi Italia (37%). În România, puţin peste 20% dintre tineri sunt şomeri. În Germania doar 6-7% dintre tineri nu lucrează, iar Malta şi Cehia sunt la egalitate cu puţin sub 10%.
În ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor, lider detaşat este Luxemburg cu 89,000 de euro pe cap de locuitor, urmat de Irelanda (55.000 de euro) şi Danemarca (46.000 de euro). Cum era de aşteptat, România se află la coada clasamentului cu aproximativ 7000 de euro pe cap de locuitor, însă nu suntem ultimii, ultimul loc revenind-ui Bulgariei cu aproximativ 6000 de euro.
Dacă la capitolul PIB pe cap de locuitor nu stăm extraordinar, când vine vorba de datoria publică stăm bine. Estonienii datorează cel mai puţin (0-19% din PIB), urmaţi de alţi nordici precum suedezii, letonienii sau danezii, toţi cu o datorie de 20-30% din PIB. România, Polonia, Slovacia şi Lituatinia au o datorie publică de 40-59% din PIB, pe când datoria Portugaliei, Italiei, Greciei sau Ciprului depăşeşte 100% din PIB.
Per total, economia României se află într-o stare bună, în ultimul trimestru înregistrând o creştere de 4,6%, cea mai mare din Europa, urmată de Luxemburg (4,4%) apoi de Irlanda (4,3%).Cea mai lentă creştere are loc în Danemarca (0,25%), apoi în Letonia (0,7%) şi Italia (0,8%).
The Economist notează că per total, situaţia economică a continentului în 2017 este incertă. Părăsirea iminentă a Marii Britanii a Uniunii Europene sigur va deveni o sursă de instabilitate economică, dar şi politicile comerciale protecţioniste ale noului preşedinte al Statelor Unite ar putea avea un efect de îngheţare al creşterii economice europene.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro