Henric al VIII-lea, star de cinema

Autor: Cristina Marina Postat la 13 mai 2008 324 afişări

Henric al VIII-lea face rating la televiziune in serialul “The Tudors”, vinde bilete la cinematografele din toata lumea in productia “The Other Boleyn Girl” si isi spune povestea de dragoste romantata in cartile Philippei Gregory. Monarhii care au scris istoria sunt acum personaje in voga pe piata media.

Regina Elisabeta I a fost unul dintre cei mai populari monarhi, care a condus Marea Britanie intr-una dintre cele mai faste perioade si nu s-a casatorit niciodata. Regele Henric al VIII-lea a ramas in istorie ca unul dintre monarhii cruzi, care si-a decapitat doua sotii si a fondat Biserica Anglicana.

Traim insa intr-o era in care monarhii contemporani sunt mai degraba personaje mondene. Regele Albert de Monaco e faimos mai curand pentru viata privata tumultuoasa decat pentru faptele sale ca om de stat, iar printii William si Henry, ca si parintii lor, ocupa adesea primele pagini ale ziarelor de scandal. Apetitul publicului pentru viata nevazuta a starurilor, mai ales daca au sange albastru, este la cote inalte. Asa se face ca si viata amoroasa a capetelor incoronate ale caror secrete au fost ingropate de sute de ani a devenit subiect de tabloid sau de film; povestile vietilor lor vand carti, aduc spectatori la filme si rating televiziunilor.

Philippa Gregory, autoarea cartii "The Other Boleyn Girl", a inteles rapid potentialul unor astfel de subiecte. Lansata in 2002, cartea s-a vandut pana in prezent in peste doua milioane de exemplare, a fost publicata in 26 de tari si a fost sursa de inspiratie pentru filmul omonim in care joaca staruri precum Natalie Portman si Scarlett Johansson. Romanul spune povestea celor doua surori Boleyn care au fost amantele regelui Henric al VIII-lea. Anne Boleyn s-a si casatorit cu regele (dupa ce acesta a divortat de Caterina de Aragon, reusind sa intre in conflict si cu papalitatea din acest motiv), a nascut o fata, dar nu a reusit sa ii ofere mostenitorul atat de asteptat si a sfarsit in fata calaului. Elementul picant pe care il aduce insa Gregory, prezentat dupa toate regulile unui roman istoric, este relatia dintre sora mai mica a lui Anne Boleyn, Mary, care, potrivit romanului, a fost prima mare iubire a regelui. In acele vremuri, statutul de amanta a monarhului era foarte ravnit, iar Anne a fost constransa de familie (tata, sot si unchi) sa accepte rolul.

Gregory a fost fascinata de dinastia Tudor, iar monarhi precum Henric, regina Elisabeta, sora sa vitrega Maria Tudor sau Caterina de Aragon au fost pe rand personaje in cele sase romane istorice de fictiune dedicate Tudorilor. Presupusa relatie dintre Elisabeta si Robert Dudley este povestita in "The Virgin's Lover", domnia reginei Mary in "The Queen's Fool", iar Caterina de Aragon, prima sotie a lui Henric, este personajul principal in cel mai nou roman al englezoaicei, "The Constant Princess". Succesul unor asemenea romane se datoreaza unei retete cat se poate de clare, bazata pe respectarea pe cat posibil a faptelor istorice: Gregory povesteste ca munca de cercetare pentru un astfel de roman dureaza de doua ori mai mult decat editarea lui. "Multi spun ca am reinventat genul. Modul in care scriu un roman de fictiune istorica este nou - onorez istoria, abordez fictiunea intr-un mod creativ si din punctul de vedere al unui istoric cu vederi radicale feministe", sustine Philippa Gregory.

Exista insa scriitori care nu respecta datele istorice, iar relatarile din romanele lor sunt aproximative. De exemplu, in romanul istoric "Judith Paris", scris de Hugh Walpole, eroina a scapat din inchisoare coborand printr-o teava de scurgere, cu multi ani inainte sa se fi inventat instalatiile sanitare. Ca orice bestseller care se respecta, continuarea fireasca a romanului "The Other Boleyn Girl" a fost filmul, lansat la inceputul lunii martie. Bugetul a fost de 40 de milioane de dolari, iar incasarile au depasit deja 60 de milioane de dolari.

Din 2002, anul lansarii cartii si pana in prezent, regii si imparatii au fost personaje principale in multe alte productii. De pilda, filmul "Elizabeth - The Golden Age", continuarea productiei "Elizabeth", pentru care Cate Blanchett, actrita care o interpreteaza pe regina, a fost nominalizata la Oscar in 1998.

Dramele istorice fac audiente record si la televiziune. Serialul "The Tudors" a fost lansat in octombrie 2007 la BBC si a fost urmarit in fiecare saptamana de aproximativ 3,2 milioane de britanici, cu peste un milion mai mult decat media in intervalul orar respectiv. Serialul este un fel de cronica a tineretii regelui Henric al VIII-lea, care de data aceasta, spre deosebire de portretele care apar in cartile de istorie, este un tanar chipes, inconjurat de consilieri, bufoni si amante. Scris si regizat de Michael Hirst, care a fost responsabil si pentru seria "Elizabeth", "The Tudors" prezinta istoria dintr-o perspectiva accesibila, prin evenimente precum desfiintarea Bisericii Catolice sau revolutiile din Anglia. Pe site-ul dedicat serialului exista o sectiune speciala cu fapte istorice de la curtea regelui, un joc in care fiecare poate deveni rege sau o sectiune unde utilizatorii isi pot face un portret in haine regale, prin simpla descarcare a unei fotografii personale. Un alt serial in voga care are baza istorica este "Roma", a carui actiune se desfasoara in timpul lui Cezar si al lui Octavian si care abunda in personaje cu sange albastru, precum Cezar sau Cleopatra. Serialul a fost realizat de producatorii "Clanului Soprano" si turnat in Italia, pe cel mai mare platou de filmare din lume, la Studiourile Cinecittà. Dimensiunile productiei sunt uimitoare - garderoba inseamna 4.000 de piese, din care 2.500 au fost folosite intr-un singur episod, la care se adauga folosirea a 40 de cai intr-o singura scena sau a 750 de figuranti pentru scena triumfului lui Cezar.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/henric-al-viii-lea-star-de-cinema-2632139
2632139
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.