Boulangers de Bucarest

Postat la 17 noiembrie 2009 570 afişări

“Le pain c’est la vie!” (Painea este viata), exclama francezii. Brutaria frantuzeasca face inca deliciul turistilor in drum prin Paris; mai nou, incearca sa-si faca drum si prin Micul Paris.

Inainte de micul dejun, francezii coboara la "boulangeria" de la colt pentru o bagheta proaspata. Painea nu este un simplu accesoriu, ci mai degraba unul dintre alimentele fara de care masa nu ar mai fi "française". La Paris exista chiar cateva destinatii tematice, obligatoriu de bifat de turisti, incluzand brutariile Poilane, cu o traditie care incepe in 1932, sau patiseriile Ladurée, nume de care e legata inventarea unui alt simbol francez, "macarons" (pricomigdale).


Anul 2009 ar putea fi numit in Bucuresti anul painii frantuzesti, avand in vedere magazinele si bistrourile care au asezat painea in centrul conceptului lor comercial. Pe strada Ion Campineanu s-a deschis Boutique du Pain, iar in Floreasca Rue du Pain. Indiferent ca s-au pozitionat ca bistro, restaurant sau magazin de paine, fiecare incearca sa atraga bugetul amatorilor de delicatese apeland la ideea de brutarie frantuzeasca. "Bucurestiul devine un oras tot mai cosmopolit si avand in vedere ca in trecut era numit Micul Paris, ne-am gandit ca este o oportunitate perfecta sa lansam conceptul pe piata. Filozofia noastra este sa combinam mancarea si traditia franceza. Ne-am gandit la o noua formula de business - un bistro prietenos de familie", a declarat pentru BUSINESS Magazin Olivier Le Compte, unul dintre proprietari.

Intregul concept al bistroului are legatura cu painea, de la spicele de grau asezate in ghivece de flori la culoarea bej a interiorului. Pe pereti sta scrisa cu caractere de mana istoria painii. Boutique-ul de 150 mp a fost impartit in doua - partea de de magazin si cea de bistro. Meniul include 50 de produse, printre care patiserie si macarons, iar Le Compte spune ca l-a gandit in asa fel incat sa fie atractiv pe tot parcursul zilei, de la micul dejun pana la cina.


Omul de afaceri spune ca si-a propus sa atraga clientii prin degustari zilnice in boutique. "Ideea a fost sa ii familiarizam pe oameni cu diferite gusturi si forme de paine si judecand dupa vanzari, putem confirma ca romanii sunt deschisi sa experimenteze. In general, cel mai mare succes il au produsele clasice, precum croissantele, pain au chocolat, baghetele si prajiturile cu ciocolata. Dar ii incurajam pe clienti sa testeze si gama de macarons si pateurile cu fructe."

Le Compte a adaptat si o alta idee care in strainatate are succes - conceptul de gustare dupa birou. "In fiecare joi vom organiza un eveniment, , prin care speram sa ii atragem pe oamenii de afaceri sa se intalneasca intr-un mediu relaxat la un pahar de vin si o gustare." Le Compte spune ca a dezvoltat conceptul astfel incat sa poata fi extins prin franciza, pentru care deja a incheiat cateva contracte atat in Romania, cat si in afara. Un alt loc de pe "drumul painii" prin Bucuresti este Rue du Pain, care s-a pozitionat ca prima brutarie artizanala din oras. "Dupa un proces anevoios care a durat aproape opt luni, am inceput sa intelegem de ce nu a deschis nimeni o astfel de brutarie. Motivele sunt multiple si tin pe de o parte de infrastructura orasului (a fost nevoie de electricitate suplimentara, gaz etc.); pe de alta parte este descurajant sa faci productie din cauza hatisului legislativ", sustine Oana Lapadat, administratorul Rue du Pain.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/boulangers-de-bucarest-5104836
5104836
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.