Minimalism victorian

Postat la 30 aprilie 2007 92 afişări

Mobila veche, macrameurile si tapiseriile au fost urcate in podul bunicii cand au aparut noile tendinte minimaliste in design interior. Acum au fost scoase la iveala, pentru a fi renovate si integrate in casa alaturi de scaune multicolore de plastic Philippe Starck si tehnologie de ultima ora. Minimalismul impersonal a facut loc unor elemente de design traditional pentru a crea un spatiu mai cald si stabil, intr-o lume in continua schimbare.


Piese de mobila din lemn masiv, candelabre, tapiserii cusute de mana cu povesti nemuritoare si asternuturi demne de patul regelui Ludovic al XIV-lea - cam asa ceva se afla in magazinul Lucienne de pe calea Victoriei. Dupa spusele Lucianei Jerpelea, proprietara magazinului, majoritatea obiectelor pot fi incadrate in curentul "the new classic", care imbina elemente moderne de design interior cu nuante clasice, si arata la fel de bine intr-o casa de moda veche si intr-un apartament minimalist.
Magazinul este discret si ar putea trece neobservat daca din interior nu ar straluci candelabrele Flamina, cu cristale Swarovski, cristale de Boemia si sticla Murano. Preturile pentru candelabre variaza de la 1.300 de euro cele cu sticla de Murano pana la 4.000 de euro modelele de candelabre cu cristale Swarowski.
La intrare este asezata o masa din lemn masiv de stejar flancata de doua canapele Tosconova (una dintre cele mai renumite firme producatoare de tapiterii din Italia) acoperite de perne cu huse pretioase din catifea si satin, croite in Italia.

In spate, peretii sunt imbracati in tapiserii Art de Lys, marca franceza specializata in reproducerea unor opere de arta din secolul al XVIII-lea, care infatiseaza castele, istorii si legende sau buchete de flori si naturi moarte.
Tapiseriile din lana si bumbac de dimensiuni mari erau folosite in Evul Mediu pentru a proteja camerele mari ale castelelor de umiditate si curent, insa, odata cu epoca Renasterii, si-au pierdut functionalitatea, devenind simple capricii ale celor bogati si fiind ridicate la rang de arta.
Intr-un colt al magazinului, pe o masa se afla seturi de cafea si farfurii din portelan de Limoges, pictate cu elemente din natura si purtand nume romantice ca Amour en Cage sau Jardin de flore, toate marca Medard de Noblat, producatoare de portelanuri de Limoges din anul 1836. Pretul unui set de cafea poate porni de la 560 de euro si poate ajunge pana la 1.000 de euro. In sertare intredeschise stau ascunse asternuturi din matase si broderii cusute in Italia cu punct de goblen si cristale Swarowski, pastrate parca pentru a ocupa cutia de zestre menita pentru o printesa.
Lenjeria completa de pat numita sugestiv Belle Epoque costa aproximativ 1.700 de euro si ar putea fi potrivita pentru un pat regal. Magazinul este totusi doar un show-room, pentru ca exista o mai mare varietate de produse in cataloagele colorate asezate unul peste altul in rafturi, alaturi de reviste de design interior. Tot in cataloage se gasesc si modele de tapet marca Farrow & Ball, renumiti in Anglia pentru culorile lor unice, de la nuante deschise de bej si galben pentru camere de zi pana la rosu de Bordeaux si negru cu alb cu modele de pauni pentru camere in stil budoir.
Majoritatea celor care cumpara obiectele de lux de la Lucienne sunt proprietari de case, insa sunt si clienti care au apartamente, dar prefera sa le decoreze in acest stil eclectic de modern cu clasic.
Pe batrana Calea Victoriei, printre magazine de decoratiuni interioare glamour cu produse semnate de designeri moderni ca Fendi sau Armani si magazine futuriste gen Kartell, Lucienne pare o intoarcere melancolica la opulenta demult apusa, pe gustul nostalgicilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Minimalism,
victorian,
/arta-si-societate/lifestyle/minimalism-victorian-4073755
4073755
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.