Doctoratul lui Tatarescu in romaneste
Conceputa si publicata de autor in limba franceza cu aproape un veac in urma, cartea la care ne referim este teza de doctorat a lui Gheorghe Tatarescu, sustinuta la Sorbona.
DOCTORATUL LUI TATARESCU IN ROMANESTE
Conceputa si publicata de autor in limba franceza cu aproape un veac in urma, cartea la care ne referim este teza de doctorat a lui Gheorghe Tatarescu, sustinuta la Sorbona. Din pacate, marele om de stat liberal, sef de guvern si lider de partid, nu a gasit vremea cuvenita incat sa-i ofere si o versiune romaneasca. Cartea a ramas cvasi-necunoscuta pana in prezent, cand doamna Sanda Tatarescu-Negropontes a incredintat manuscrisul Editurii Fundatiei PRO. Studiu istoric si eseu politic, cartea este un document graitor privind personalitatea autorului, dar si un testimoniu de aleasa tinuta intelectuala privind evolutia cugetarii politice liberale in societatea romaneasca, dar si a mentalitatii si sensibilitatii ei civice. Concluzia cartii este ca, in Romania inceputului de secol XX, exista o frapanta discrepanta intre regimul parlamentar foarte liberal proclamat de Constitutie si realitatea vietii sociale si politice.
Gheorghe Tatarescu, Regimul electoral si parlamentar In Romania, Editura Fundatiei PRO, Bucuresti, 2004, traducere de Delia Razdolescu
IMPOTRIVA LUI BUSH
Carlos Fuentes (nascut in 1929), cel mai important prozator mexican al momentului, citeste in fiecare an, ca pe un exercitiu intelectual obligatoriu, faimosul roman al lui Cervantes, Don Quijote. Acum cateva luni a publicat un volum incendiar - "Impotriva lui Bush" -, in care arata ca, sub presedintia acestuia, America a devenit orgolioasa si maniheista, o "hiperputere incompetenta", incapabila sa controleze monstrii pe care, cu vreme in urma, i-a protejat (Saddam, Bin Laden etc.). Scris anterior, romanul "La Silla del Aguila", a carui traducere romaneasca ("Jiltul vulturului") a fost recent publicata de editura Curtea Veche, descrie un Mexic al anului 2020, in care nu exista computere sau telecomunicatii (ca urmare a unei pedepse impuse de SUA) si in care disputa pentru jiltul prezidential (care va fi castigat pe viata) degenereaza intr-o veritabila paranoia.
Carlos Fuentes, Jiltul vulturului, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2004, traducere de Horia Barna
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro