Adrenalina, limite si prize

Postat la 28 mai 2007 68 afişări

Inainte sa escaladezi un panou de climbing nu uita sa-ti asiguri hamul de doua ori, sa verifici daca cel care te "fileaza" si-a inchis bine siguranta de la "opt-ul" din fier, calculeaza-ti in minte "prizele" de care vrei sa te folosesti pentru a finaliza traseul pe care ti l-ai propus, nu te uita in jos si porneste in sus cu incredere.

Pare greu la prima vedere si cine merge prima oara trebuie sa stie ca va fi nevoit sa incalte pantofi de catarat care strang, nu va mai putea avea manichiura frantuzeasca, se va murdari un pic pe haine de la praful de magneziu necesar atunci cand ii transpira mainile si la inceput va avea febra musculara. Insa putine lucruri se compara cu satisfactia pe care o ai cand iti depasesti temerile si limitele.

Liudmila Drozdea este Head of Consumer Industries la banca olandeza ABN Amro si in urma cu trei ani a intrat pe site-ul unei echipe din Targu-Jiu care organiza weekend-uri extreme. A inceput cu rafting, parasutism si a incercat si climbing, care a descoperit ca i se potriveste cel mai bine. "E un sport care-ti testeaza limitele. Eu am vrut sa incerc in primul rand pentru ca aveam rau de inaltime si, dupa cum se spune, ar trebui sa-ti infrunti temerile. La prima catarare, cand m-am uitat in jos s-a invartit pamantul cu mine, dar, deja, la a patra urcare voiam mai sus", spune Drozdea.

Mens sana in corpore sano se aplica in cazul climbing-ului 100% pentru ca, atunci cand esti sus, mintea ti se elibereaza de orice gand in afara poate de calcularea urmatoarei "prize" (piatra artificiala prinsa in panou) pe care trebuie sa o atingi pentru a ramane pe perete. "Te elibereaza de stres si-ti ofera o liniste interioara.

In plus forta pe care o depui pentru a nu plonja in aer inainte de a termina ce ti-ai propus necesita activarea tuturor muschilor."

Liudmila Drozdea frecventeaza sala de escalada detinuta de Baba (Cornel Sain) care se numara printre cei mai buni alpinisti din Romania. Sain face alpinism din '81 si climbing (escalada) din 1990. Care este diferenta?

"Alpinismul este o activitate sportiva cu o tema filozofica, iar climbing-ul este un sport." Climbing-ul s-a dezvoltat odata cu aparitia echipamentelor avansate de catarat si presupune mai degraba provocarea de a depasi obstacole la inaltimi mai mici, in conditii mai mari de siguranta. "Alpinismul inseamna asumarea responsabilitatii de a pasi pe linia dintre viata si moarte, vrei sa ajungi cat mai sus, indiferent ca muntele lupta impotriva ta cu intemperii, ninsoare sau vant, tu trebuie sa ai vointa si determinare, tarie de caracter", spune Sain.

Sala pe care a deschis-o anul trecut, Galactic Indoor Climbing GYM are un panou de escalada cu cea mai mare suprafata catarabila din Romania, in momentul de fata, circa 327 de metri patrati si o inaltime de cca 10 metri, cu dificultati cuprinse intre gradul 4 si 10. Panoul e dedicat celor care "cred ca sunt cataratori sau vor sa devina cataratori".

La etaj, Cornel Sain intentioneaza sa amenajeze si o sala de cinema unde sa proiecteze filme despre alpinism si escalada. Sain a dorit sa organizeze sala dupa regimul aplicat in Statele Unite, unde a locuit timp de 1 an si jumatate. Printre regulile aplicate in sala - daca cineva vine singur si intamplarea face sa nu mai fie nimeni altcineva prezent la momentul respectiv, va fi "filat" (ajutat sa se catere) chiar de Baba sau de asistentul sau. Iar daca cineva vine singur si mai e o alta persoana in sala, cei doi vor fi obligati sa se ajute reciproc. Daca unul dintre cataratori refuza sa te ajute fara a avea un motiv bine intemeiat, va fi indepartat din sala, pentru ca legea climberilor este solidaritatea si spiritul de echipa.

"In America este ilegal sa treci pe langa un om care a lesinat, de exemplu, pe strada si sa nu-i dai o mana de ajutor, este o chestiune de bun-simt pe care incerc sa o aplic si la Galactic", spune Sain. Si este adevarat ca toti cei din sala, indiferent de varsta sau statut (vin persoane cu varste cuprinse intre 17 si 45 de ani cu profesii si pozitii sociale diferite), sunt gata sa-ti dea un sfat, sa-ti verifice "legaturile" sau sa te fileze. Sau dupa spusele Liudmilei Drozdea, toti sunt la acelasi nivel cand sunt la sol, indiferent daca este vorba de oameni de afaceri care practica acest sport ca un hobby, precum e cazul ei, ca este vorba de climberi profesionisti sau de studenti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Adrenalina,
,
limite,
si,
prize
/arta-si-societate/lifestyle/adrenalina-limite-si-prize-4073820
4073820
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.